Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:39 | 17/05/2022

Η Επιτροπή Δικαιωμάτων και Ισότητας Αστυνομικού Προσωπικού της Π.Ο.ΑΣ.Υ. συναντήθηκε παρουσία του Προέδρου της Ομοσπονδίας κ. Γρηγόρη ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΥ με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο κ. Κωνσταντίνο ΣΚΟΥΜΑ, και τον ενημέρωσε για σειρά ζητημάτων και προτάσεών της που αφορούν τα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, σύμφωνα με όσα κατέγραψε μέσω επισκέψεων σε αυτά της Αττικής, όσο και με τηλεδιάσκεψη με τους υπηρετούντες στο Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας Θεσσαλονίκης.

Όπως τονίστηκε στον κ. Αρχηγό, από την Πρόεδρο κα Σοφία ΒΑΓΕΝΑ, τον Αντιπρόεδρο κ. Γιάννη ΒΕΝΑΡΔΗ και τα Μέλη της Επιτροπής κ. Γιάννη ΚΟΚΚΑΛΗ και κα Αλιδή ΜΠΕΛΙΤΣΑ, οι συνάδελφοί  μας επιτελούν το έργο τους με ζήλο και επαγγελματισμό. Οι υποθέσεις είναι χιλιάδες και η στήριξη  της Υπηρεσίας θα πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική για την επίλυση υπαρκτών προβλημάτων. Ειδικότερα, η Επιτροπή, ως αποδέκτης αιτημάτων του προσωπικού, διαπίστωσε ότι είναι αναγκαία τα ακόλουθα:

  1. Πρόβλεψη εκπαίδευσης και συνεχούς επιμόρφωσης ανά τακτά χρονικά διαστήματα των αστυνομικών, καθώς και πλήρη στελέχωση αυτών, ώστε να καλύπτονται όλες οι βάρδιες, με προσωπικό, που επιθυμεί να υπηρετεί και όχι με μη επιθυμούντες. Θα πρέπει να δοθούν επίσης ορισμένα κίνητρα σε όσους επιλέξουν αυτές τις Υπηρεσίες.
  2. Παρουσία ψυχολόγου, σε κάθε Γραφείο πριν από την κατάθεση του θύματος.
  3. Πολιτική περιβολή κατά την εκτέλεση υπηρεσίας, ώστε να διευκολύνεται η επικοινωνία με τα θύματα και γενικά το έργο τους. Απαραίτητο είναι να έχουν όλα τα Γραφεία υπηρεσιακό όχημα αποκλειστικής χρήσης, κατά προτίμηση με συμβατικές πινακίδες κυκλοφορίας.
  4. Αύξηση του αριθμού των υπηρετούντων ανακριτικών υπαλλήλων. Είναι αναγκαίο οι περισσότεροι αστυνομικοί, που υπηρετούν στα ως άνω Γραφεία να έχουν και ανακριτικά καθήκοντα, ώστε να μπορούν να εκτελούν το σύνολο των καθηκόντων τους. Ειδικότερα, αύξηση των γυναικών ανακριτικών υπαλλήλων, προς διευκόλυνση της προανάκρισης, όταν τα θύματα είναι γυναίκες καθώς η καθημερινή πρακτική έχει δείξει ότι τα θύματα αισθάνονται πιο άνετα και καταθέτουν όταν έχουν απέναντί τους γυναίκες αστυνομικούς.
  5. Σταδιακή αύξηση των αρμοδίων Γραφείων ανά την Περιφέρεια προς κάλυψη των κοινωνικών αναγκών.
  6. Σύσταση Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας για τον καλύτερο συντονισμό των Γραφείων.

Από την πλευρά του, ο κ. Αρχηγός ευχαρίστησε την Ομοσπονδία για την πρωτοβουλία που αναπτύσσει και συμμερίστηκε τον προβληματισμό και τις προτάσεις μας, τονίζοντας ότι πράγματι είναι αναγκαία η διεπιστημονική προσέγγιση και συνεργασία για την αντιμετώπιση του κοινωνικού αυτού φαινομένου. Επίσης, ότι σε συνεργασία με την Πολιτική Ηγεσία θα μεριμνήσει για την υλοποίηση των προτάσεων που κατατέθηκαν, καθώς τόνισε ότι το ανθρωποκεντρικό πρόσωπο της αστυνομίας, επιβεβαιώνεται διαρκώς με την αποτελεσματικότερη λειτουργία και των Γραφείων Ενδοοικογενειακής Βίας.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

         O Πρόεδρος                             Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis