Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:44 | 24/03/2021

Το τελευταίο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ επιδίδεται σε μία συνειδητή απόπειρα να περάσει στην κοινωνία έναν μύθο περί δήθεν “αστυνομικού κράτους” της ΝΔ, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να καλύψει την ένδεια αντιπολιτευτικών επιχειρημάτων που τον διακρίνει και να μειώσει την εις βάρος του υψηλή και παγιωμένη δημοσκοπική διαφορά. 

Σε αυτό το πλαίσιο τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαντασιώνονται κρίσεις, γενικεύουν μεμονωμένα περιστατικά, παραποιούν γεγονότα και αναπαράγουν ανακρίβειες και fake news που αναρτώνται καθημερινά σε ιστοσελίδες αμφιβόλου σοβαρότητας και αξιοπιστίας.  

Όμως η πραγματικότητα τους διαψεύδει πανηγυρικά, καθώς με βάση τα επίσημα στοιχεία από το καλοκαίρι του 2019, όταν ανέλαβε την κυβέρνηση η ΝΔ, έχουμε σαφή μείωση εγκληματικότητας, σημαντική αύξηση περιπολιών, περιορισμό παραεμπορίου, συστηματική εκκένωση καταλήψεων, άρση του αβάτου των Εξαρχείων, αλλά και επιβολή κυρώσεων σε επίορκους αστυνομικούς, με αποτέλεσμα την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. 

Μάλιστα σε ό, τι αφορά στο ζήτημα της πρόληψης αστυνομικής αυθαιρεσίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε στη Βουλή τέσσερα νέα μέτρα και πιο συγκεκριμένα να φέρουν οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. σύστημα καταγραφής εικόνας και ήχου, να ενισχυθούν τα ψυχογραφικά τεστ σε αστυνομικούς, να αναβαθμιστεί η εκπαίδευση των αστυνομικών και να αποκτήσει ο Συνήγορος του Πολίτη ειδικό βοηθό Συνήγορο με αυτόνομη δομή δέκα εξειδικευμένων στελεχών και με αποκλειστική αρμοδιότητα τα θέματα αντιμετώπισης αστυνομικής βίας.

Όμως την ώρα που η κυβέρνηση κάνει τα παραπάνω θετικά βήματα, είναι έκδηλη η βαθιά υποκρισία, η επιλεκτική ευαισθησία, αλλά και η ασθενής μνήμη όλων αυτών που ανακάλυψαν σήμερα την αστυνομική βία.

Η αστυνομική αυθαιρεσία δεν έχει ούτε χρώμα ούτε ιδεολογική ταυτότητα

Πολύ εύκολα ξέχασαν τι γινόταν επί ΣΥΡΙΖΑ με ξύλο σε συνταξιούχους έξω από το Μαξίμου, ξυλοδαρμούς και χημικά στα εκπαιδευτικά συλλαλητήρια, δακρυγόνα σε οικογένειες στα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δεκάδες τραυματίες από γκλόμπς στο Πισοδέρι Φλώρινας σε συγκέντρωση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, χρήση βίας από τα ΜΑΤ στις διαμαρτυρίες για τους πλειστηριασμούς με δακρυγόνα ακόμη και μέσα στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, επεισόδια στις πορείες για το ασφαλιστικό και ξύλο σε πρόσφυγες και μετανάστες, που διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες διαμονής τους.  

Ξεχνούν επίσης ότι ο κ. Τσίπρας, που καταγγέλλει σήμερα το αστυνομικό κράτος, ως πρωθυπουργός ήθελε οι κλούβες των ΜΑΤ να κλείνουν σε  μόνιμη βάση την Ηρώδου Αττικού και σε κάθε του δημόσια εμφάνιση να έχει ένα τείχος αστυνομικής προστασίας για να αποφεύγει τις διαμαρτυρίες των πολιτών. Αλήστου μνήμης, μεταξύ πολλών άλλων,  έμεινε η επίσκεψή του στη Λέσβο το Μάιο του 2018, όταν για να μιλήσει στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Βορείου Αιγαίου, μεταφέρθηκαν από την Αθήνα 17 διμοιρίες των ΜΑΤ.   

Μάλιστα αυτοί που μιλούν σήμερα για αστυνομικό κράτος και δημοκρατικές ευαισθησίες, είχαν φθάσει στο σημείο να κάνουν ακόμη και προληπτικές προσαγωγές πολιτών, όπως συνέβη το Μάρτιο του 2019 όταν προέβησαν στην προληπτική προσαγωγή 16 πολιτών στα Γιαννιτσά, με στόχο την αποφυγή διαμαρτυριών ενόψει της επίσκεψης Κουβέλη και Τζάκρη στην πόλη!  

Πάνω απ’ όλα όμως ο ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα μιλά με τόση θέρμη για ανάγκη κάθαρσης στην Αστυνομία, για “χρυσαυγίτες” αστυνομικούς, για πτυσσόμενα γκλόμπς και τόσα άλλα, επί 4,5 χρόνια ως κυβέρνηση δεν έκανε απολύτως τίποτε. Τι απέγιναν οι εκατοντάδες καταγγελίες για περιστατικά αστυνομικής βίας επί των ημερών του; 

Είναι ξεκάθαρο ότι η αστυνομική αυθαιρεσία δεν έχει ούτε χρώμα ούτε ιδεολογική ταυτότητα, είναι απολύτως καταδικαστέα και δεν έχει θέση σε ένα κράτος δικαίου. 

Όμως ταυτόχρονα είναι βαθύτατα υποκριτικό και πολιτικά ανέντιμο κάποιοι να την θυμούνται και να την επικαλούνται, ανάλογα με το εάν βρίσκονται στην κυβέρνηση ή στην αντιπολίτευση. 

Η Ελίζα Βόζεμπεργκ είναι ευρωβουλευτής της ΝΔ

Πηγή:  propago.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis