Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
Μητσοτακης μακρον
11:44 | 13/09/2022

Το εξαιρετικό επίπεδο των Ελληνογαλλικών σχέσεων, το οποίο επισφραγίστηκε πριν από έναν χρόνο με την υπογραφή της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης στην Άμυνα και την Ασφάλεια (27/9/2021), είχαν την ευκαιρία να επαναβεβαιώσουν κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, που τονίζουν ότι το τετ α τετ των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας και συντονισμού των δύο πλευρών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης και του δείπνου, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για την κρίση των τιμών ενέργειας και τα εθνικά μέτρα που έχουν λάβει Ελλάδα και Γαλλία. Όπως αναφέρουν τα ίδια πρόσωπα, υπογράμμισαν ακόμη την ανάγκη για συντονισμένη απάντηση της Ε.Ε. τόσο σε ό,τι αφορά τις τιμές της ενέργειας, ζήτημα που αγγίζει όλους τους Ευρωπαίους, όσο και για τη διατήρηση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού.

Διαβάστε επίσης

Ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να τονίσει τις σημαντικές προοπτικές που προσφέρουν οι υποδομές της χώρας μας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και την απεξάρτηση από τις ρωσικές πηγές ενέργειας.

Συζήτησαν ακόμη για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία. Οι δύο ηγέτες έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στη συντονισμένη επίδειξη αλληλεγγύης από την πλευρά της Ε.Ε. προς το Κίεβο έναντι της ρωσικής επιθετικότητας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήρε τη συμβολή του Προέδρου Μακρόν στην πραγματοποίηση επίσκεψης ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΔΟΑΕ στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Συζητήθηκαν, επίσης, οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και η ανάγκη διατήρησης της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή. Ο κ. Πρωθυπουργός συνεχάρη τον Γάλλο Πρόεδρο για τη συμβολή του στην άρση του αδιεξόδου και τη σύγκληση των πρώτων Διακυβερνητικών Διασκέψεων ΕΕ με την Αλβανία και τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, κατά τη Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου ΕΕ.

Όσον αφορά στη Λιβύη, οι δύο ηγέτες τόνισαν την ανάγκη επανεκκίνησης της πολιτικής διαδικασίας, διενέργειας εκλογών και αποχώρησης όλων των ξένων στρατευμάτων.

Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, ενημέρωσε τον Πρόεδρο Μακρόν για τη διαρκώς κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας και τις απαράδεκτες αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας, που υπονομεύουν τη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή. Τόνισε ότι η Ελλάδα παραμένει πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή και επανέλαβε την ανάγκη διαλόγου στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας και των αρχών καλής γειτονίας. Κατέστησε δε σαφή την απόλυτη ετοιμότητα της χώρας μας να προασπίσει την ασφάλεια, την κυριαρχία και τα δικαιώματά της.

Νωρίτερα, κατά την υποδοχή που του επεφύλαξε στο Μέγαρο των Ηλυσίων ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφερθεί στο θέμα της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας. Μίλησε επίσης για την πολυεπίπεδη εταιρική σχέση ανάμεσα στις δυο χώρες, τονίζοντας ότι συμβάλλει στην προώθηση της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ και πρόσθεσε πως Ελλάδα και Γαλλία συντονίζονται προκειμένου να βρεθεί ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα της αύξησης των ενεργειακών τιμών διεθνώς.

Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, πριν από την έναρξη της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Γαλλιας Εμανουέλ Μακρόν, στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ Eμμανουέλ, με μεγάλη χαρά βρίσκομαι ξανά στο Παρίσι, σε μία συγκυρία διπλά σημαντική για τις δύο χώρες μας εν μέσω μίας ενεργειακής, μίας πληθωριστικής επίθεσης που δέχεται η ήπειρός μας από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Αλλά και, όπως το αναφέρατε, σχεδόν ένα χρόνο μετά την υπογραφή της πολυεπίπεδης εταιρικής σχέσης Ελλάδος-Γαλλίας για την αμυντική, γεωπολιτική, στρατηγική, οικονομική συμπαράταξη των δύο κρατών μας. Είναι μία συμφωνία που -όπως έχουμε συζητήσει πολλές φορές- ταυτόχρονα υπηρετεί και το κοινό ζητούμενο της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης.

Οι κρίκοι της ιστορίας και του πολιτισμού που μας ενώνουν εδώ και δύο αιώνες πληθαίνουν συνεχώς. Σφυρηλατούνται πλέον σε πολλά επίπεδα, στις μεγάλες πολιτικές επιλογές, όσο και στην καθημερινότητα αλλά και στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Πέρυσι, το Παρίσι βοήθησε καθοριστικά την πατρίδα μου στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Ελλάδα. Φέτος, ήταν η σειρά της Αθήνας να δείξει τη δική της αλληλεγγύη σε ανάλογες μάχες που έδινε η Γαλλία με τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Και νομίζω ότι και οι δύο εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για το γεγονός ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, το rescEU, φαίνεται να βρίσκει το δρόμο του και θα εργαστούμε και οι δύο ώστε να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο.

Οι δύο χώρες μας συντονίζονται σήμερα και στην άμυνα απέναντι στην εκτίναξη των διεθνών τιμών στην ενέργεια. Η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που υποστήριξε μια πιο δυναμική ευρωπαϊκή παρέμβαση στη χονδρική αγορά του φυσικού αερίου, αλλά και την άμεση αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου από τις τιμές του ηλεκτρισμού και συμφωνούμε μάλιστα και δρομολογούμε και εμείς αυτήν την μετρημένη κατανάλωση ενέργειας από την πολιτεία και από τους πολίτες, την ενεργειακή εγκράτεια (sobriété énergétique) όπως την αποκαλούμε και οι δύο στο εσωτερικό των χωρών μας. Kαι βέβαια και οι δύο χώρες δρομολογούν τα δικά τους προγράμματα στήριξης προκειμένου οι πολίτες μας, τα νοικοκυριά μας, οι επιχειρήσεις μας, να μην είναι απροστάτευτοι απέναντι στις μεγάλες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας.

Νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τώρα την ευκαιρία να απαντήσει συντονισμένα στην απόπειρα της Μόσχας να μετατρέψει την ενέργεια ουσιαστικά σε ένα όπλο, σε έναν μοχλό αναστάτωσης και πολιτικής αστάθειας σε ευρωπαϊκές χώρες.

Θα συζητήσουμε, ασφαλώς, και για τον πόλεμο στην Ουκρανία. H Ελλάδα και η Γαλλία, από την πρώτη στιγμή, ταχθήκαμε ανεπιφύλακτα με το πλευρό του αμυνόμενου. Ταχθήκαμε με το πλευρό της ελευθερίας, με το πλευρό του Διεθνούς Δικαίου. Όχι μόνο γιατί εκεί δοκιμάζεται το απαραβίαστο των συνόρων και όλες οι ευρωπαϊκές αξίες, αλλά και γιατί δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να νομιμοποιηθεί τον 21ο αιώνα ένα τετελεσμένο αυταρχικού δεσποτισμού.

Ένα προηγούμενο, που πρόθυμα θα μπορούσε να μιμηθεί αύριο κάθε τοπικός ταραξίας και σε άλλες περιοχές του πλανήτη μας. Εξάλλου, η πατρίδα μου ξέρει καλά από γειτονικές απειλές, γι' αυτό και θα μοιραστώ με τον Πρόεδρο Mακρόν σκέψεις για τη συνεχιζόμενη προκλητική στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Γάλλο Πρόεδρο ακόμα μία φορά για την ξεκάθαρη στήριξή του στα ελληνικά δίκαια. Και έχω πει ότι η δική μας απάντηση σε αυτήν την επιθετικότητα είναι η ετοιμότητα.

Θέλω να θυμίσω ότι τα πρώτα γαλλικά Rafale πετούν ήδη στους ελληνικούς ουρανούς και οι δύο πρώτες φρεγάτες Belharra ναυπηγούνται ήδη στα ναυπηγεία στη Λοριάν. Αλλά ασπίδα μας δεν είναι μόνο τα όπλα μας, είναι και οι ισχυρές μας συμμαχίες. Κυρίως, όμως, έχουμε με το μέρος μας τη δύναμη της νομιμότητας και των επιχειρημάτων μας.

Γι' αυτό και περιμένουμε όσους απειλούν ότι τάχα θα έρθουν ξαφνικά κάποιο βράδυ στα νησιά μας, τους περιμένουμε στο φως της ημέρας. Εκεί που φαίνεται ξεκάθαρα ποιος έχει το δίκιο και την αληθινή ισχύ με το μέρος του.

Παραμένει, συνεπώς, ενεργή η θέση μας ότι κρατάμε κλειστές τις πόρτες μας στις προκλήσεις αλλά κρατάμε πάντα ανοιχτό το παράθυρο στο διάλογο και στις συζητήσεις. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο δύναμη αποτροπής, είναι πάνω απ' όλα δύναμη συνεργασίας.

Η ατζέντα μας, βέβαια, θα περιλαμβάνει και το Μεταναστευτικό, την κατάσταση στη Μεσόγειο, με ιδιαίτερη αιχμή όσα συμβαίνουν στη Λιβύη, ζητήματα στα οποία οι θέσεις μας είναι κοινές, αλλά προφανώς και τις διμερείς μας σχέσεις, όπως και τις θεσμικές αλλαγές που πρέπει να ενισχύσουν το ρόλο της Ευρώπης σε έναν παγκόσμιο χάρτη όπου τα γεωπολιτικά συμφέροντα αλλάζουν διαρκώς.

Συμπερασματικά, αν θα μπορούσα να συνοψίσω το πνεύμα της συνάντησής μας θα έλεγα τρεις λέξεις: Μαζί πιο ισχυροί.

Κλείνω ευχαριστώντας εκ νέου τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας για την πρόσκληση, για τη θερμή του φιλοξενία -όπως πάντα άλλωστε- αλλά πρωτίστως για το ευρωπαϊκό όραμά του, για την αφοσίωσή του στη δημοκρατία, αλλά και για τη διαρκή του στήριξη στην Ελλάδα.

Η παρουσία και οι ενέργειές του τιμούν τη Γαλλία και την Ευρώπη αλλά -εάν μου επιτρέπετε- κι εμένα προσωπικά, καθώς επί πολύ καιρό με τιμά με την πολύτιμη φιλία του. Ευχαριστώ, αγαπητέ Eμμανουέλ, για τη θερμή σου υποδοχή εδώ, στην Πόλη του Φωτός».

Εμ. Μακρόν: Η Γαλλία στηρίζει με αποφασιστικότητα την Ελλάδα - Απαράδεκτες οι προκλήσεις και οι δηλώσεις κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, σε δηλώσεις του λίγο πριν το δείπνο εργασίας που έχει στο Παρίσι με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, χαιρέτισε την στενή συνεργασία της Ελλάδας και της Γαλλίας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, χαρακτηρίζοντας παράλληλα απαράδεκτες τις προκλήσεις και τις δηλώσεις κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας. Ο Γάλλος πρόεδρος αναφερόμενος στην στρατηγική σύμπραξη Ελλάδας και Γαλλίας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας τόνισε ότι βασίζεται στις κοινές απόψεις των δύο χωρών αναφορικά με τις αρχές της Δημοκρατίας, της ελευθερίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας. Ο Εμμανουέλ Μακρόν επισήμανε ότι η συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας έχει ιδιαίτερη σημασία σε αυτή την κρίσιμη περίοδο και ότι πρόκειται για μία συνεργασία που έρχεται από μακριά και πηγαίνει μακριά. Η Γαλλία στηρίζει την Ελλάδα ξεκάθαρα και με αποφασιστικότητα, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο πρόεδρος Μακρόν αναφερόμενος στη συνέχεια στον πόλεμο στην Ουκρανία σημείωσε την ανάγκη να στηριχθεί το Κίεβο για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί τόσο στο στρατιωτικό όσο και στον ανθρωπιστικό τομέα. Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι θα συζητήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό θέματα που αφορούν τόσο την πυρηνική όσο και την ενεργειακή και την επισιτιστική ασφάλεια. Σε ό,τι αφορά τον τομέα της ενέργειας ανέφερε ότι θα συζητηθεί τόσο το θέμα των τιμών της όσο και της ανάπτυξης εναλλακτικών πηγών με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. Τέλος ο Γάλλος πρόεδρος ευχαρίστησε εκ μέρους της χώρας του την Ελλάδα για την αλληλεγγύη που επέδειξε και την βοήθεια που προσέφερε σε σχέση με την αντιμετώπιση των πρωτοφανών πυρκαγιών που έπληξαν αυτό το καλοκαίρι τη Γαλλία.

ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis