Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:59 | 22/03/2022

Η πολύχρονη ιστορία της ΕΛΒΟ περιλαμβάνει μια σειρά από στρατιωτικά οχήματα που κέντρισαν το ενδιαφέρον ακόμη και μεγάλων ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην παγκόσμια αμυντική βιομηχανία.

H Ελληνική Βιομηχανία Όπλων ξεκίνησε την «καριέρα» στο μακρινό, πλέον, 1972, κάτω από την επωνυμία ΣΤΑΓΙΕΡ ΕΛΛΑΣ ΑΒΕ. Φυσικά αυτό, μόνο δεν ήταν, καθώς στην ουσία λειτουργούσε ως θυγατρική της αυστριακής Steyr. Αρχικά, η ελληνική εταιρεία είχε κύριο πεδίο δράσης μόνο τη συναρμολόγηση των ομώνυμων οχημάτων που υπάρχουν ακόμη στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 η εταιρεία αποκτά την ονομασία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ (ΕΛΒΟ) ΑΒΕ και ταυτόχρονα περνά εξολοκλήρου στο δημόσιο. Είκοσι χρονιά μετά, περίπου το 40% περνά, μετά από διαγωνισμό σε κοινοπραξία ελληνικών εταιρειών, έως το 2011 που το δημόσιο πήρε και πάλι το σύνολο των μετοχών. Τα χρόνια που ακολούθησαν, με κύριο λόγο την οικονομική κρίση που ξέσπασε στη χώρα μας, ήταν ιδιαίτερα ταραγμένα για την ΕΛΒΟ.

Σήμερα, η εταιρεία, υπό νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς έρχεται και πάλι στο προσκήνιο με τα πρώτα δείγματα να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα για το μέλλον της και τη θέση της στη διεθνή σκηνή της αμυντικής βιομηχανίας . Πριν δούμε παρακάτω ορισμένα από τα οχήματα – διαμάντια που έχει παρουσιάσει στο παρελθόν η ΕΛΒΟ, αξίζει να σημειώσουμε πως πολλές κατασκευές ή διασκευές που πραγματοποίησε κατά καιρούς στη γραμμή παραγωγής της Σίνδου κέντρισαν το ενδιαφέρον ξένων εταιρειών (πχ. Hummer & Mercedes) λόγω του υψηλού επιπέδου των εργασιών που είχε πραγματοποιήσει το άρτια καταρτισμένο προσωπικό της εταιρείας.

Ορισμένα από τα καλύτερα οχήματα που έχουν δημιουργηθεί από την ΕΛΒΟ

M1114GR HMMWV (Hummer)

hummer

Steyr 680M

stayer

Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης ΕΛΒΟ Κένταυρος (δεν πέρασε στην παραγωγή)

κένταυρος

Mercedes-Benz GD 290

mercedes g class

Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης Steyr SK 105 KURASSIER

Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης ΤΟΜΠ Λεωνίδας

leonidas arma

Leopard (H ΕΛΒΟ διέθετε πιστοποιημένη γραμμή παραγωγής και συντήρησης για τα συγκεκριμένα άρματα)

leopard

H ιστορία της ΕΛΒΟ σε αριθμούς

www.carandmotor.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis