Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:44 | 05/03/2022

Από την Ομάδα Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ευβοίας, στο πλαίσιο εμπεριστατωμένης και πολύμηνης έρευνας, εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας ενέχονται στην αφαίρεση μετασχηματιστών, καθώς και μεγάλων ποσοτήτων χαλκού και λοιπών μεταλλικών αντικειμένων, από την περιοχή της Εύβοιας και από διάφορες περιοχές της Βοιωτίας.

Μετά από συνδυαστική αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων και δεδομένων, που προέκυψαν από την ενδελεχή προανακριτική διαδικασία, ταυτοποιήθηκαν τέσσερα (4) βασικά μέλη της ομάδας και ειδικότερα, δύο (2) ημεδαποί, ένας εκ των οποίων ήταν το «αρχηγικό» στέλεχος και δύο (2) αλλοδαποί.

Επιπλέον, ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία πέντε (5) ακόμα ημεδαπών συνεργών τους και συγκεκριμένα:

  • (3) ιδιοκτητών επιχειρήσεων ανακύκλωσης μετάλλων σε περιοχές της Βοιωτίας, οι οποίοι ήταν οι τελικοί αποδέκτες των κλοπιμαίων,
  • (1) συνεργού τους, για τον οποίο διαπιστώθηκε η μεμονωμένη συνδρομή του σε κλοπή εξοπλισμού της ΕΡΤ Α.Ε. στην περιοχή της Αυλίδας Ευβοίας και
  • (1) ατόμου ο οποίος γνώριζε την εγκληματική δραστηριότητα της ομάδας και την απέκρυπτε, καταθέτοντας ψευδώς για την ανωτέρω κλοπή. Επίσης είχε προσπαθήσει να υφαρπάξει ψευδή ιατρική γνωμάτευση που να πιστοποιεί ότι πάσχει από σοβαρή νόσο, προκείμενου να αποφύγει την περαιτέρω εξέτασή του, από τις ανακριτικές Αρχές.

Όπως διακριβώθηκε, τα τέσσερα μέλη, είχαν συγκροτήσει τουλάχιστον από τον Αύγουστο του 2021, δομημένη ομάδα με διακριτούς ρόλους, ενώ το «αρχηγικό» στέλεχός της, ο οποίος ήταν ο απόλυτος συντονιστής αυτής, ήταν και ο ιδιοκτήτης των οχημάτων μεταφοράς των κλοπιμαίων και κάποιων από τους χώρους απόκρυψής τους.

Συγκεκριμένα, οι δράστες αφού αφαιρούσαν τις ποσότητες των μετάλλων, ακολούθως τις μετέφεραν με φορτηγά, γερανούς ή τρακτέρ κυρίως σε αποθήκες και άλλους χώρους που χρησιμοποιούσαν για την απόκρυψή τους (καβάτζες), μέχρι την τελική παραλαβή τους από τις επιχειρήσεις ανακύκλωσης μετάλλων.

Από την ενδελεχή έρευνα προέκυψε ότι το χρονικό διάστημα, τουλάχιστον από τον Αύγουστο του 2021 έως και τον Ιανουάριο του 2022, εμπλέκονται σε:

  • κλοπή ανταλλακτικών του δικτύου κεραιών ραδιοεπικοινωνίας, που βρίσκεται εγκατεστημένο στο Κέντρο Εκπομπής Βραχέων Σημάτων της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε, στην περιοχή Αυλίδας Ευβοίας,
  • κλοπή (5) μετασχηματιστών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε, στην περιοχή «Μουρίκι» Βοιωτίας,
  • κλοπές από εγκαταλελειμμένες εργοστασιακές εγκαταστάσεις και εγκαταλελειμμένα οχήματα, στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας Βοιωτίας.

Στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε χθες (04-03-2022) πρωινές ώρες, σε οικίες των ημεδαπών μελών της ομάδας, σε περιοχές της Βοιωτίας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού μεικτού βάρους (842,2) γραμμαρίων,
  • κυνηγετικό όπλο και πιστόλι 22 mm , τα οποία κατείχε παράνομα το «αργηχικό» στέλεχος, μαζί με (20) φυσίγγια πιστολιού και
  • (2) κινητά τηλέφωνα.

Επιπλέον, σε αποθήκη – καβάτζα της ομάδας, που βρισκόταν εντός ανενεργής μάντρας επιχείρησης στην περιοχή, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • (2) στίβες από υπολείμματα καμένων αντικειμένων, μεταξύ των οποίων εντοπίσθηκαν αντικείμενα που δεν είχαν αλλοιωθεί ή που είχαν αλλοιωθεί μερικώς και αφορούσαν σε εξαρτήματα που παραπέμπουν σε μετασχηματιστές της ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και σε μετασχηματιστές και πομποδέκτες της ΕΡΤ Α.Ε.
  • (2) μπουκάλες, (1,5) μέτρου περίπου η κάθε μία, περιέχουσες άγνωστο αέριο, πιθανόν οξυγόνο, κατάλληλες για χρήση σε διαδικασία κοπής μετάλλων,
  • μηχάνημα συμπιεζόμενης κοπής και μηχανισμός με λάστιχα, πρόσφορα για κοπή διαφόρων μετάλλων,
  • μεγάλος τροχός κοπής μετάλλων & (6) δίσκοι κοπής διαφόρων μεγεθών,
  • ζυγαριά με πλάστιγγα, κατάλληλη για ζύγιση βαρέων αντικειμένων,
  • ηλεκτρικό δράπανο, πρόσφορο για τη διάνοιξη ασφαλισμένων – σφραγισμένων μεταλλικών κυτίων και
  • (2) ιμάντες, μήκους (3) μέτρων ο καθένας, πρόσφοροι για περίδεση μετασχηματιστή και εκτόπισή του στο έδαφος

Τα τέσσερα βασικά μέλη της ομάδας εντοπίσθηκαν στα ανωτέρω σημεία και συνελήφθησαν, κατηγορούμενα κατά περίπτωση και για παραβάσεις νομοθεσίας περί ναρκωτικών, περί όπλων και περί αλλοδαπών.

Η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να διερευνηθεί η εμπλοκή τους και σε άλλες συναφείς αξιόποινες πράξεις, καθώς και η διακρίβωση των στοιχείων ταυτότητας τυχόν συνεργών τους.

Το προανακριτικό έργο διενήργησε με μεθοδικότητα το Τμήμα Ασφαλείας Χαλκίδας, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θηβών.

Οι έρευνες και οι επιχειρήσεις των Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ευβοίας, υπό την εποπτεία και τον συντονισμό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας, που έχουν ως σκοπό την προστασία του κοινωνικού συνόλου από οργανωμένες εγκληματικές ενέργειες, θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis