Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
07:45 | 16/11/2014

 

Εκδήλωση τρομοκρατικής επίθεσης φοβάται η ΕΛ.ΑΣ. μέσα στον Δεκέμβρη. Η επίσκεψη Νταβούτογλου, η επέτειος της δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου και οι φυλακές τύπου Γ.

Επικίνδυνος... Δεκέμβρης για εκδήλωση τρομοκρατικών επιθέσεων, με πιθανούς στόχους, στελέχη της Δικαιοσύνης, διοικητές φυλακών, σωφρονιστικούς υπαλλήλους και εγκαταστάσεις σωφρονιστικών καταστημάτων, χαρακτηρίζεται από υψηλόβαθμα στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου, ο μήνας που έρχεται...

Δεν αποκλείεται όλες αυτές οι ενδείξεις, σε συνδυασμό με το πολιτικό κόστος και τους έντονους κλυδωνισμούς που μπορεί να επιφέρουν ενδεχόμενα χτυπήματα, σε αυτό το εύθραυστο πολιτικό περιβάλλον, να αναβάλουν επ’ αόριστον ή τουλάχιστον να καθυστερούν τη δημιουργία των φυλακών τύπου Γ΄ στον Δομοκό.

Η δικαστική απόφαση για τους «Πυρήνες», η διήμερη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, η επέτειος δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, η  ιδιότυπη τρομοκρατική «συμμαχία» των Πυρήνων της Φυλακής με τον Νίκο Μαζιώτη ενάντια στις φυλακές Δομοκού, οι τουλάχιστον δύο ασύλληπτοι «Σταμπούλοι» του Επαναστατικού Αγώνα, η διαρκώς απειλητική σε κείμενα Πόλα Ρούπα, η σιγή του «ελεύθερου μέλους της 17Ν», Χριστόδουλου Ξηρού, ο Κώστας Σακκάς, ακόμη και ο Βασίλης Παλαιοκώστας με τους «Ληστές του Διστόμου», συνθέτουν, σύμφωνα με ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., το επικίνδυνο σκηνικό, που έχει ανεβάσει στο κόκκινο το επίπεδο συναγερμού στις αρμόδιες διωκτικές αρχές.

Για ακόμη μία φορά τους τελευταίους μήνες, οι εξειδικευμένες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., αποκαλύπτεται πως βρίσκονται σε μία πρωτόγνωρη επιφυλακή, με την έντονη ενεργοποίηση ηλεκτρονικών συστημάτων, διαρκή φυσική παρουσία και παρακολούθηση υπόπτων, επιχειρώντας να περάσουν την πίεση στην «άλλη πλευρά», σε μία προσπάθεια αποτροπής τρομοκρατικής επίθεσης, ενδεχομένως και αιματηρής.

Στις 4 Δεκεμβρίου αναμένεται η απόφαση για τα κατηγορούμενα μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», στις 5 και 6 του ίδιου μήνα αναμένεται να βρίσκεται στην Αθήνα ο Τούρκος Πρωθυπουργός, με τη δεύτερη μέρα να συνδυάζεται με την θλιβερή επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

«Κάλεσμα» επίθεσης

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο, όπως αποκαλύπτουν ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», είναι το κοινό «προσκλητήριο» που απηύθυναν ο Νίκος Μαζιώτης και οι φυλακισμένοι «Πυρήνες» για γενικευμένες αντιδράσεις του αντιεξουσιαστικού χώρου στη δημιουργία των φυλακών υψίστης ασφαλείας στον Δομοκό. «Παρότι θεωρητικά έχουν χαοτικές διαφορές, διαβλέπουν την κοινή τους “μοίρα”. Στην περίπτωση που τελικά δημιουργηθούν οι φυλακές υψίστης ασφαλείας, πρώτος “ένοικος” θα είναι ο Νίκος Μαζιώτης και θα ακολουθήσουν οι Πυρήνες και αρκετοί άλλοι που κατηγορούνται για υποθέσεις τρομοκρατίας», υποστηρίζουν στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου. «Και οι δύο πλευρές φαίνονται διατεθειμένες να παίξουν το τελευταίο τους “χαρτί”. Το “ομολογούν”. Το λένε. Να δούμε τι μας ενώνει και όχι τι μας χωρίζει για να επιτεθούμε, γράφουν», επισημαίνουν τα ίδια στελέχη.

Ο Νίκος Μαζιώτης τους μόνους που απέκλεισε από αυτή την προσπάθεια έμπρακτης αλληλεγγύης ήταν τα μέλη της 17Ν, Βασίλης Τζωρτζάτος και Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, κάνοντας λόγο για «καταδότες και αποκηρύσσαντες».

Οι ορατοί κίνδυνοι πίσω από αυτή την «σύμπραξη» είναι η ενεργοποίηση του Χριστόδουλου Ξηρού και των «Πυρήνων» που αποτελούν το δίκτυο υποστήριξής του, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα «απουσίας». Η πρώτη μετά την απόδρασή του, αλλά αποτυχημένη προσπάθεια αιματοκυλίσματος στο Α.Τ. Ιτέας στις 29 Απριλίου 2014, ανήκει στο... παρελθόν, τονίζουν με νόημα υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ..

Ο παράξενος «συνεταιρισμός» βάζει στο παιχνίδι την Πόλα Ρούπα, τους τουλάχιστον δύο άλλους... «Σταμπούλους», νέα άφθαρτα και «καθαρά» επιχειρησιακά μέλη του Επαναστατικού Αγώνα με αντίστοιχο, ίσως και ακόμη πιο «ξάστερο» προφίλ από αυτό του 30χρονου Αντώνη Σταμπούλου, όπως αποκαλύπτουν αρμόδια στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου. Στον ίδιο «καμβά» τοποθετούνται και κάποιοι συνεργαζόμενοι «Ληστές του Διστόμου», ενδεχομένως ο Γιώργος Πετρακάκος και Σπύρος Δραβίλας. Αίνιγμα είναι για τους αστυνομικούς το στρατόπεδο που έχει ακολουθήσει ο καταζητούμενος Κώστας Σακκάς.

«Δύσκολα» ο Δομοκός;

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Νίκος Μαζιώτης στο κείμενό του, περιστρέφεται γύρω από τους αντιτρομοκρατικούς νόμους που συντάχθηκαν το 2001 και 2004, οι οποίοι είχαν ως «λογική συνέπεια», όπως λέει, την κατασκευή των φυλακών τύπου Γ, με πρώτο πιθανό «ένοικο» τον ίδιο, και στοχεύει στη δημιουργία ενός αναρχικού «δικτύου», που θα αντιδράσει οργανωμένα στην κατασκευή των συγκεκριμένων φυλακών.

Οι «άσπονδοι σύμμαχοί» του, οι φυλακισμένοι Πυρήνες, προχωρούν και ένα βήμα παραπάνω και καλούν τους νέους συντρόφους τους να «απαλλαγούν από τα ιδεολογικά εικονίσματα του παρελθόντος, τους “συνταξιούχους βετεράνους”, και την αδράνεια και να συναντηθούν για να πράξουν».

Τι γίνεται όμως με τις φυλακές υψίστης ασφαλείας στο Δομοκό; Σχεδόν 11 μήνες μετά την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού και την εξαγγελία κατασκευής τους σε... 100 μέρες, από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπο Αθανασίου στις 7 Ιανουαρίου 2014, η δημιουργία τους φαίνεται να βρίσκεται σε «νηπιακή» φάση. Αντίθετοι στη δημιουργία φυλακής ασφαλείας εμφανίζονται 41 πανεπιστημιακοί (ποινικολόγοι και εγκληματολόγοι) και σε κείμενο τους, που απέστειλαν στον αρμόδιο υπουργό κάνουν λόγο για «ρήγμα στο κράτος Δικαίου». «Πρόκειται για αμιγώς τιμωρητικές πρακτικές που σίγουρα θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από αυτά που θεωρείται (κατά το νομοθέτη) ότι λύνουν» επισημαίνουν στο κείμενό τους οι πανεπιστημιακοί.

Η μετατροπή των φυλακών Δομοκού σε Γ΄ τύπου, έγινε νομοσχέδιο στις 8 Ιουλίου 2014 και τον Αύγουστο έγιναν οι πρώτες μεταγωγές κρατουμένων σε άλλες φυλακές για να αρχίσουν οι εργασίες. Από τους περίπου 700 κρατουμένους μετακινήθηκαν οι 400, ενώ παρέμειναν στον Δομοκό τρόφιμοι που εκτίουν ποινές κάθειρξης άνω των 20 ετών, όπως είναι για παράδειγμα οι βαρυποινίτες Αλκέτ Ριζάι, Βασίλης Στεφανάκος και Γιάννης Σκαφτούρος. Από τις πέντε πτέρυγες έχουν μείνει κενές οι δύο χωρίς όμως να έχουν έρθει ακόμη συνεργεία της κατασκευαστικής που έχει αναλάβει το έργο.

 

Δικαστικές και αστυνομικές πηγές επιβεβαιώνουν πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινής», στο οποίο γινόταν λόγος για τις μεγάλες καθυστερήσεις και ουσιαστικά για την μετατροπή των φυλακών σε υψίστης ασφαλείας μόνο «στα χαρτιά». Τα σχέδια στα οποία περιγράφονται οι κανονισμοί ασφαλείας είναι έτοιμα, το ίδιο και αυτά για τις πρόσθετες περιφράξεις, μετακινήσεις και σκοπιές, τους ειδικούς διαδρόμους κίνησης οχημάτων για το κλειστό κύκλωμα καμερών, αισθητήρων κίνησης, και μηχανισμών απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων και wi-fi.

Τα σχέδια για τη δημιουργία των φυλακών τύπου Γ' μπορεί να είναι έτοιμα, η πολιτική απόφαση όμως για την υλοποίησή τους δεν έχει παρθεί

Τα σχέδια μπορεί να είναι έτοιμα, η πολιτική απόφαση όμως για την υλοποίησή τους δεν έχει παρθεί. Σε αυτό το σημείο δικαστικοί, νομικοί και αστυνομικοί κύκλοι, διακρίνουν κυβερνητική ατολμία και την επ’ αόριστο αναβολή δημιουργίας των φυλακών τύπου Γ΄ στον Δομοκό. «Αν δεν ανοίξουν τον Δεκέμβριο, πολύ δύσκολα να τεθούν σε λειτουργία στο μέλλον, υπό το βάρος των πολιτικών εξελίξεων που αναμένονται τους επόμενους μήνες» επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι. Ουσιαστικά εκτιμούν πως στην περίπτωση που οι φυλακές ανοίξουν τον επόμενο μήνα, πολύ δύσκολα μία άλλη κυβέρνηση θα αποφασίσει την κατάργησή τους, ενώ αν δεν ανοίξουν, θα είναι αβέβαιο αν θα γίνουν ποτέ...

ΠΗΓΗ: thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis