Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:48 | 27/03/2019

 

Οι πρέσβεις των χωρών της ΕΕ στήριξαν σήμερα νέους κανόνες για τη διευκόλυνση πώλησης «κόκκινων» δανείων που έχουν στα βιβλία τους οι τράπεζες, αλλά δεν συμφώνησαν σε μία πρόταση που θα έκανε ευκολότερη για αυτές την ανάκτηση ενεχύρων σε περιπτώσεις μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων.

Οι προτεινόμενοι κανόνες εντάσσονται στο πλαίσιο μίας ευρύτερης αναθεώρησης των τραπεζικών κανόνων της ΕΕ και αποσκοπούν στην επιτάχυνση των προσπαθειών των τραπεζών να απαλλαγούν από προβληματικά δάνειά τους, τα οποία έχουν περιορίσει τη δυνατότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών να χορηγούν δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-09.

[custom:google-ads]

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η σημερινή συμφωνία αναμένεται να ευνοήσει την αγορά και εξυπηρέτηση μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), «που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη αποδοτικών δευτερογενών αγορών», δήλωσε ο Ρουμάνος υπουργός Οικονομικών Εουτζέν Τεοντοροβίτσι, ο οποίος προήδρευσε των διαπραγματεύσεων μεταξύ των 28 χωρών της ΕΕ. Με βάση την προτεινόμενη αναθεώρηση, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί σε συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χρηματοπιστωτικές εταιρείες που είναι εξειδικευμένες στην αγορά «κόκκινων δανείων», όπως η μεγάλη εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών Blackstone και η διαχειρίστρια ενεργητικού Cerberus, αναμένεται να έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε NPLs στις χώρες της ΕΕ.

Οι νέοι κανόνες αναμένεται να μειώσουν τα εμπόδια που θέτουν οι ρυθμιστικές Αρχές για διασυνοριακές αγορές. Αυτό θα τονώσει περαιτέρω τη δευτερογενή αγορά προβληματικών δανείων, ωθώντας πιθανόν προς τα επάνω τις τιμές τους και κάνοντας τις τράπεζες περισσότερο διατεθειμένες να πουλούν τέτοια δάνεια. Αν και ο όγκος των NPLs μειώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, υπάρχει ακόμη ένα απόθεμά τους άνω των 700 δισ. ευρώ, το οποίο επικρέμαται πάνω από τους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών, ιδιαίτερα των ιταλικών, ελληνικών, ιρλανδικών και κυπριακών.

Σε μία λιγότερο θετική εξέλιξη για τις τράπεζες, οι χώρες της ΕΕ δεν κατέληξαν σε συμφωνία επί της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διευκόλυνση της ανάκτησης από τα πιστωτικά ιδρύματα στοιχείων ενεργητικού δανειοληπτών που δεν αποπληρώνουν τις οφειλές τους. Η πρόταση προβλέπει έναν μηχανισμό διευκόλυνσης εξωδικαστικών διαδικασιών κατασχέσεων για την επιτάχυνση της ανάκτησης από τις τράπεζες των ενεχύρων που είχαν χρησιμοποιήσει οι δανειολήπτες, όταν αυτοί καθυστερούν πολύ τις αποπληρωμές τους. Ο μηχανισμός αυτός, που προβλέπεται μόνο για επιχειρηματικά και όχι για καταναλωτικά δάνεια, θα αύξανε την αξία των NPLs και θα μείωνε τις ζημίες των τραπεζών, αλλά θα αύξανε το βάρος για τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΕ, οι χώρες - μέλη δεν συμφώνησαν σε αυτό το τμήμα της μεταρρύθμισης. Οι συζητήσεις θα συνεχισθούν για το θέμα αυτό τις επόμενες εβδομάδες μεταξύ των χωρών της ΕΕ και με την Ευρωβουλή. Η μεταρρύθμιση πρέπει να συμφωνηθεί πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis