Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:14 | 09/01/2019

Δηλώσεις του Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής και του Εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε σημαντικές ποσότητες κοκαΐνης με ταχυδρομικά δέματα μέσω εταιρειών αερομεταφορών και την κατάσχεση μεγάλης ποσότητας συνθετικών ναρκωτικών στο λιμάνι του Πειραιά

[custom:google-ads]

Δηλώσεις του Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, Ταξίαρχου Γεώργιου Κανέλλου:

«Κυρίες και Κύριοι καλησπέρα σας,

Σας καλέσαμε σήμερα εδώ, προκειμένου να σας παρουσιάσουμε δύο σημαντικές υποθέσεις που χειρίστηκε η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής και συγκεκριμένα η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θερμές ευχαριστίες και δύο επιπλέον ημερήσιες αναπαύσεις σε Αστυνομικούς για την υπερεργασία και την προσφορά τους

Ειδικότερα, η πρώτη υπόθεση, αφορά στην κατάσχεση μεγάλης ποσότητας συνθετικών ναρκωτικών (captagon), που προορίζονταν, μέσω παραπλανητικών θαλασσίων οδών, για χώρες της Μέσης Ανατολής.

Συγκεκριμένα, μετά από τη συνεργασία που αναπτύχθηκε με την ομόλογη Τουρκική Υπηρεσία, προέκυψε η μεταφορά, μέσω θαλάσσης, εμπορευματοκιβωτίου (container) με περιεχόμενο ράβδους μολύβδου, το οποίο είχε ξεκινήσει την 15-12-2018, με εταιρεία διεθνών μεταφορών, από την Λατάκεια Συρίας με προορισμό την Κροατία και ενδιάμεσο σταθμό το Λιμάνι του Πειραιά.

Το συγκεκριμένο container εντοπίσθηκε στην περιοχή του Ικονίου Περάματος και ελέγχθηκε με τη συνδρομή κατά περίπτωση του Λ.Σ, των Τελωνειακών Αρχών και του ΣΔΟΕ.

Από τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, βρέθηκαν κατανεμημένες σε -24- παλέτες, -544- ράβδοι μολύβδου, εντός των οποίων είχε αποκρυβεί μεγάλη ποσότητα συνθετικών ναρκωτικών (captagon).

Μέχρι στιγμής έχει ελεγχθεί το 1/3 των ράβδων και έχει κατασχεθεί ποσότητα 1.000.000 δισκίων περίπου.

H δεύτερη υπόθεση, αφορά στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιείτο στην μεταφορά, από χώρες της Νότιας Αμερικής και εισαγωγή στη Χώρα μας, σημαντικών ποσοτήτων κοκαΐνης, με αποστολές ταχυδρομικών δεμάτων, μέσω εταιρειών αερομεταφορών.

Για την αποδόμηση του κυκλώματος, οργανώθηκε στις 8-1-2019 εκτεταμένη επιχείρηση, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν έξι (6) άτομα.

Έως τώρα έχουν κατασχεθεί ποσότητες ACAI (αποξηραμένο φρούτο-superfood) εμποτισμένες με κοκαΐνη, συνολικού μικτού βάρους -36- κιλών περίπου.

Λεπτομέρειες για τις δύο υποθέσεις και τον τρόπο δράσης των κυκλωμάτων θα δοθούν από την Εκπρόσωπο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω ότι η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών, στον διαρκή αγώνα της κατά των διεθνικών κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών, έχει αναπτύξει συνεργασία με ομόλογες Υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο, αποτέλεσμα της οποίας είναι οι πρόσφατες επιτυχίες της.

Σας ευχαριστώ.»

Δηλώσεις Εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικού Υποδιευθυντή Θεόδωρου Χρονόπουλου:

«Καλησπέρα σας. Όπως σας προανέφερε ο κ. Διοικητής, σας καλέσαμε σήμερα εδώ, για να σας παρουσιάσουμε (2) υποθέσεις που χειρίστηκε η Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής και συγκεκριμένα η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών.

Ειδικότερα, η πρώτη υπόθεση, αφορά στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης διεθνικού χαρακτήρα, τα μέλη της οποίας δραστηριοποι o ύνταν στη μεταφορά σημαντικών ποσοτήτων κοκαΐνης από χώρες της Ν. Αμερικής στην Ελληνική επικράτεια, με αποστολές ταχυδρομικών δεμάτων, μέσω εταιρειών αερομεταφορών.

Μετά από εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν, έως τώρα, ποσότητες αποξηραμένου φρούτου ACAI (superfood), οι οποίες ήταν εμποτισμένες με κοκαΐνη, συνολικού μικτού βάρους (36) κιλών. Επίσης κατασχέθηκαν πιστόλι και φυσίγγια.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση έχουν συλληφθεί (6) ημεδαποί, για παράβαση του Νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες διατάξεις.

Από την έως τώρα προανάκριση και διεθνή συνεργασία, έχουν προκύψει οι διαδρομές αποστολής των ταχυδρομικών δεμάτων, μέσω αερομεταφορών, που περιείχαν τις αναφερόμενες ποσότητες κοκαΐνης από την Βραζιλία.

Η προανάκριση είναι σε εξέλιξη, ενώ οι συλληφθέντες οδηγούνται στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

[custom:google-ads]

Στη δεύτερη περίπτωση, η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εντόπισε στο λιμάνι του Πειραιά σημαντικές ποσότητες ναρκωτικών δισκίων CAPTAGON.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε στο πλαίσιο διεθνούς συνεργασίας με τις ομόλογες Αρχές της Τουρκίας και προέκυψε η δια θαλάσσης μεταφορά εμπορευματοκιβωτίου με μεταφορική εταιρεία από την Λατάκεια Συρίας με προορισμό την Κροατία, με ενδιάμεσο σταθμό το λιμάνι του Πειραιά.

Ακολούθησε αναλυτική διασταύρωση στοιχείων και κατόπιν εξακριβώσεων εντοπίστηκε το εμπορευματοκιβώτιο, πριν αυτό μεταφορτωθεί και αναχωρήσει, στον τελωνειακό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στο Ικόνιο Περάματος, όπου ελέγχθηκε με τη συνδρομή των Τελωνειακών Αρχών του Σ.Δ.Ο.Ε και του Λιμενικού Σώματος.

Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε βρέθηκαν συνολικά (544) ράβδοι μολύβδου, μέσα στους οποίους αποκρύπτονταν τα συνθετικά ναρκωτικά.

Πρόκειται για κατασκευές ειδικής χρήσεως οι οποίες χρησιμοποιούνται με σκοπό την απόκρυψη των ναρκωτικών, καθώς η χημική σύσταση του μολύβδου προκαλεί δυσχέρειες στον εντοπισμό τους μέσω συσκευών ηλεκτρονικής απεικόνισης (X-RAYS), ενώ παράλληλα φέρει μεγάλο βαθμό δυσκολίας στη διάνοιξή του. Επιπλέον η νομιμότητα του φορτίου από μόνη της αποτελεί αποτρεπτικό στοιχείο για τον περαιτέρω έλεγχο αυτού.

Μέχρι στιγμής έχουν ανιχνευτεί περίπου 1 εκ. δισκία του συνθετικού ναρκωτικού CAPTAGON, στο 1/3 των μολύβδινων ράβδων που έχουν διανοιχθεί, καθώς η διαδικασία διάνοιξής τους συνεχίζεται σε ειδικό μηχανουργικό χώρο.

Οι έρευνες για τη συγκεκριμένη υπόθεση συνεχίζονται, σε συνεργασία με Αρχές της Τουρκίας και της Κροατίας.»

Υπόθεση διακίνησης κοκαίνης

 

 

Υπόθεση κατάσχεσης ναρκωτικών δισκίων Captagon

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis