Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
smartphones.jpg
22:14 | 04/09/2022

Eίναι σχετικά ογκώδη και εύθραυστα. Είναι ακριβά. Έχουν περίεργα σχήματα. Μπορεί να μην τρέχουν όλες τις εφαρμογές που θέλετε. Και φυσικά, υπάρχει μια ενοχλητική πτυχή ακριβώς στη μέση της οθόνης. Αλλά παρά τις ελλείψεις αυτές, τα πτυσσόμενα τηλέφωνα ήρθαν για να μείνουν.

Αυτά τα περίεργα gadgets μπήκαν στην ζωή μας για πρώτη φορά στα τέλη του 2019, με τη μορφή του πρώτου Samsung Galaxy Fold. Το πρώτο κύμα πτυσσόμενων τηλεφώνων ήταν παράξενες, δυσκίνητες, περιστασιακά σπασμένες συσκευές που κόστιζαν πολλά χρήματα και είχαν πρόβλημα να τρέξουν εφαρμογές που μπορούσαν να εκμεταλλευτούν πλήρως τις τσαλακωμένες, αμήχανου σχήματος οθόνες τους.

Διαβάστε επίσης

Αλλά μετά από μερικές καθυστερήσεις και αφού εξομαλύνθηκαν κάποιες από τις τεχνικές ατέλειες, τα πτυσσόμενα τηλέφωνα από τη Samsung, τη Microsoft και τη Motorola άρχισαν να κυριεύουν τα χέρια των καταναλωτών.

Smartphones: Είναι τα πτυσσόμενα τηλέφωνα τα επόμενα smartphones;

 

Αν και τα πτυσσόμενα smartphones είναι ακόμα ένα αμφιλεγόμενο θέμα για τους λάτρεις της τεχνολογίας, θα είναι το μέλλον των smartphones για την επόμενη δεκαετία. Η Samsung έχει ήδη προχωρήσει με την αναδιπλούμενη σειρά smartphone της, θέτοντας σχεδόν κάθε εταιρεία smartphone σε εγρήγορση, συμπεριλαμβανομένης της Apple.

Το μέλλον των smartphones είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Ο Σλοβένος συγγραφέας Mitja Rutnik, σε μια ανάρτηση στο blog του Android Authority, υποθέτει σενάρια από συσκευές ανάγνωσης του μυαλού, μέχρι φορτιστές υπεραπόστασης και τηλέφωνα με οθόνες e-ink ή ακόμη και την αντικατάσταση των smartphones με γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας που προβάλλουν παιχνίδια, τηλεοπτικές εκπομπές και φωτογραφίες στο οπτικό πεδίο του χρήστη, όπως το «Google Glass σε στεροειδή». Αλλά ό,τι κι αν επιφυλάσσει το μέλλον, η Samsung φαίνεται να έχει δεσμευτεί στην ιδέα ότι οι αναδιπλούμενες οθόνες θα αποτελέσουν καθοριστικό μέρος του.

Ενώ πρόκειται πραγματικά για τεχνολογικά θαύματα, αυτά που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή είναι αρκετά εύθραυστα. Παρά αυτή την ευθραυστότητα, όμως, φαίνεται ότι κάθε μεγάλος κατασκευαστής τηλεφώνων δείχνει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στη δημιουργία πτυσσόμενων τηλεφώνων. Η τάση, λοιπόν, εγείρει το ερώτημα: Θα είναι τελικά όλα τα τηλέφωνα αναδιπλούμενα; Είναι το μέλλον των smartphones ή απλώς μια περαστική μόδα;

Τι είναι τα πτυσσόμενα τηλέφωνα και πώς λειτουργούν

 

Με απλά λόγια, τα αναδιπλούμενα τηλέφωνα είναι απλά κανονικά παλιά smartphones, αλλά με μια εύκαμπτη οθόνη και ένα αναδιπλούμενο σώμα για να φιλοξενήσει αυτή την οθόνη. Αυτή η αναδιπλούμενη οθόνη βρίσκεται συνήθως στο εσωτερικό για να προστατεύεται από τα στοιχεία της φύσης και ενεργοποιείται όταν ανοίγετε το τηλέφωνο σαν βιβλίο.

Αυτό επιτρέπει ένα πολύ μεγαλύτερο μέγεθος οθόνης από αυτό που έχουμε συνηθίσει στα παραδοσιακά smartphones. Αλλά, δεν είναι μόνο αυτό: Τα αναδιπλούμενα τηλέφωνα διαθέτουν, επίσης, μια μη αναδιπλούμενη οθόνη LCD ή OLED στο εξωτερικό που λειτουργεί ως η οθόνη που χρησιμοποιείτε όταν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη μεγαλύτερη αναδιπλούμενη οθόνη.

Αλλά τα αναδιπλούμενα τηλέφωνα που πιθανώς σκέφτεστε αυτή τη στιγμή είναι τα αναδιπλούμενα τηλέφωνα με παράγοντα μορφής τάμπλετ, όπως το Samsung Galaxy Z Fold ή το ανανεωμένο Motorola Razr που μοιάζει περισσότερο με τα αναδιπλούμενα τηλέφωνα παλαιάς σχολής.

Ποια η ουσιαστική διαφορά τους με τα smartphones

 

Πολλοί είναι εκείνοι που απογοητεύονται όταν γνωρίζουν ότι, παρόλο που τα smartphones είναι περίπου τόσο ισχυρά όσο ένας φορητός υπολογιστής, δεν μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα από ένα πράγμα τη φορά. Ο μεγαλύτερος λόγος για αυτό είναι το γεγονός ότι τα τηλέφωνα απλά δεν έχουν την πραγματική επιφάνεια της οθόνης που έχουν οι φορητοί υπολογιστές και τα τάμπλετ.

Τα αναδιπλούμενα smartphones, λοιπόν, θα επιτρέψουν στους χρήστες να χρησιμοποιούν τις συσκευές τους με τρόπους που μέχρι τώρα δεν είχανε φανταστεί, όπως για παράδειγμα το ότι θα μπορούσαν να καταστήσουν δυνατή την τοποθέτηση μιας συσκευής 3 σε 1 ακριβώς στην τσέπη μας. Πρόκειται για ένα τηλέφωνο που θα μας επέτρεπε να το χρησιμοποιούμε όπως ένα καθημερινό τηλέφωνο. Στη συνέχεια, όταν το ξεδιπλώνουμε, μπορεί να γίνει ένα τάμπλετ με μεγαλύτερη επιφάνεια οθόνης, ενώ με μερικά άλλα προσαρτήματα, όπως πληκτρολόγιοποντίκιοθόνη και USB-C, θα μπορούσε να εξυπηρετεί ακόμη και τη λειτουργία ενός φορητού υπολογιστή.

Λόγω της επεκτεινόμενης φύσης τους, λοιπόν, οι αναδιπλούμενες συσκευές μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τηλέφωνο, tablet, ακόμη και ως PC. Ίσως να μην χρειαζόμαστε πλέον τρεις ξεχωριστές συσκευές για να τις χρησιμοποιούμε για διαφορετικούς τύπους χρήσεων. Αυτό θα καταργήσει ουσιαστικά την ανάγκη κατοχής ενός φορητού υπολογιστή, ενός tablet και ενός smartphone συνολικά.

Θα τροφοδοτούν άλλα προϊόντα τεχνολογίας

 

Οι αναδιπλούμενες οθόνες θα τροφοδοτούν, επίσης, και άλλα προϊόντα καταναλωτικής τεχνολογίας, όπως τηλεοράσειςφορητές κονσόλες παιχνιδιών, ακόμη και στρατιωτικές εφαρμογές που δεν γνωρίζουμε. Έχουμε ήδη δει αναδιπλούμενες τηλεοράσεις από την LG που είναι μια άλλη μορφή αναδιπλούμενης οθόνης. Ομοίως, το mensxp.com αναφέρει ότι μελλοντικά μπορεί να δούμε ακόμη και φορητές κονσόλες παιχνιδιών να χρησιμοποιούν τη νέα τεχνολογία οθόνης που θα μπορούσε να είναι κάτι παρόμοιο με το Gameboy Advance SP.

Οι καινοτομίες που φέρνει η πτυσσόμενη τεχνολογία

 

Φυσικά, ο ενθουσιασμός γύρω από τα πτυσσόμενα δεν αφορά μόνο τις τεχνικές δυνατότητες των συσκευών. Η καινοτομία τους δημιουργεί περιέργεια. Ο παράγοντας «μορφή» του κινητού τηλεφώνου μας είναι μια ενδιαφέρουσα απόκλιση από τις ίδιες ορθογώνιες πλάκες που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι από τα μέσα της δεκαετίας του 2000. Πάντα υπάρχουν άνθρωποι που θα θέλουν κάτι νέο, παράξενο και διαφορετικό απλά και μόνο επειδή είναι νέο, παράξενο και διαφορετικό.

Αλλά οι υποστηρικτές των αναδιπλούμενων τηλεφώνων επιθυμούν να επισημάνουν τις δυνατότητες που μπορεί να προμηνύουν τα αναδιπλούμενα τηλέφωνα. Η ίδια τεχνολογία εύκαμπτης οθόνης θα μπορούσε να εφαρμοστεί και αλλού, καθιστώντας πολύ πιο εύκολη τη στρέβλωση των οθονών ώστε να προσαρμόζονται σε επιφάνειες που δεν είχαν μέχρι τώρα προβλεφθεί. Σκεφτείτε τηλεοράσεις μεγάλης οθόνης που θα μπορούσαν να αναδιπλωθούν όταν δεν χρησιμοποιούνται, ή οθόνες που προσαρμόζονται στη μορφή και τυλίγονται γύρω από έξυπνα ηχεία ή στις γωνίες ενός δωματίου.

Εν τω μεταξύ, η πτυσσόμενη τεχνολογία έχει επιφέρει μικρές εξελίξεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση του σχεδιασμού των κανονικών τηλεφώνων. Η κατασκευή μιας οθόνης από εύκαμπτα υλικά σίγουρα την καθιστά λιγότερο ανθεκτική από ορισμένες απόψεις, αλλά κατ’ αρχήν, μια οθόνη που μπορεί να λυγίσει είναι μια οθόνη που είναι λιγότερο πιθανό να σπάσει.

Ίσως τα αναδιπλούμενα τηλέφωνα να μας παραμορφώσουν σε ένα μέλλον με άπειρα σχήματα οθόνης, που θα λυγίζουν και θα τεντώνονται σε οποιαδήποτε επιφάνεια μπορούν να φανταστούν οι σχεδιαστές προϊόντων. Ή ίσως απλώς βοηθήσουν στην ανάπτυξη κανονικών οθονών που δεν θα θρυμματίζονται όταν τις ρίχνετε από σχετικά μεγάλο ύψος. Κάτι, που μοιάζει ήδη αρκετά φουτουριστικό επί του παρόντος.

www.newsbeast.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis