Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:16 | 28/12/2018

Tην έκτη άδειά του παίρνει σήμερα Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου ο Δημήτρης Κουφοντίνας, καταδικασμένος σε ισόβια για τη συμμετοχή του στη «17Ν». To πρωί της Παρασκευής (28/12) βγήκε από τις φυλακές Βόλου, όπου κρατείται από τον περασμένο Αύγουστο - και θα διαρκέσει -μαζί με τις δύο επιπλέον ημέρες που χορηγούνται, εκ του νόμου, ως «οδοιπορικά»- συνολικά έξι ημέρες.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν χρήζει συστάσεων. Ήταν το «πιστόλι» της «17 Νοέμβρη», ο «φαρμακοχέρης», ο «αρχιεκτελεστής» της τρομοκρατικής οργάνωσης. Κρατείται στις φυλακές από το 2002 -οπότε και παραδόθηκε στις Αρχές- και είχε, με βάση τον νόμο, δικαίωμα να αιτηθεί άδεια εδώ και περίπου επτά χρόνια. Η πρώτη, μάλιστα, προσπάθεια έγινε το 2011, αλλά δεν ευδοκίμησε.

Αν και προβλέπεται από τον σωφρονιστικό κώδικα -ψηφίστηκε από τη Βουλή το 1999- ότι οι ισοβίτες δικαιούνται να ζητήσουν άδεια ύστερα από 8 χρόνια κάθειρξης (μοναδική εξαίρεση οι καταδικασθέντες για εμπορία ναρκωτικών οι οποίοι θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει 10 χρόνια) ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν έβρισκε ποτέ σύμφωνο το Τριμελές Συμβούλιο της φυλακής, με αποτέλεσμα να μην καρποφορεί η αίτησή του.

 

 

515918.jpg

 

 

Όλα αυτά, όμως, μέχρι το 2017 όπου πήρε 48ωρη άδεια, την πρώτη που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο των φυλακών, έπειτα από αλλεπάλληλες αιτήσεις του, και στηριζόταν στις προϋποθέσεις που θέτει παλαιός νόμος που ισχύει για τη χορήγηση αδειών σε κρατούμενους. Σε αυτές δεν περιλαμβάνεται η βαρύτητα των αδικημάτων που έχει διαπράξει ο κρατούμενος, αλλά η συμπεριφορά εντός της φυλακής (πειθαρχικά κ.λπ.). Έτσι, κάθε εξήντα ημέρες δικαιούται να κάνει αίτηση για να πάρει άδεια - έξι ημέρες και, υπό προϋποθέσεις, οκτώ.

Ο ισχύων σωφρονιστικός κώδικας ορίζει πως η συνολική διάρκεια των αδειών ενός καταδίκου δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 45 ημέρες τον χρόνο, ενώ για τους ισοβίτες -μετά τα 12 χρόνια στη φυλακή- η κάθε μία άδεια μπορεί να φτάνει και τις 9 ημέρες, χωρίς να μετρά σ’ αυτές ο χρόνος μετάβασης στον τόπο διαμονής. Ανάμεσα στη μία και την άλλη άδεια όμως θα πρέπει να μεσολαβούν τουλάχιστον δύο μήνες.

Ας δούμε, αναλυτικά, όμως, τι είχε συμβεί στις προηγούμενες πέντε άδειες του Δημήτρη Κουφοντίνα…

Η πρώτη άδεια

Στις 9 Νοεμβρίου του 2017, έπειτα από 15 χρόνια στη φυλακή, είχε λάβει για πρώτη φορά άδεια, προκαλώντας τότε θύελλα αντιδράσεων από συγγενείς θυμάτων, αλλά και τις πρεσβείες χωρών, πολίτες των οποίων υπήρξαν θύματα της τρομοκρατικής οργάνωσης, όπως οι πρεσβείες του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και της Τουρκίας.

 

 

4282222.jpg

 

 

Θέση για την άδεια έλαβε η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, η οποία σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως ο Δημήτρης Κουφοντίνας δικαιούται την εν λόγω άδεια. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι θα την είχε πάρει νωρίτερα, εάν δεν είχε παραβιάσει την άδειά του ο Χριστόδουλος Ξηρός.

Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία σημειώνει ακόμα ότι ο Κουφοντίνας πληροί τα κριτήρια χορήγησης της άδειας, καθώς όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει υποπέσει σε κανένα πειθαρχικό παράπτωμα μέσα στη φυλακή. «Οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται. Ακόμα και όταν διαπιστώνουμε ότι μπορεί να αγγίζουν τις αντοχές της κοινωνίας μας», τονίζεται ακόμα.

Με ένα «σκληρό» tweet αντέδρασε,τότε, ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη γνωστοποίηση της είδησης ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας πρόκειται να έχει διήμερη άδεια από τις φυλακές. «Οποιαδήποτε άδεια στον Κουφοντίνα είναι αδιανόητη. Όχι μόνο για τις απεχθείς πράξεις του που στρέφονταν κατά της Δημοκρατίας, αλλά και γιατί δεν έχει εκφράσει ποτέ καμία μεταμέλεια γι' αυτές και παραμένει ιδεολογικός καθοδηγητής της νέας γενιάς τρομοκρατών», επισήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Tη δυσάρεστη έκπληξη της εξέφρασε και η Ντόρα Μπακογιάννη, λέγοντας ότι η κυβέρνηση και ο υπουργός Δικαιοσύνης οφείλουν να πάρουν τώρα θέση για την συγκεκριμένη υπόθεση και σημείωσε ότι κανένας δεν μπορεί να διαβεβαιώσει τι θα κάνει ο Κουφοντίνας αυτές τις δύο ημέρες εκτός φυλακής. «Πώς είναι δυνατόν να δίνουν άδεια στο πιστόλι της 17 Νοέμβρη; Ο κ. Κουφοντίνας θα γυρίζει αύριο στην Αθήνα ελεύθερος;», διερωτήθηκε η ίδια και συνέχισε: «Τον θεωρώ επικίνδυνο τον κ. Κουφοντίνα. Ποιος θα μας δώσει εγγυήσεις όταν θα κυκλοφορεί για δύο ημέρες ελεύθερος; Περιμένω τους λαλίστατους της κυβέρνησης να πάρουν θέση για την άδεια Κουφοντίνα. Έχω μείνει άναυδη με την απόφαση αυτή, σε αυτή τη χρονική στιγμή».

Επίθεση εναντίον του προέδρου της ΝΔ, κάνοντας λόγο για «θράσος», εξαπέλυσε μέσω Facebook ο Έκτωρ Κουφοντίνας. Ο γιος τού Δημήτρη Κουφοντίνα αντέδρασε με ανάρτηση στο FB, αναφέροντας: «Πέφτουν οι μάσκες λοιπόν. Βλέπουμε ποιοι παρενέβαιναν στη Δικαιοσύνη που αρνιόταν το δικαίωμα στην άδεια εδώ και 8 χρόνια, παραβιάζοντας κατάφωρα και συστηματικά τον νόμο, ζητώντας επίμονα μια δήλωση αποκήρυξης. Σήμερα δεν έγινε τίποτε άλλο από το πιο απλό και αυτονόητο: Εφαρμόστηκε ο νόμος. Ο ισχύον νόμος. Ο αστικός νόμος. Έστω και με καθυστέρηση 8 ετών. Το μόνο που είναι ‘’αδιανόητο’’ κ. Μητσοτάκη είναι το θράσος σου. Μια λέξη μόνο: Siemens».

Τη διαφωνία του με τη χορήγηση άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα εξέφρασε και ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι δεν μπορεί να βγαίνει από τη φυλακή «ένας δολοφόνος 11 ανθρώπων που δεν έχει δείξει την παραμικρή μεταμέλεια». «H δημοκρατία πρέπει να είναι ανεκτική, όχι όμως και με αυτούς που συνεχίζουν να υπερασπίζονται και να προπαγανδίζουν δολοφονικές πράξεις», αναφέρει. Στο ίδιο μήκος κύματος και το Γιώργος Καμίνης, ο οποίος σημείωσε ότι «άνθρωποι όπως ο Δημήτρης Κουφοντίνας, που έχει καταδικαστεί για τις δολοφονίες της ‘’17 Νοέμβρη’’ δεν θα πρέπει να βγαίνουν από τη φυλακή». Παράλληλα, ο δήμαρχος Αθηναίων ζήτησε να δοθεί στη δημοσιότητα το σκεπτικό του συμβουλίου των φυλακών που έδωσε την 48ωρη άδεια στον καταδικασμένο τρομοκράτη.

Η πιο έντονη αντίδραση διεθνώς ήρθε από την Ουάσιγκτον. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χέδερ Νάουερτ εξέφρασε «τρομερή ανησυχία» και φόβο μήπως δεν επιστρέψει στη φυλακή ο Κουφοντίνας, επισημαίνοντας ότι «στο παρελθόν κάποια από τα καταδικασμένα μέλη της 17 Νοέμβρη έχουν αφεθεί ελεύθερα με άδεια και μετά εξαφανίστηκαν».

Η κυρία Νάουερτ σημείωσε ότι «η Ελλάδα άφησε ελεύθερο έναν καταδικασμένο τρομοκράτη από την οργάνωση της 17 Νοέμβρη. Θα θέλαμε να καταδικάσουμε την απελευθέρωση του καταδικασμένου τρομοκράτη Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με δύο μέρες άδεια από τις ελληνικές φυλακές».

Νωρίτερα ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ έγραψε στο Twitter ότι η άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων της 17N και τις οικογένειές τους.

Αλλά και από το Λονδίνο η δυσφορία ήταν επίσης έντονη. Η πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα, Κέιτ Σμιθ, εξέφρασε τη «βαθύτατη απογοήτευσή της» για την απόφαση του συμβουλίου των φυλακών Κορυδαλλού, να δώσει 48ωρη άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Η Βρετανίδα διπλωμάτης έκανε μάλιστα τη σχετική ανάρτησή της στο Twitter στα Ελληνικά και τη συνόδευσε με τη φωτογραφία από μία πλάκα η οποία είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Στίβεν Σόντερς ο οποίος δολοφονήθηκε από τη 17 Νοέμβρη τον Ιούνιο του 2000.

Οργισμένο εμφανίστηκε και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο σε ανακοίνωσή του αφήνει αιχμές κατά της Αθήνας για «επίδειξη ανοχής» στον Δημήτρη Κουφοντίνα, τον αιμοσταγή τρομοκράτη όπως τον αποκαλεί, υπενθυμίζοντας τους τούρκους διπλωμάτες που έπεσαν θύματα της αιματηρής δράσης της 17 Νοέμβρη τη δεκαετία του ’90.

ο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τη «μεγάλη του απογοήτευση» σχολιάζοντας πως «δεν είναι δυνατόν να αντιληφθούμε πως ένας τρομοκράτης που έχει επανειλημμένα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των διπλωματών μας έχει την ευκαιρία να απολαύσει τέτοιας ρύθμισης».

Η δεύτερη άδεια

Λίγα λεπτά μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής 9 Φεβρουαρίου εξήλθε από τις φυλακές Κορυδαλλού ο Δημήτρης Κουφοντίνας, στο πλαίσιο της νέας 48ωρης άδειας που έλαβε.

Πρόκειται για τη δεύτερη άδεια που πήρε το μέλος της 17Ν, αφού υπέβαλε αίτημα για δεύτερη άδεια στις 11 Ιανουαρίου και εγκρίθηκε ομοφώνως, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στο συμβούλιο μετείχε έτερος εισαγγελέας από αυτόν που είχε εγκρίνει την πρώτη του άδεια.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας συνοδευόταν από τον γιο του, αλλά και τη δικηγόρο του, ενώ αρκετοί ήταν οι υποστηρικτές του που τον περίμεναν και χειροκρότησαν κατά την έξοδό του. Θα διέμενε στο σπίτι του στον Βαρνάβα και ήταν υποχρεωμένος να εμφανίζεται δύο φορές την ημέρα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

Η εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Χέδερ Νάουερτ, στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων ανάγνωσε στην αρχή σχετική ανακοίνωση και αφού αναφέρθηκε  στην δράση του Δημήτρη Κουφοντίνα, σχολιάζοντας τη διήμερη άδεια που έλαβε, είπε: «Καταδικάζουμε την απελευθέρωση του Δημήτρη Κουφοντίνα, ενός καταδικασθέντος τρομοκράτη υπεύθυνου για τη δολοφονία 11 πολιτών. Πιστεύουμε  ακράδαντα ότι οι καταδικασμένοι τρομοκράτες δεν αξίζουν διακοπές από τη φυλακή».

Την αντίθεσή του στην απόφαση να δοθεί δεύτερη άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα, είχε εκφράσει και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης. «Είμαι κάθετα αντίθετος σε κάθε πράξη βίας. Εμένα προσωπικά ως άνθρωπο με ενοχλεί. Και δεν είναι παρέμβαση στη Δικαιοσύνη να λέμε την άποψή μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός.

«Οι άδειες στον Κουφοντίνα, για τη Νέα Δημοκρατία και εμένα προσωπικά είναι αδιανόητες. Όχι μόνο γιατί δεν έχει δείξει την παραμικρή μεταμέλεια για τις εν ψυχρώ δολοφονίες του, αλλά και γιατί παραμένει ο ιδεολογικός καθοδηγητής μιας νέας γενιάς τρομοκρατών», ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ανάρτησή της στο Twitter, η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, σχολιάζοντας τη δεύτερη άδεια, σχολίασε, μεταξύ άλλων, ότι «οι οικογένειες των θυμάτων δεν θα ξεχάσουμε ποτέ και ξέρουμε ότι δεν είμαστε μόνοι».

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, σχολίασε επίσης τη δεύτερη άδεια στον Κουφοντίνα, με μια ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, στην οποία απεικονίζεται ο ίδιος σε μικρή ηλικία, η αδελφή του Αλεξία, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο αείμνηστος πατέρας του Παύλος Μπακογιάννης.

Τη φωτογραφία συνοδεύει το σχόλιο, «εμείς κρατάμε αυτό που μας άφησε. Και ναι, έχουμε κερδίσει».

Η τρίτη άδεια

Στις 19/06/2018, εκτός φυλακής -για τρίτη φορά- βρέθηκε ξανά ο εκτελεστής της «17 Νοέμβρη». Εμφανώς καταβεβλημένος αλλά όρθιος ο «Λουκάς» της τρομοκρατικής οργάνωσης πέρασε την πύλη του Κορυδαλλού λίγο μετά τις 9:20 το πρωί εκείνης της Τρίτης.

Η συγκεκριμένη άδεια προβλέπει πιο χαλαρά μέτρα ασφαλείας, καθώς θα πρέπει να παρουσιάζεται στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής που θα διαμένει μόνο μια φορά την ημέρα (μεταξύ των ωρών 10 π.μ. και 2 μ.μ.), ενώ -αντίθετα- στις δύο προηγούμενες άδειες που του χορηγήθηκαν εμφανιζόταν στο Αστυνομικό Τμήμα δυο φορές την ημέρα.

Ο Κουφοντίνας βγήκε από τη φυλακή μια ημέρα μετά το εξιτήριο που πήρε από το Γενικό Κρατικό Νίκαιας όπου και νοσηλευόταν έπειτα από απεργία πείνας προκειμένου να του χορηγηθεί άδεια - όπως και, τελικά, έγινε. Μαζί του ήταν η σύντροφός του Αγγελική Σωτηροπούλου και ο γιος του Έκτορας, ενώ πρώτος τον αγκάλιασε το ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα Γιώργος Καλαϊτζίδης.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη του Ρουβίκωνα στο διάστημα που ο Κουφοντίνας έκανε απεργία πείνας πραγματοποίησαν εισβολή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κατάληψη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στον Βόλο, ενώ έκαναν και «παρέμβαση» στον Ιερό Λόφο της Ακρόπολης απλώνοντας πανό υπέρ και κατηγορώντας την πολιτεία ότι «σκοτώνει» τον απεργό πείνας.

Ιδιαίτερα σκληρή ήταν η τοποθέτηση που έκανε η Αμερικανική Πρεσβεία για την άδεια που πήρε ο Δημήτρης Κουφοντίνας. «Καταδικάζουμε κατηγορηματικά αυτή την τρίτη άδεια σε έναν καταδικασμένο τρομοκράτη και δολοφόνο. Είναι μια επαίσχυντη αδικία στις οικογένειες των πολυάριθμων θυμάτων του και ένα περαιτέρω κίνητρο για τους αναρχικούς οπαδούς του να διαπράττουν βίαιες και καταστροφικές πράξεις στο όνομά του» ανέφερε χαρακτηριστικά η αμερικανική πρεσβεία.

Με μία οργισμένη ανάρτηση στο Facebook o Κώστας Μπακογιάννης σχολίασε την τρίτη άδεια που πήρε ο δολοφόνος του πατέρα του, Δημήτρης Κουφοντίνας. «Είσαι αμετανόητος δολοφόνος; Και μάλιστα κατά συρροή; Είσαι βιαστής; Είσαι παιδεραστής; Γενικά εγκληματίας; Θέλεις να βγεις από τη φυλακή; Τώρα ξέρεις τι πρέπει να κάνεις. Κάνε κι εσύ μια ‘’απεργία πείνας’’ ή βάλε τους φίλους σου να κάνουν καμιά κατάληψη και να σηκώσουν και κανένα πανό. Κατά τα λοιπά, το κράτος δεν απειλείται, δεν εκβιάζεται και κυρίως δεν συναλλάσσεται».

Η τέταρτη άδεια

Εκτός φυλακών βρέθηκε ξανά, στις 28/08/2018, ο Δημήτρης Κουφοντίνας από τις αγροτικές φυλακές Βόλου όπου είχε μεταφερθεί και κρατείται εδώ και λίγους μήνες. Η άδεια που εγκρίθηκε στον Κουφοντίνα αφορούσε διάστημα εξόδου τεσσάρων ημερών στο οποίο προστέθηκαν και δύο ημέρες οδοιπορικά για τη μετακίνησή του από τον Βόλο στο σπίτι του στον Βαρνάβα και αντιστρόφως.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν απερίφραστα την ελευθέρωση του καταδικασμένου τρομοκράτη Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος πήρε για τέταρτη φορά άδεια στην Ελλάδα», τόνισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Ντάουερτ.

Η πέμπτη άδεια

Στις 28 Οκτωβρίου 2018 ο Δημήτρης Κουφοντίνας έλαβε την πέμπτη άδεια εξόδου του. Όπου για άλλη μια φορά, ένα μέρος του πολιτικού κόσμου πήρε θέση υπέρ του και ένα άλλο κατά της εξόδου από τη φυλακή.  

«Αμετανόητοι δολοφόνοι δεν θα βγαίνουν από τη φυλακή»: αυτό επισημαίνει σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή αυτή τη νέα άδεια στον Κουφοντίνα:

«Ανήμερα της εθνικής εορτής δόθηκε νέα 6ημερη άδεια στον τρομοκράτη Κουφοντίνα. Το επαναλαμβάνω για να το γνωρίζουν όλοι: Το καθεστώς των αδειών θα αλλάξει και αμετανόητοι δολοφόνοι δεν θα βγαίνουν από τη φυλακή», δηλώνει αναλυτικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο παραπάνω tweet άμεση ήταν η αντίδραση του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, που έκανε Retweet, υιοθετώντας το περιεχόμενο της δημοσίευσης του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Τώρα, εν όψει της έκτης άδειας του Δημήτρη Κουρφοντίνα, οργισμένη ήταν η αντίδραση του Κώστα Μπακογιάννη. Με ανάρτησή του στο facebook τόνισε ότι «τα θύματα του Κουφοντίνα δεν θα κάνουν Πρωτοχρονιά με τις οικογένειές τους. Αυτός όμως πήρε εξαήμερη άδεια και θα περάσει μια χαρά».

Το παραπάνω σχόλιο το συνόδευσε με μία φωτογραφία από όλα τα θύματα του αρχιεκτελεστή της «17 Νοέμβρη» και μέσα σε αυτή φυσικά είναι και ο πατέρας του, Παύλος Μπακογιάννης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας επιστρέφει πάντα στη φυλακή μετά τη λήξη της άδειάς του, ενώ παρουσιάζεται, τις συγκεκριμένες ώρες που έχουν οριστεί, στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.
Η Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου θα τον βρει ξανά ελεύθερο, με έναν νέο γύρο σκληρών δηλώσεων για αυτή την άδεια. Με κάποιους να τη στηλιτεύουν υπενθυμίζοντας τη δράση του καταδικασθέντος και άλλους να τονίζουν πως, απλώς, γίνεται η εφαρμογή του σχετικού νόμου - dura lex, sed lex, σκληρός νόμος, αλλά νόμος…

ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis