Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
15:29 | 21/09/2022

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έριξε τη… «βόμβα» για (μερική έστω) επιστράτευση, την πρώτη στη Ρωσία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και οι Ρώσοι τρέχουν να φύγουν και να μην… ξαναγυρίσουν, υπό το φόβο ότι θα τους στείλουν στο μέτωπο της Ουκρανίας. Ανοιχτό αφήνει το Κρεμλίνο το ενδεχόμενο να κλείσει τα σύνορα!

Το διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν που όλοι περίμεναν αν γίνει χθες (20.09.2022) το βράδυ, αλλά έγινε τελικά σήμερα νωρίς το πρωί, προκάλεσε παγκόσμιο «μούδιασμα» μετά τις απειλές του Ρώσου προέδρου πως δεν μπλοφάρει για τη χρήση πυρηνικών και όπλων μαζικής καταστροφής. «Μούδιασε», όμως, και τους ίδιους τους πολίτες της της χώρας του, που φοβούμενοι την επιστράτευση, άρχισαν να εγκαταλείπουν τη Ρωσία.

Διαβάστε επίσης

Οι πτήσεις άνευ επιστροφής από τη Ρωσία, κυρίως προς Τουρκία και Αρμενία, ξεπουλούν γρήγορα μετά την κήρυξη επιστράτευσης από τον Πούτιν. Η ανακοίνωση της άμεσης επιστράτευσης 300.000 εφέδρων προκάλεσε φόβους ότι δεν θα επιτραπεί σε άνδρες που είναι σε μάχιμη ηλικία να φύγουν από τη Ρωσία.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι η επιστράτευση θα περιοριστεί σε αυτούς που έχουν εμπειρία ως επαγγελματίες στρατιώτες και ότι οι φοιτητές και αυτοί που έχουν υπηρετήσει μόνον ως κληρωτοί (σ.σ. νεαροί άνδρες που υπηρετούν υποχρεωτική 12μηνη θητεία στις ένοπλες δυνάμεις) δεν θα κληθούν. Θα εξαιρεθούν επίσης 

Ωστόσο τα στοιχεία του Google Trends έδειξαν μεγάλη αύξηση στις αναζητήσεις για τον Aviasales, το πιο δημοφιλές site της Ρωσίας για την αγορά αεροπορικών εισιτηρίων.

Οι απευθείας πτήσεις από τη Μόσχα για την Κωνσταντινούπολη, στην Τουρκία, και το Γερεβάν, στην Αρμενία, και οι δύο είναι προορισμοί που επιτρέπουν την είσοδο των Ρώσων χωρίς βίζα, ξεπούλησαν… γρήγορα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Aviasales.

Ορισμένες πτήσεις χωρίς ενδιάμεσες στάσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών από τη Μόσχα στην Τιφλίδα, δεν είχαν επίσης διαθεσιμότητα, ενώ οι πιο φθηνές πτήσεις από την ρωσική πρωτεύουσα προς το Ντουμπάι στοίχιζαν περισσότερα από 300.000 ρούβλια (περίπου 5.000 δολάρια), περίπου το πενταπλάσιο του μέσου μηνιαίου μισθού στη Ρωσία.

Θα κλείσουν τα σύνορα;  

Μπορεί η Ρωσία να κλείσει τα σύνορά της για να σταματήσει τη… μεγάλη φυγή; Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ τα άφησε όλα ανοιχτά!

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Πεσκόφ αρνήθηκε να σχολιάσει το αν θα κλείσουν τα σύνορα για να αποτραπεί έξοδος πολιτών που θα θελήσουν να αποφύγουν την επιστράτευση.

Ερωτηθείς αν η Ρωσία θα κλείσει τα σύνορά της για αυτούς που υπόκεινται σε επιστράτευση, ο Πεσκόφ απάντησε: «Δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση (…) Υπάρχουν διατάξεις γι’ αυτό στους ισχύοντες νόμους».

Η Λετονία, χώρα μέλος της ΕΕ που συνορεύει με τη Ρωσία, ανακοίνωσε ότι δεν θα προσφέρει καταφύγιο σε Ρώσους που θα θελήσουν να αποφύγουν την επιστράτευση, όπως ανακοίνωσε με μήνυμά του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Έντγκαρς Ρίνκεβιτς, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας.

Το διάγγελμα της πυρηνικής απειλής

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης, ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την πρώτη επιστράτευση στην Ρωσία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προειδοποιώντας την Δύση ότι αν συνεχίσει αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «πυρηνικό εκβιασμό», η Μόσχα θα απαντήσει με την ισχύ ολόκληρου του οπλοστασίου της.

«Αν η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας απειληθεί, θα κάνουμε χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων για να προστατεύσουμε τον λαό μας – δεν είναι μπλόφα», προειδοποίησε ο Πούτιν κατά το τηλεοπτικό του διάγγελμα, προσθέτοντας ότι η Ρωσία έχει «πληθώρα όπλων για να απαντήσει».

Η μερική επιστράτευση που διατάσσει ο Πούτιν κλιμακώνει σημαντικά την σύρραξη στην Ουκρανία και έρχεται σε μία στιγμή που η Ρωσία αντιμετωπίζει την ουκρανική αντεπίθεση που έχει ωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις σε οπισθοχώρηση και την παράδοση ουκρανικών εδαφών που είχαν με κόπο καταλάβει.

Η Πούτιν διευκρίνισε ότι η μερική επιστράτευση των 2 εκατομμυρίων εφέδρων που έχει συνολικά στην διάθεσή της γίνεται για την υπεράσπιση της Ρωσίας και των «εδαφών της», ισχυριζόμενος ότι η Δύση δεν επιθυμεί ειρήνη στην Ουκρανία.

Το διάγγελμα του Πούτιν αποτελεί ανησυχητική κλιμάκωση και οι απειλές που διατυπώνει πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν, δήλωσε στο Sky News η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Γκίλιαν Κίγκαν.

«Είναι σαφές ότι είναι κάτι που πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπ’ όψιν, διότι, ξέρετε, δεν έχουμε τον έλεγχο – δεν είμαι βέβαιη ότι και αυτός έχει τον έλεγχο, στην πραγματικότητα. Είναι προφανές ότι πρόκειται για κλιμάκωση», είπε.

Το ρούβλι υποχώρησε και οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν μετά το διάγγελμα Πούτιν.

«Απελευθέρωση της Ουκρανίας»

Ο Πούτιν επαναδιατύπωσε τον στόχο του για την «απελευθέρωση» της περιοχής του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, και πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στην περιοχή δεν θέλουν να επιστρέψουν σε αυτό που αποκάλεσε «ζυγό» της Ουκρανίας.

Η Ρωσία θεωρεί ότι το Λουγκάνσκ και το Ντονέτσκ που απαρτίζουν το Ντονμπάς είναι ανεξάρτητες δημοκρατίες. Η Ουκρανία και η Δύση θεωρούν ότι όλες οι περιοχές της Ουκρανίας που τελούν υπό την κατοχή των ρωσικών δυνάμεων είναι παρανόμως κατεχόμενες.

Η Ρωσία κατέχει περί το 60% του Ντονέτσκ και είχε καταλάβει σχεδόν το σύνολο των εδαφών του Λουγκάνσκ από τον Ιούλιο έπειτα από βραδεία στρατιωτική προώθηση και πολύμηνες σφοδρές μάχες.

Οι εδαφικές αυτές κατακτήσεις τελούν πλέον υπό απειλή, αφού οι ρωσικές δυνάμεις εκδιώχθηκαν πρόσφατα από την επαρχία του Χαρκόβου, χάνοντας τον έλεγχο των βασικών γραμμών τροφοδοσίας τους για τις περισσότερες γραμμές του μετώπου στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ.

Πριν από το διάγγελμα Πούτιν, σε μία συντονισμένη κίνηση, οι τοποθετημένες από την Μόσχα αρχές τεσσάρων υπό ρωσική κατοχή ουκρανικών περιοχών ανακοίνωσαν σχέδια για την διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για την ένωσή τους με την Ρωσία.

newsit.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis