Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
καλαματα
08:44 | 09/09/2022

Ξεκινάει ο διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση του δικαιώματος διοίκησης, διαχείρισης, λειτουργίας, ανάπτυξης, επέκτασης, συντήρησης και εκμετάλλευσης του διεθνούς αερολιμένα Καλαμάτας, για διάστημα παραχώρησης περί τα 40 έτη, ανακοίνωσε το Υπερταμείο. Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μέσα από αυτές τις επενδύσεις, το αεροδρόμιο Καλαμάτας θα μπορέσει υποδεχθεί ένα συνεχώς αυξανόμενο αριθμό επιβατών, που εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τους 500.000, πολύ νωρίτερα από το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

Βασικός στόχος είναι η αναβάθμιση, εκσυγχρονισμός και επέκταση των υποδομών του αεροδρομίου και ιδίως του κτιρίου επιβατών (terminal). Η επέκταση και αναβάθμιση των υποδομών (terminal, χώρος στάθμευσης αεροσκαφών) αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, λόγω της αλματώδους ανάπτυξης του εν λόγω αεροδρομίου.

Διαβάστε επίσης

Ήδη εκτιμάται ότι στο τρέχον έτος (2022) ο αριθμός επιβατών θα ξεπεράσει τον αριθμό ρεκόρ του 2019. Ο αυξημένος αυτός αριθμός επιβατών, σε συνδυασμό με τις σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις στον τουριστικό κλάδο και τη βελτίωση των οδικών υποδομών στο νομό, αναμένεται να έχει πολλαπλασιαστικές θετικές επιπτώσεις στη Μεσσηνία, αλλά και την ευρύτερη ζώνη επιρροής του αεροδρομίου.

Όπως υπογραμμίζεται, η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της συνδυασμένης προσπάθειας και της στενής συνεργασίας του Υπερταμείου με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο στηρίζει πολυδιάστατα το σημαντικό αυτό αναπτυξιακό εγχείρημα. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο διαγωνισμός είναι πλήρως ενταγμένος στον στρατηγικό σχεδιασμό του Υπερταμείου για την αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, ώστε να αποτελέσουν κρίσιμο μοχλό ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών. Η εκκίνηση του διαγωνισμού λαμβάνει χώρα μετά την κατάρτιση του κειμένου Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος (Expression of Interest) και τη δημοσίευση της σχετικής ανακοίνωσης στην εφημερίδα Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (7/09).

Όπως έγινε γνωστό, η διαγωνιστική διαδικασία υλοποιείται σε δύο φάσεις:

   * Κατά την Α' φάση του διαγωνισμού, καλούνται οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές που καλύπτουν συγκεκριμένα τεχνικό-οικονομικά κριτήρια, να καταθέσουν τους Φακέλους Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος μέχρι τις 4 Νοεμβρίου 2022. Στη συνέχεια, το Υπερταμείο θα αξιολογήσει τους υποβληθέντες φακέλους και θα επιλέξει τους υποψηφίους που καλύπτουν τα σχετικά κριτήρια.

   * Στους επιλεγέντες διαγωνιζομένους θα δοθεί το δικαίωμα να συμμετάσχουν στη Β' φάση (και τελική) του διαγωνισμού, κατά την οποία θα υποβάλουν τις τελικές προσφορές τους. Σε αυτή τη φάση θα προσδιοριστεί η ακριβής διάρκεια της παραχώρησης και λοιπές κρίσιμες συμβατικές ρυθμίσεις.

Σύμφωνα πάντα με την σχετική ανακοίνωση, για το Υπερταμείο είναι σημαντικό ζητούμενο η επίτευξη και εξασφάλιση ενός συνδυασμού υπηρεσιών λειτουργίας και συντήρησης υψηλής ποιότητας για τον αερολιμένα, προς όφελος των επιβατών, καθώς ο ανάδοχος που θα επιλεγεί θα αναλάβει και τις σχετικές επενδύσεις, με εύλογη φυσικά απόδοση για τον τελευταίο.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis