Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:14 | 20/02/2021

Ενημέρωση από τον Δικηγόρο κ. Γεώργιο Λαγό:

Ικανός αριθμός Αξιωματικών της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και του ν.δ. 649/1970 που προέρχονται από το Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Ανθυπαστυνόμων (Τ.Ε.Μ.Α.) της Αστυνομικής Ακαδημίας, απηύθυναν στο γραφείο μας ερώτημα εν σχέσει με τους όρους νομιμότητας κυοφορούμενης-πιθανολογούμενης ρύθμισης στην επικείμενη πρόταση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την έκδοση προεδρικού διατάγματος που θα ρυθμίσει ζητήματα βαθμολογικής εξέλιξης του αστυνομικού προσωπικού.

Κατά την σχετική πληροφόρηση, με την ρύθμιση αυτή, θα παρέχεται η δυνατότητα στους Αξιωματικούς του Ν 3686/2008, της προαγωγής τους στον βαθμό του Αστυνόμου Β΄, ενώ με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο των διατάξεων του Ν 3686/2008, να προαχθούν στον βαθμό του Υ/Α΄, δεν δικαιούνται περαιτέρω προαγωγής. Για το θέμα αυτό εκδώσαμε σχετική αναλυτική γνωμοδότηση (επισυνάπτεται) σχετικά με την αντισυνταγματικότητα των σχετικών ρυθμίσεων.

Κατόπιν των ανωτέρω, με γνώμονα ότι οι παραπάνω κυοφορούμενες ρυθμίσεις θίγουν βαθμολογικά τους Αξιωματικούς προερχομένους από Σ.Α.Ε.Α. και Τ.Ε.Μ.Α. τουλάχιστον μέχρι και το βαθμό του Αστυνόμου Β΄, υποβαθμίζοντάς τους λειτουργικά και παραβιάζοντας σε βάρος τους τις αρχές της (αναλογικής) ισότητας και της αξιοκρατίας, καθώς και την βασική αρχή που εισάγει η παρ 1 του άρθρου 4 του π.δ. 24/1997 δηλαδή του ότι ο βαθμός καθιερώνει την ικανότητα για άσκηση ορισμένων καθηκόντων, όποιος Αξιωματικός επιθυμεί να εκπροσωπηθεί από το γραφείο μας κατά τη διαδικασία της διαβούλευσης της υπό διαμόρφωση πρότασης κ. Υπουργού Προστασίας του Πολίτη προς την αξιότιμη Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για την έκδοση Προεδρικού διατάγματος που θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις συναπτόμενες με την βαθμολογική εξέλιξη του Αστυνομικού Προσωπικού, κατά το μέρος που τον αφορούν και τον θίγουν ευθέως ή και εκ πλαγίου, παρέχοντας συναφώς για την υλοποίηση της σχετικής εντολής τη δυνατότητα στον εντολοδόχο να υποβάλλει για λογαριασμό του αρμοδίως την από 20-02-2021 γνωμοδότηση μας για το επίμαχο ζήτημα, παρακαλείται να συμπληρώσει τη συνημμένη εξουσιοδότηση με γνήσιο υπογραφής και να την στείλει στο email:  [email protected] το συντομότερο δυνατόν.

Για την συγκεκριμένη διαδικασία, δεν απαιτείται η καταβολή οποιοδήποτε οικονομικού αντιτίμου.


 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis