Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:27 | 01/11/2015

«Αίτημά μας είναι να υπάρξουν επίσημες δίοδοι. Όπως γνωρίζετε, όμως, αυτό βάζει επί τάπητος την ευθύνη της Ευρώπης να αρχίσει η διαδικασία επιλογής, επιτέλους, στην Τουρκία», δήλωσε σχετικά με το προσφυγικό, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τονΒασίλη Πάικο. Αναλυτικά είπε:

Δημοσιογράφος: Είπατε στην εφημερίδα «Το Βήμα» σήμερα ότι είναι απρόσφορη η λύση του Έβρου, δηλαδή, να γκρεμίσουμε το φράχτη του Έβρου και ότι αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις. Γιατί είναι απρόσφορη;

Γ. Μουζάλας: «Αυτό που λέω κάθε φορά είναι ότι το να ανοίξει ασφαλής δίοδος από τον Έβρο είναι ένα σενάριο που βρίσκεται πάντα στο τραπέζι μας, όταν συζητάμε για το προσφυγικό. Αυτή τη στιγμή, ωστόσο, δεν προσφέρεται. Πρώτον, μπροστά στον πανικό και στη δίκαιη αγανάκτηση για αυτό το αίσχος των θανάτων στο Αιγαίο, ξεχνάμε ότι ο Έβρος “βαρύνεται” επίσης με πάρα πολλούς πνιγμούς και θανάτους».

Δημοσιογράφος: Εάν όμως ξηλώσουμε το φράχτη, δεν θα κάνουμε ασφαλή τη δίοδο από εκεί; Δεν θα αποτρέψουμε αυτό το ενδεχόμενο;

Γ. Μουζάλας: «Οι θάνατοι στον Έβρο υπήρξαν πριν από το φράχτη. Ωστόσο, το δίκαιο ερώτημα που θέτετε και που εμείς θέτουμε και ψάχνουμε την απάντηση, δυστυχώς, προϋποθέτει τα εξής πράγματα. Μια ασφάλεια ότι τα σύνορα στην Ευρώπη θα πάψουν επιτέλους να ανοιγοκλείνουν κατά βούληση των κρατών και ότι θα υπάρξει δέσμευση γι’ αυτό. Ειδάλλως, δημιουργείται ο κίνδυνος να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα… Νομίζω ότι αν δούμε έναν τέτοιο εγκλωβισμό, θα επιφέρει πολλά κακά πράγματα. Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών. Δεύτερον, θα πρέπει να υπάρχει, από την πλευρά της Τουρκίας, μια συντεταγμένη είσοδος. Εάν αναφερόμαστε πάνω στην καλή διάθεση όλων να ανοίξουμε πύλη στον Έβρο και φανταζόμαστε ότι θα έχουμε μια εισροή 1.000, 2.000, 5.000 ανθρώπων κάθε ημέρα, θα πρέπει να φανταστείτε επίσης ότι στη συνοριακή γραμμή ανάμεσα σε εμάς και στον Έβρο θα έχουμε πια δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι θα προσπαθούν απεγνωσμένα να περάσουν από οπουδήποτε και οπωσδήποτε. Αυτή είναι μια εικόνα που δημιουργεί ποδοπατήματα, σπρωξίματα κ.λπ.».

Δημοσιογράφος: Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις που ψάχνετε ως κυβέρνηση;

Γ. Μουζάλας: «Ψάχνουμε κάθε φορά εναλλακτικές λύσεις. Αίτημά μας είναι να υπάρξουν επίσημες δίοδοι. Όπως γνωρίζετε, όμως, αυτό βάζει επί τάπητος την ευθύνη της Ευρώπης να αρχίσει η διαδικασία επιλογής, επιτέλους, στην Τουρκία. Οτιδήποτε άλλο θα συνεχίσει να επιφέρει θανάτους, επαναπροωθήσεις, συγκρούσεις με σώματα ασφαλείας, τραγικές εικόνες».

Δημοσιογράφος: Αυτό είπατε και στην συνέντευξή σας. Ότι η Τουρκία θα το δεχτεί, αν πάρει κάποια ανταλλάγματα…

Γ. Μουζάλας: «Πιστεύω ότι η Ευρώπη επιτέλους θα καταλάβει ότι πρέπει να δράσει αποφασιστικά. Για παράδειγμα, εάν τα ραντάρ της Frontex έπιαναν σαράντα βάρκες από την Τουρκία να φεύγουν με ένα κιλό ηρωίνη η καθεμιά, θα τους συλλάμβαναν μέσα στην Τουρκία. Το trafficking ανθρώπων είναι, με βάση τη νομοθεσία, ίσο έγκλημα με τη διακίνηση ναρκωτικών. Δεν κάνω σύγκριση των προσφύγων με τα ναρκωτικά… Αυτή η στάση της Ευρώπης είναι πλέον μη αποδεκτή… Εδώ το πρόβλημα πλέον είναι οι θάνατοι…».

Δημοσιογράφος: Επειδή ζούμε πια οριακές καταστάσεις, αναρωτιέμαι αν πρέπει να ξανασκεφτούμε τον Έβρο ή κάποιες διόδους από τον Έβρο ή ακόμα και τις κοινές περιπολίες στο Αιγαίο, τις οποίες με το δίκιο μας έχουμε απορρίψει για λόγους εξωτερικής πολιτικής…

Γ. Μουζάλας: «Όσον αφορά στις κοινές περιπολίες στο Αιγαίο, δεν έχουμε καμία διάθεση να συμβούν, όχι για εθνικιστικούς λόγους. Δεν εξυπηρετούν σε τίποτα. Είναι ένα εφεύρημα το οποίο δημιουργεί προβλήματα. Η κοινή περιπολία δεν λύνει κάτι. Οι ακτοφυλακές μας συντονίζονται. Τόσο οι Τούρκοι όσο και εμείς ξέρουμε και βλέπουμε από πού βγαίνουν οι βάρκες. Το θέμα είναι να τις σταματήσουν εκεί που είναι ασφαλείς. Εμείς, όταν περάσουν στα δικά μας χωρικά ύδατα, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι η διάσωση και πολύ καλά κάνουμε. Υπερασπιζόμαστε έτσι την τιμή της Ευρώπης, αλλά και η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί τη δική μας τιμή».

Δημοσιογράφος: Μιλήσατε για τον κίνδυνο εγκλωβισμού δεκάδων χιλιάδων προσφύγων εδώ, εάν κλείνουν σύνορα στην Ευρώπη. Τότε πώς μιλάμε για τις 50.000 τους οποίους έχουμε δεσμευτεί ότι θα φιλοξενούμε εδώ; Ενδεχομένως μιλάμε για πολύ μεγαλύτερα νούμερα…

Γ. Μουζάλας: «Είναι δύο διαφορετικά πράγματα… Εάν κλείσουν όλα τα σύνορα πάλι θα προκύψει ένα διαφορετικής φύσης πρόβλημα. Η γνώμη μου είναι ότι δεν θα φτάσουμε εκεί. Εάν όμως φτάσουμε, -ξέρετε- ότι αυτόματα οι προσφυγικές ροές θα ενημερωθούν και δεν θα συνεχίσουν να έρχονται με την ίδια ένταση. Εν πάση περιπτώσει, εμείς έχουμε σχέδια διαχείρισης. Όλο αυτό έχει μια δυναμική. Εμείς παλεύουμε να κερδίσουμε κάποια πράγματα, να απαλύνουμε τον πόνο των προσφύγων και του λαού μας από όλη αυτή την ιστορία. Άλλοι “παλεύουν” πολιτικά παιχνίδια στην Ευρώπη. Το ποιος θα νικήσει στο τέλος δεν μπορώ να σας το απαντήσω. “Παίζεται” ο χαρακτήρας της Ευρώπης. Μέχρι στιγμής, σαν Ευρώπη χάνουμε».

Δημοσιογράφος: Προβλέπονται νέα κέντρα φιλοξενίας άμεσα;

Γ. Μουζάλας: «Ναι, θα βρεθούν χώροι. Έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων. Δείχνει μεγάλη κατανόηση. Δεν έχουμε σκοπό να την εκμεταλλευτούμε και θα βρεθούν χώροι για να καλύπτονται οι πρόσφυγες. Μιλάμε για μια στοιχειώδη παροχή».

http://www.athina984.gr/

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis