Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:40 | 29/07/2015

Στιγμές έντασης έκρυβε η εφ' όλης της ύλης συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο».

Οι δύο βασικές στις οποίες ο πρωθυπουργός ύψωσε χαρακτηριστικά τον τόνο της φωνής του αφορούσαν την αστυνομία και την έμμεση μείωση μισθών και συντάξεων μέσω της αύξησης του ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Όταν, δηλαδή, ο δημοσιογράφος του επισήμανε τα μηνύματα των ακροατών για τα φαινόμενα αστυνομικής βίας όπως αυτά καταγράφηκαν κατά τη συγκέντρωση της 15ης Ιουλίου ο κ. Τσίπρας αρχικά απάντησε σε χαμηλούς τόνους κάνοντας λόγο για μια κυβέρνηση που θέτει τα θέματα αυτά όπου υπάρχουν προς διερεύνησης. Όταν, όμως, ο δημοσιογράφος του επισήμανε ότι «υπήρχαν και σπασίματα χεριών κύριε πρόεδρε» ο Αλέξης Τσίπρας εξερράγη: «Η άλλη πλευρά καλύφθηκε με τις βόμβες που πήγαν να καεί ο κόσμος; Ότι ήταν 15 αλλοδαποί καλύφθηκε; Η αστυνομία τι πρέπει να κάνει όταν υπάρχει καταιγισμός βομβών; Να περιμένει μέχρι να καεί; Για σταθείτε λίγο».

Η υψηλών τόνων απάντηση του πρωθυπουργού προκάλεσε την παρατήρηση του δημοσιογράφου: «σας θυμώνω γιατί;» με τον Αλέξη Τσιπρα να απαντά «γιατί είμαι σε οικείο περιβάλλον».  

Είχε προηγηθεί έκρηξη του πρωθυπουργού όταν ο δημοσιογράφος του είχε επισημάνει ότι υπάρχει μείωση μισθών και συντάξεων με την αύξηση του ΦΠΑ. «Είμαστε όλοι απογοητευμένοι αλλά να αυτομαστιγωνόμαστε γιατί η αριστερά έχει μάθει στη λαθολογία δεν είναι σωστό» απάντησε με ένταση ο πρωθυπουργός.

Πηγή: www.protothema.gr

 

AKOΛΟΥΘΕΙ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

 
Για τους... σοφούς της Αριστεράς: «Ο λαός μοιάζει με κάποιον που δίνει μάχη να δραπετεύσει, αλλά στο τέλος τον συλλαμβάνουν και τον βάζουν σε πιο ασφυκτικό κελί. Ο τρόπος για να φύγουμε από τη φυλακή είναι η αλληλεγγύη σε διεθνές επίπεδο και να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Η πλειοψηφία του λαού υπέστη σοκ, όπως και η Αριστερά. Αλλά τι μου λένε; Να πούμε στο λαό, διαψευστήκαμε, ας πάρει την κατάσταση στα χέρια του το σύστημα που σε έβαλε σε αυτό το μνημόνιο και που δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ; Ας αποφασίουμε εμείς οι... σοφοί της Αριστέρας ότι είμαστε καλύτεροι στην ανιτπολίτευση! Υπάρχει περίπτωση ο λαός να σε εμπιστευτεί ως αντιπολίτευση; Ουσιαστικά μιλάμε για το φόβο απέναντι στην ευθύνη. Η Αριστερά έχει μάθει στη... λαθολογία! Είμαστε όλοι πικραμένοι».
Για το Grexit: «Κάποιοι κρατούν "ενεργό" το σχέδιο Grexit. Εχει συντελεστεί ζημιά από τα capital controls, αλλά είναι αναστρέψιμη η κατάσταση. Το σχέδιο των... ακραίων κύκλων για Grexit παραμένει στο τραπέζι».
Για την επώδυνη συμφωνία: «Είναι μία πύρρειος νίκη της Ελλάδας και της Αριστεράς, αλλά κι ένας επώδυνος συμβιβασμός. Οι συμβιβασμοί είναι στοιχείο της επαναστατικής τακτικής (σε αυτό το σημείο επικαλέστηκε τον Λένιν). Φανταστείτε τι θα γινόταν τώρα, αν είχαμε και μία οικονομική καταστροφή. Αν η Αριστερά πάψει να παλεύει, πιστεύει κανείς πως οι 4 στους 10 φτωχούς θα γίνουν 2; Μόνο με σχέδιο της Αριστεράς θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε. Ακούω κάποιους να λένε ότι είναι το χειρότερο μνημόνιο. Είναι το πιο επώδυνο, γίνεται με πιο επώδυνους όρους συμβιβασμού. Η δημοσιονομική προσαρμογή που έχουμε συμφωνήσει, έχει μεγάλη διαφορά με τα προηγούμενα».
Για το παραλίγο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις: «Αν έκανε αυτό που έλεγε η καρδιά μου, να σηκωθώ να φύγω, την άλλη μέρα θα είχαμε εικόνα καταστροφής. Προσπάθησα να συμβιβάσω τη λογική με την επιθυμία, γνωρίζοντας πως αν θα φύγω, μάλλον θα ξαναγυρνούσα, ίσως με δυσμενέστερους όρους. Η παγκόσμια κοινή γνώμη έλεγε "αυτό είναι πραξικόπημα" και έγινε νούμερο ένα χασταγκ. Ηταν μια επιλογή ευθύνης».
Για τα capital controls και δημοψήφισμα: «Μετά την απόφαση για τα capital controls η επιλογή που μας έδιναν ήταν να κάνουμε πίσω. Αρα να συμφωνήσουμε σε αυτό που μας έδιναν και να στερήσουμε από τον ελληνικό λαό να εκφραστεί. Ολοι είδαν ένα λαό, όχι τεμπέλη, αλλά ένα λαό που αγωνίζεται».
Για την «αριστερή παρένθεση»: «Ηθελαν πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Ο κ. Σουλτς το είχε πει με απόλυτη σαφήνεια. Έτσι πήραμε την απόφαση για διενέργεια δημοψηφίσματος».
Για το δίλημμα του δημοψηφίσματος: «Κάποιοι είχαν δημιουργήσει συνθήκες πραξικοπήματος. Εγώ βγήκα στον ελληνικό λαό και του είπα "ψήφισε όχι" για να κερδίσω διαπραγματευτική δυναμική. Ο κόσμος δεν ψήφισε επιστροφή στη δραχμή. Μπορεί να με κατηγορήσει κάποιος για λάθη, αλλα είχα ανοιχτά τα χαρτιά μου στον ελληνικό λαό».
Για το ρίσκο του δημοψηφίσματος: «Καταρχάς δεν είχα άλλη επιλογή. Ηταν μια επιλογή υψηλού ρίσκου, αλλά ήταν μονόδρομος. Μας έδιναν μια συμφωνία με δύσκολα μέτρα, σαν αυτά που έχουμε τώρα, που κατά τη γνώμη μου κάποια είναι αχρείαστα, αλλά δεν έδιναν προοπτική ανάσας. Μας έδιναν 12 δισ. για πέντε μήνες! Επρεπε να τα εφαρμόσουμε σε αυτό το διάστημα! Φτάσαμε στα όρια των αντοχών της ευρωζώνης. Οι εκπρόσωποι του αστικού πολιτικού μπλοκ στην Ελλάδα χρησιμοποιούσαν τα ίδια επιχειρήματα με αυτά των ευρωπαίων ομοϊδεατών. Το παραμύθι είχε λύκο. Ο λύκος είναι το χρέος. Ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι είτε η ελάφρυνση του χρέους,είτε η αναδιάρθρωση, οτιδήποτε βοηθήσει το λαό».
Για το «ΟΧΙ» του δημοψηφίσματος: «Η εντολή που πήραμε ήταν να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να σταματήσει ο κόσμος να ματώνει, ακόμη κι αν ματώσουν τα δικά μας χέρια. Πριν από τις εκλογές δεν είπα ότι θα σκίσω το μνημόνιο με ένα νόμο. Αλλάξαν οι συνθήκες. Είπα ότι θα δώσω μάχη. Δεν υποσχεθήκαμε περίπατο στο δάσος. Δεν είπαμε ότι όλα θα ήταν εύκολα. Διαπραγματευτήκαμε σκληρά σε πρωτοφανείς συνθήκες χρηματοπιστωτικής ασφυξίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο καταφέραμε να αποκαταστήσουμε αδικίες, να περάσουμε το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, άνοιξε η ΕΡΤ, η ρύθμιση των 100 δόσεων ανακούφισε χιλιάδες Έλληνες φορολογούμενους, πήραμε πρωτοβουλίες για την ιθαγένεια και την εξυγιανση του αθλητισμού. Μη τα μηδενίζουμε όλα. Το να αναλαμβάνεις την διακυβέρνηση δεν σημαίνει πως αυτομάτως έχει την εξουσία στα χέρια σου.
Για τους θεσμούς και τη «γραμμή» του ΣΥΡΙΖΑ: «Υπήρξε μια καλή διαπραγμάτευση. Στο τραπέζι υπήρχαν συγκρουόμενες στρατηγικές. Η κυβέρνηση λειτουργεί συλλογικά. Αλλο κυβέρνηση, άλλο κόμμα. Υπάρχουν κάποια θεσμικά όργανα που καθόριζαν την πορεία της διαπραγμάτευσης. Το κόμμα είχε σύνδεση με τα κυβερνητικά όργανα. Το ερώτημα είναι κατά πόσο το κόμμα παρακολουθούσε ή συνέβαλε. Η κοινωνία ξεπέρασε και το κόμμα και την κυβέρνηση».
Για την πορεία της διαπραγμάτευσης: «Δεν πρέπει να υποτιμούμε και να μαστιγώνουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς. Αν δούμε νηφάλεια αυτή τη διαδρομή μόνο περηφάνεια νιώθουμε. Από χέρι χαμένοι είναι οι αγώνες που δεν δίνονται. Ανεξάρτητα αν οι ισχυροί επέβαλαν την ισχύ τους, αυτό που μένει είναι το δίκαιο ενός λαού που αγωνίζεται. Η Ευρώπη δεν είναι ίδια μετά την 12η Ιουλίου. Διαμορφώθηκε ένα νέο τοπίο».
Για την σύγκρουση με τα διαπλεκόμενα: «Πρέπει να συγκρουστούμε με την ολιγαρχία της χώρας. Πρέπει να εξορθολογήσουμε τη δημόσια διοίκηση του τόπου. Να αποκτήσει ο Ελληνας καταναλωτική και φορολογική συνείδηση. Η Αριστερά θα κριθεί από το αν καταφέρει να καταπολεμήσει τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή. Χρειάζεται χρόνο και μεθοδικότητα για να το καταφέρουμε. Η πολιτική δεν αρχίζει και τελειώνει στην διαπραγμάτευση με τους έξω. Πρέπει να συγκρουστούμε με την ολιγαρχία. Κάποιοι θα πουν, και σε αυτό θα έχετε αντίπαλο την τρόικα, αλλά εκεί θα αναλάβει δημόσια ο καθένας την ευθύνη του».
Για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης: «Το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ δεν εμπεριέχει λογικές ρεβανσισμού. Να μπει τάξη και να επιβληθεί νομιμότητα. Εφόσον εκμεταλλεύεσαι ένα δημόσιο αγαθό, οφείλεις να πληρώνεις και να τηρείς κάποιους κανόνες. Ολα θα γίνουν από μηδενική βάση. Το τρίγωνο της αμαρτίας, με τις επιχειρήσεις στο χώρο του Τύπου, ζημιογόνες που δανειοδοτούνταν σκανδαλωδώς για να εξυπηρετούν την πολιτική, πρέπει να σπάσει».
Για το ρόλο της Αστυνομίας στα πρόσφατα επεισόδια: «Τι πρέπει να κάνει η Αστυνομία όταν κινδυνεύουν άνθρωποι από ρίψεις βομβών; Να μην τους προστατεύσουμε; Να τους αφήσουμε να καούν;».
Για τον ΣΥΡΙΖΑ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ποτέ ενιαίο κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει, τηρώντας το καταστατικό του, να πάρει αποφάσεις. Τα 30.000 μέλη πρέπει να πάρουν αποφάσεις. Πέρα από τις διαφορετικές απόψεις, υπάρχει ένα θέμα ουσίας. Δεν πρέπει να κρυβόμαστε από τα προβλήματα. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ποτέ ενιαίο κόμμα. Η Πολιτική Γραμματεία δεν είναι το μόνο κέντρο των αποφάσεων. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Πρέπει να βάλουμε όρους και κανόνες. Η διαφορετικότητα μπορεί να λειτουργεί θετικά στην αντιπολίτευση, αλλά όταν το ίδιο κόμμα ασκεί εξουσία, αυτό το μοντέλο δεν μπορεί να λειτουργήσει. Για να συνεχίσουμε θα πρέπει οι βουλευτές να παραδίδουν τις έδρες του στον επόμενο. Ο,τι ορίζει το καταστατικό».
Πυρά κατά... συντρόφων: «Σέβομαι τη διαφορά της άποψης. Δεν μπορώ, όμως, να μην αναφερθώ ότι έχω εκπλαγεί από τη στάση ορισμένων συντρόφων. Μαζί καθόμασταν λίγες μέρες πριν, στο ίδιο τραπέζι με την ίδια αγωνία. Οι ίδιοι άνθρωποι θέωρησαν σκόπιμο την άλλη μέρα να πουν, ότι εφόσον δεν καταστρεφόμαστε, εμείς θα θρέφουμε την... αριστερή καθαρότητα. Εγώ θα περίμενα τη στοιχειώδη στήριξη της κυβέρνησης. Δεν την καταλαβαίνω αυτή τη στάση. Πιστεύω πως η στάση τους, είναι στο πλαίσιο κάποιων αποφάσεων που είχαν ληφθεί εδώ καιρό με στόχο τη διάσπαση. Εγώ θα προσπαθήσω να κρατήσω την ενότητα, αλλά εκβιασμένη ενότητα δεν θα δεχτώ».
Για τα τερτίπια της Ζωής Κωσνταντοπούλου: «Υπάρχει σχέση εκτίμησης με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, θα κριθεί όμως αν παράγεται θεσμική δυσλειτουργία. Δεν μπορούμε όμως να ψηφίζουμε στις 6 το πρωί. Αν είναι να καθόμαστε μέχρι τα ξημερώματα στη Βουλή, για να στείλουμε ένα... μήνυμα στην τρόικα, αυτά είναι παιδικά πράγματα».
Για την δραχμή: «Λένε να συζητήσουμε το νόμισμα. Βεβαίως να το συζητήσουμε, αλλά με κάποιους όρους, όχι να μιλάμε για ένα θεωρητικό σχέδιο. Εξω από το χορό, πολλά τραγούδια λένε. Το να λέμε πως το μεγάλο "όχι" ήταν "ναι" στη δραχμή, τότε αυτό είναι καθαρή λαθροχειρία!».
 
http://www.pelop.gr/?page=article&docid=235951&srv=4
 
(φωτο αρχείου)
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis