Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
11:19 | 26/08/2022

Ένας 50χρονος Αμερικανός θανατοποινίτης εκτελέστηκε χθες Πέμπτη στην Οκλαχόμα, αφότου ο κυβερνήτης της αμερικανικής πολιτείας απέρριψε το αίτημά του για μετατροπή της ποινής σε ισόβια κάθειρξη.

Ο Τζέιμς Κόντινγκτον, ο οποίος είχε ομολογήσει τη δολοφονία με σφυρί ενός άνδρα το 1997, άφησε την τελευταία του πνοή ύστερα από τη θανατηφόρα ένεση που του χορηγήθηκε στις φυλακές του Μακάλιστερ. Ο θάνατός του διαπιστώθηκε στις 10:16 (τοπική ώρα) κατόπιν της προβλεπόμενης διαδικασίας που ακολουθήθηκε «χωρίς προβλήματα», σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Διαβάστε επίσης

Η Οκλαχόμα, μια συντηρητική πολιτεία στο νότιο τμήμα των ΗΠΑ, επανέφερε τις εκτελέσεις θανατοποινιτών τον Οκτώβριο του 2021, ύστερα από διακοπή έξι ετών λόγω «προβλημάτων» κατά την επιβολή της εσχάτης των ποινών. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση του Κλέιτον Λόκετ, ο οποίος ξεψύχησε 43 λεπτά μετά τη χορήγηση της ένεσης λόγω της χρήσης ενός μη δοκιμασμένου θανατηφόρου κοκτέιλ ουσιών. Η Οκλαχόμα είναι η αμερικανική πολιτεία με τις περισσότερες εκτελέσεις θανατοποινιτών το 2022, τρεις μέχρι σήμερα.

Ο Τζέιμς Κόντινγκτον είχε καταδικαστεί σε θάνατο για τον φόνο του φίλου του, Άλμπερτ Χέιλ (73 ετών) με σφυρί, το 1997. Το θύμα είχε αρνηθεί να του δώσει χρήματα για να αγοράσει ναρκωτικά.

Μια πολιτειακή επιτροπή για τις απονομές χάριτος και τις αποφυλακίσεις είχε ζητήσει επιείκεια για τον Τζέιμς Κόντινγκτον, αλλά ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης Κέβιν Στιτ απέρριψε το αίτημα του θανατοποινίτη.

Συνολικά δέκα θανατοποινίτες έχουν εκτελεστεί στις ΗΠΑ από την αρχή του έτους, οι περισσότεροι σε νότιες πολιτείες, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφοριών για τη Θανατική Ποινή (DPIC).

Policenet.gr © | 2023 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis