Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
07:59 | 21/11/2019

Νέος κύκλος αστυνομικών επιχειρήσεων για την εκκένωση καταλήψεων αναμένεται να ανοίξει στις αρχές του Δεκεμβρίου, καθώς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επιδιώκει να διατηρήσει εξαιρετικά ψηλά στην ατζέντα του το συγκεκριμένο θέμα.

Στα… συρτάρια υπάρχουν ακόμα εισαγγελικές παραγγελίες που εκκρεμούν για αρκετά υπό κατάληψη κτίρια, ενώ οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν έτοιμα στα γραφεία τους σχέδια για νέες οργανωμένες αστυνομικές επιχειρήσεις, με επίκεντρο τα Εξάρχεια και τις όμορες περιοχές του κέντρου της Αθήνας.

Την Τετάρτη, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία δίνει προθεσμία 15 ημερών στους διαμένοντες σε καταλήψεις, προκειμένου να εγκαταλείψουν τα υπό κατάληψη κτίρια. «Καλούνται όσοι παρανόμως έχουν καταλάβει κτίρια, δημόσια ή ιδιωτικά, να τα εκκενώσουν. Η προθεσμία για την εκκένωση είναι 15 ημέρες από τη δημοσίευση της παρούσης στον Τύπο», αναφέρεται χαρακτηριστικά. 

Τι, όμως, θα συμβεί όταν περάσουν αυτές οι 15 ημέρες; Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν ότι με την παρέλευση των δύο εβδομάδων θα αρχίσει να ξετυλίγεται η νέα φάση των αστυνομικών επιχειρήσεων. Η οποία, μάλιστα, θα εκτυλιχθεί με πιο εντατικούς ρυθμούς.

[custom:google-ads]

Η πρώτη φάση του σχεδίου της ΕΛ.ΑΣ. ολοκληρώθηκε με τις συνολικά 12 αστυνομικές επιχειρήσεις των τελευταίων μηνών, για την εκκένωση ισάριθμων κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας, μέσα σε μόλις λίγους μήνες. Σχεδόν όλα τα κτίρια που εκκενώθηκαν ήταν στα Εξάρχεια και στις όμορες περιοχές του κέντρου της πρωτεύουσας. Στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. έχουν μπει περίπου δέκα καταλήψεις, οι οποίες αναμένεται να εκκενωθούν μετά τον Δεκέμβριο.

Στο επίκεντρο η κατάληψη ΒΟΞ

Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα για το τι θα συμβεί με την κατάληψη ΒΟΞ, η οποία βρίσκεται στην πλατεία Εξαρχείων και αποτελεί την «έδρα» της αναρχικής ομάδας Ρουβίκωνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θα ασχοληθούν στο… τέλος με την κατάληψη ΒΟΞ, η οποία έχει εμβληματικό χαρακτήρα για ένα δυναμικό κομμάτι των Εξαρχείων. Ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα είχε απειλήσει με επιθέσεις εάν η Αστυνομία εισβάλει στην κατάληψη: «Τα σημεία παρέμβασης του Ρουβίκωνα έχουν βρεθεί, έχουν σχεδιαστεί, είναι πολλά και είναι αλλού. Πολλά από αυτά θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση εισβολής στο Βοξ. Δεν θα ενεργοποιηθούν αν δεν γίνει εισβολή στο Βοξ. Υπάρχει ένα σχοινί και δύο πλευρές που το τραβάνε. Αν κοπεί το σχοινί θα πέσουμε όλοι». 

Έξω από την κατάληψη ΒΟΞ είχαν σημειωθεί επεισόδια στις 29 Αυγούστου, όταν άντρες των ΜΑΤ καταδίωξαν, κατά τη διάρκεια επεισοδίων, νεαρούς και έφτασαν μέχρι την είσοδο του κτιρίου. Εκεί βρίσκονταν αναρχικοί που περιφρουρούσαν την κατάληψη.

ethnos.gr


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ρουβίκωνας: «Αιτία πολέμου» το τελεσίγραφο Χρυσοχοΐδη για τις καταλήψεις


Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis