Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:14 | 27/04/2022

Τεχνικά μέσα χρησιμοποιούν «ειδικές υπηρεσίες» της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να ανιχνεύσουν ύποπτες κλήσεις γύρω από το χωριό Σκούρτα Βοιωτίας, λίγα λεπτά μετά τη δολοφονία του 55χρονου, Γιάννη Σκαφτούρου.

Συγκεκριμένα γίνονται «σαρώσεις» σημάτων κινητών τηλεφώνων που πραγματοποίησαν κλήσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν κάποιο από αυτά τα τηλέφωνα δεν ανήκει σε κάτοικο της περιοχής. Και αυτό διότι οι Αρχές εκτιμούν ότι οι δύο επιβάτες της μοτοσικλέτας που αναγκάστηκαν να διαφύγουν πεζοί (μετά το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στη μηχανή), μπορεί πάνω στον πανικό τους να έκαναν το λάθος να τηλεφωνήσουν σε συνεργούς τους για να τους παραλάβουν και να τους φυγαδεύσουν.

Ενδεχομένως εάν συνέβη κάτι τέτοιο οι Αρχές να μπορέσουν να αντλήσουν στοιχεία για το δρομολόγιο διαφυγής των εκτελεστών.

«Τέτοιου είδους εκτελεστές γνωρίζουν πώς να μην αφήσουν πίσω τους ίχνη. Είναι βέβαιο ότι εάν όλα πήγαιναν βάσει σχεδίου δεν θα χρησιμοποιούσαν επ' ουδενί κινητό τηλέφωνο. Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, βγήκαν εκτός σχεδίου λόγω του προβλήματος με τη μηχανή και ενδεχομένως λόγω της ασφυκτικής πίεσης να έκαναν κάποια κλήση μπροστά στον κίνδυνο της σύλληψης», εξηγεί αστυνομική πηγή.

Την ίδια ώρα, τα αποτελέσματα από την ιατροδικαστική εξέταση δείχνουν ότι από τις συνολικά 15 σφαίρες που εκτοξεύτηκαν από Καλάσνικοφ, οι 10 κατέληξαν στο κορμί του 55χρονου. Τα περισσότερα τραύματα λόγω της ισχύος του όπλου ήταν διαμπερή. Αστυνομικές πηγές εξηγούν ότι ο χειριστής του όπλου ήταν έμπειρος και «επαγγελματίας». Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι αστυνομικοί που θεωρούν ότι ο εκτελεστής μπορεί να βρίσκεται πίσω και από άλλες δολοφονικές ενέργειες του παρελθόντος.

Η μοτοσικλέτα που βρέθηκε εγκαταλελειμμένη σε απόσταση 500 μέτρων από το σπίτι του Σκαφτούρου, είχε κλαπεί τον Οκτώβριο του 2019 από την περιοχή του Ασπροπύργου.

Οι δράστες σταμάτησαν διερχόμενο αγρότη και προσπάθησαν να του κλέψουν το φορτηγάκι. Πάνω στον πανικό τους, ωστόσο, και στην προσπάθεια να κάνουν αναστροφή και να φύγουν, έριξαν το φορτηγάκι σε χαντάκι με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την προσπάθεια. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι σύμφωνα με μαρτυρίες στη συνέχεια έφυγαν τρέχοντας προς δασώδη περιοχή.

Έτσι, στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. έχει μπει και το φορτηγάκι του αγρότη, στο οποίο επιβιβάστηκαν για λίγο οι δράστες, σε μία προσπάθεια εντοπισμού δακτυλικών αποτυπωμάτων και γενετικού υλικού. Οι έρευνες της Αστυνομίας συνεχίζονται ακόμα και σε αγροτικούς δρόμους της Βοιωτίας.

Ο Γιάννης Σκαφτούρος διέθετε φρουρά που αποτελούνταν από οπλισμένους και έμπειρους άντρες που τον συνόδευαν πάντα στις μετακινήσεις του. Τη Δευτέρα του Πάσχα, ωστόσο, οι σωματοφύλακές του φαίνεται ότι δεν ήταν στο πλευρό του. Την πληροφορία αυτή τη γνώριζαν οι εκτελεστές. Το ερώτημα είναι πως τη γνώριζαν. Είτε είχαν με κάποιο τρόπο καλή πληροφόρηση για τις κινήσεις του Γιάννη Σκαφτούρου είτε μέσω της φυσικής παρακολούθησης του στόχου τους διαπίστωσαν την απουσία τους.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι εάν ο 55χρονος είχε στο πλευρό του τις «σκιές» του, τότε οι δράστες θα ήταν αδύνατο να «χτυπήσουν» και να διαφύγουν αλώβητοι, όπως τελικά έγινε. Αυτός είναι και ο λόγος που επέλεξαν να επιτεθούν χθες στη Βοιωτία και όχι στην Αθήνα.

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο οι εκτελεστές να ήταν «μισθωμένοι» κακοποιοί που έχουν κάνει και στο παρελθόν ανάλογες επιθέσεις. Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. εστιάζεται στο δρομολόγιο διαφυγής των δραστών. Οι αστυνομικοί προσπαθούν να καταλάβουν το δρομολόγιο των δύο αντρών που βγήκαν «εκτός σχεδίου», στην προσπάθειά τους να βρουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για την ταυτότητά τους.

«Παρά το πρόβλημα που προέκυψε κατάφεραν να εξαφανιστούν. Αυτό δείχνει ότι είναι έμπειροι. Έγινε μεγάλη προσπάθεια για τον εντοπισμό τους, σηκώθηκε ακόμα και ελικόπτερο, χωρίς όμως αποτέλεσμα», λέει αστυνομική πηγή.

Στο σημείο της δολοφονίας, στην αυλή του εξοχικού, βρέθηκαν 15 κάλυκες από Καλάσνικοφ. Ο Γιάννης Σκαφτούρος γνώριζε ότι είναι στόχος και γι’ αυτό μετά την αποφυλάκισή του λάμβανε ιδιαιτέρως αυστηρά μέτρα αυτοπροστασίας. Μετά την αποφυλάκισή του είχε στραφεί σε νόμιμες δραστηριότητες, ωστόσο, οι αστυνομικοί αναζητούν τις εκκρεμότητες του παρελθόντος του για να βρουν αυτούς που είχαν κίνητρο να του επιτεθούν.

Αλέξανδρος Καλαφάτης

newsbomb.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ειδική Έκπτωση στα ασφάλιστρα αστυνομικών από την idirect.gr

 

Policenet.gr © | 2022 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis