Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:48 | 12/04/2016

Αλλαγή κατεύθυνσης στην αντιμετώπιση των ύποπτων «αλληλέγγυων» στην Ειδομένη σχεδιάζει η κυβέρνηση, ύστερα από την κατακραυγή για υποκινούμενα ξεσπάσματα βίας και για κυκλοφορία νέων ψευδών φημών που δυσχαιρένουν την προσπάθεια για εκκένωση του καταυλισμού.

Στο πλαίσιο αυτό διατάχθηκε έρευνα από την Κρατική Ασφάλεια Θεσσαλονίκης για να διερευνηθεί ο ύποπτος ρόλος «ακτιβιστών».
Κλιμάκια αστυνομικών με πολιτικά βρίσκονται στην περιοχή και για πρώτη φορά χθες έκαναν ελέγχους σε όποιον έμπαινε στο χωριό της Ειδομένης. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, η Αστυνομία έχει «χαρτογραφήσει» εδώ και καιρό το ρόλο ύποπτων ακτιβιστών και έχει καταγράψει περίπου 60 «αλληλέγγυους». Οι Αρχές έχουν στη διάθεσή τους τα στοιχεία ταυτότητάς τους και, όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, έχουν διαπιστώσει ότι πολλοί από αυτούς έχουν συλληφθεί στο παρελθόν για επεισόδια με αστυνομικές δυνάμεις. Πρόκειται για… ακτιβιστές από τη χώρα μας, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Αγγλία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι παρά την έρευνα σε πληροφοριακό επίπεδο δεν υπήρχε μέχρι σήμερα η βούληση από την πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. για έλεγχο των «αλληλέγγυων» στην Ειδομένη. Μετά τα επεισόδια της περασμένης Κυριακής, πάντως, παρατηρείται αλλαγή κατεύθυνσης, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου δέχεται έντονη κριτική για την απουσία του κρατικού μηχανισμού. Ενδεικτικό είναι ότι η Κρατική Ασφάλεια Θεσσαλονίκης έλαβε εντολή για έρευνα και συλλήψεις υποκινητών και «καθοδηγητών» επεισοδίων.

Ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. ανέφερε ερωτηθείς για το κατά πόσο μπορεί να γίνουν συλλήψεις ότι «στην περιοχή υπάρχει πλέον μία ολόκληρη πολιτεία. Εμείς δεν μπορούμε τόσο εύκολα να μπούμε εκεί και να κάνουμε προσαγωγές. Το δύσκολο είναι να στοιχειοθετήσουμε ποινικά αδικήματα που διαπράττονται από… αλληλέγγυους. Ανάμεσά σε αυτούς βρίσκονται άτομα από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη που είναι γνωστά στις Αρχές. Συνηθίζουν να κάνουν εξορμήσεις στην Ειδομένη τα Σαββατοκύριακα. Είναι δύσκολο, ωστόσο, να στοιχειοθετηθεί η υποκίνηση σε βία. Πιστεύω, πάντως, ότι το επόμενο διάστημα μετά από την ένταση των ερευνών μας θα μπορέσουμε να στείλουμε στη Δικαιοσύνη κάποιους».

Στην Ειδομένη βρίσκεται, επίσης, κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, που υπό άκρα μυστικότητα προσπαθεί να συλλέξει πληροφορίες.

Για τα επεισόδια που ξέσπασαν την περασμένη Κυριακή με τις κατασταλτικές δυνάμεις των Σκοπίων στο μικροσκόπιο έχουν μπει έξι «αλληλέγγυοι» από τη από τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία.

Τα άτομα αυτά είναι ύποπτα για διαμοιρασμό φυλλαδίων -γραμμένα στην αραβική γλώσσα- που διεμήνυαν τη «μεγάλη φυγή προς τα Σκόπια». Από χθες το πρωί η προσοχή των αστυνομικών είναι αυξημένη για τον εντοπισμό τους.

Τα συγκεκριμένα άτομα χρησιμοποίησαν ως πρόσχημα την επίδοση ψηφίσματος από πενταμελής ομάδα προσφύγων για το άνοιγμα των συνόρων. Έπεισαν μάλιστα κάποιες ομάδες μεταναστών ότι πρέπει να επιτεθούν προς το φράχτη ως μοχλό πίεσης προς την κυβέρνηση των Σκοπίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ύποπτοι είναι κάτοχοι ευρωπαϊκών διαβατηρίων και κάποιοι από αυτούς μένουν στη Γευγελή.

 

huffingtonpost.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis