Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
08:59 | 15/08/2022

Προς: Κο Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Στυλιανίδη Χρήστο

Κοιν.: Κο Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Τουρνά Ευάγγελο

Διαβάστε επίσης

Κο Αρχηγό Πυροσβεστικού Σώματος Ράπανο Αλέξιο

Κο Συντονιστή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βορείου Ελλάδος Αποστολιδη Μάριο

Κο Περ/κο Δ/κτη Π.Υ. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Κούκουρα Κωνσταντίνο

Θέμα: « Παροχή αξιοπρεπούς διαβίωσης και σίτισης στους μετακινούμενους πυροσβέστες για εκτέλεση υπηρεσίας »

Κύριε Υπουργέ

Πριν μερικές ημέρες ξέσπασε πυρκαγιά στο νησί της Θάσου η οποία μάλιστα αναζωπυρώθηκε ξημερώματα της 13ης Αυγούστου. Δυστυχώς και αυτή η πυρκαγιά είναι το αποτέλεσμα:

    • Της διαχρονικής εγκατάλειψης των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας. Των πενιχρών έως ανύπαρκτων πιστώσεων για τον καθαρισμό τους και την συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου και των αντιπυρικών ζωνών.
    • Της υποχρηματοδότησης και σταδιακής αποσάθρωσης του Πυροσβεστικού Σώματος σε όλους τους τομείς ( Εξοπλισμό, υποδομές και προσωπικό ) από όλες τις κυβερνήσεις.
    • Της απαξίωσης της Δασικής Υπηρεσίας.
    • Του αντιεπιστημονικού διαχωρισμού πρόληψης – καταστολής πυρκαγιών από το 1998 και την διατήρησή του μέχρι και σήμερα παρά τις ολέθριες φονικές καταστροφές από τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές που έχουν συμβεί τα 24 αυτά χρόνια.
    • Της πιστής υλοποίησης της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πράσινη ανάπτυξη.

Ακόμα μια πυρκαγιά για άλλη μια χρονιά κατακαίει χιλιάδες στρέμματα στο συγκεκριμένο νησί. Παράλληλα η Φυσική Ηγεσία του Π.Σ. για την καταστολή της μετακινεί εκατοντάδες πυροσβέστες και οχήματα από όλη την Ελλάδα. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε τοπικά μέσα ενημέρωσης1, αλλά και παράπονα συναδέλφων, η διοικητική μέριμνα για όλο αυτό το προσωπικό δεν ήταν επαρκείς και οι συνθήκες διαμονής τριτοκοσμικές.

Συγκεκριμένα, πυροσβέστες που κλήθηκαν να συνδράμουν στη κατάσβεση της εν λόγω πυρκαγιάς από υπηρεσίες περιφερειών της Ηπείρου, της Δυτικής και της Κεντρικής Μακεδονίας κ.α. στοιβάχθηκαν σε αποθήκες για να κοιμηθούν και να ξεκουραστούν σε στρώματα θαλάσσης ή ράντζα. Οι φωτογραφίες από το σχετικό δημοσίευμα είναι αποκαλυπτικές. Τέτοιες συνθήκες κατάκλισης είναι απαράδεκτες αν ληφθεί υπόψη, πέραν όλων των άλλων, ότι η πανδημία COVID-19 ακόμα καλπάζει στη χώρα μας!

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες συνάδελφοι της 5ης ΕΜΟΔΕ (Ηπείρου) και άλλα πεζοπόρα Τμήματα δεν είχαν ούτε καν αυτή την « τύχη » αλλά αφέθηκαν να ξεκουράζονται στην ύπαιθρο! Επίσης, η τροφοδοσία του προσωπικού σε φαγητό συνολικά ήταν αρκετά πίσω από τις ανάγκες αφού αρκετές φορές σιτίζονταν με σάντουιτς και τοστ, τουλάχιστον για τις πρώτες ημέρες.

Οι συγκεκριμένες συνθήκες δεν αποτελούν μεμονωμένο περιστατικό ούτε φαινόμενο της φετινής αντιπυρικής περιόδου. Πρόκειται για συνηθισμένη κατάσταση από το 1998 που το Πυροσβεστικό Σώμα ανέλαβε την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Από τότε μέχρι σήμερα καμία κυβέρνηση και κανένα υπουργείο δεν έδωσαν ουσιαστική λύση στο πρόβλημα. Αντιθέτως κάθε χρόνο οι ελλείψεις στη Διοικητική Μέριμνα γίνονται αισθητές και επιδρούν στην εξουθένωση των πυροσβεστών αθροιστικά με τη διαρκή υπερεργασία που επίσης εντείνεται με νόμους όπως ο Ν. 4662/2020 και το άρθρο 34 του Ν. 4964/2022.

Κύριε Υπουργέ!

Η υποβολή των συναδέλφων σε τέτοιες συνθήκες διαβίωσης και σίτισης δεν περιβάλουν με τιμή και ικανοποίηση τους « ήρωες », όπως και εσείς τους έχετε ονομάσει, πυροσβέστες αλλά αντίθετα δημιουργούν οργή και αγανάκτηση! Η πραγματικότητα αναδεικνύει τις βαρύτατες διαχρονικές πολιτικές ευθύνες που και στην περίπτωση αυτή, είναι η έλλειψη προσωπικού και η υποχρηματοδότηση, σε όλους τους τομείς λειτουργίας του Π.Σ.

Οι πολύωρες μετακινήσεις προσωπικού από νομό σε νομό ή από περιφέρεια σε άλλη περιφέρεια για εκτέλεση υπηρεσίας περιπολικού ή για κατάσβεση πυρκαγιών, καταδεικνύει την γύμνια του Π.Σ. από τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και τον τρόπο τον οποίο έχει επιλέξει η Πολιτική και Φυσική Ηγεσία να καλύψει αυτές τις ελλείψεις.

Είναι αδιανόητο το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος να έχει αφενός την ανησυχία για τους κινδύνους που κρύβει μια φυσική καταστροφή και αφετέρου να βρίσκεται συνεχώς σε διαρκή κίνηση, χωρίς ωράριο, χωρίς εξασφάλιση του ελεύθερου χρόνου του, μακριά από οικογένειες και παιδιά, και να αγωνιά ακόμα περισσότερο γιατί η υπηρεσία του δεν χορηγεί με επάρκεια τα αυτονόητα, φαγητό και νερό και κατάλληλη διαμονή, κατά την διάρκεια εκτέλεσης της αποστολής του!

Κύριε Υπουργέ

Είναι αυτονόητο πλέον ότι οι ανθρώπινες αντοχές όλων μας να έχουν προ πολλού εξασθενήσει. Ως Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών ζητάμε την παρέμβασή σας ώστε να εξασφαλιστεί και να καλύπτεται με επάρκεια η σίτιση και διαμονή σε κατάλληλα καταλύματα με ευθύνη της υπηρεσίας, για να διαβιούν οι πυροσβέστες σε ανθρώπινες συνθήκες, για τους συναδέλφους που συνεχίζουν να επιχειρούν στη συγκεκριμένη πυρκαγιά, αλλά και σε όλους τους πυροσβέστες που μετακινούνται για εκτέλεση υπηρεσίας σε άλλες περιοχές, καθώς και όσων επιχειρούν σε άλλα συμβάντα.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

 

 

Policenet.gr © | 2023 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis