Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:24 | 10/10/2021

50 εκατομ. λίρες σκοπεύει να επενδύσει η βρετανική κυβέρνηση για τη δημιουργία τηλεφωνικής υπηρεσίας, η οποία θα «συνοδεύει» τις γυναίκες που κυκλοφορούν μόνες στους δρόμους και νιώθουν ότι απειλούνται.

Το Ηνωμένο Βασίλειο πασχίζει εδώ και χρόνια να καταπολεμήσει τη βία κατά των γυναικών, καθώς είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία δεκαετία και σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS) 2.075 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί σε Αγγλία και Ουαλία. Την ίδια ώρα σοκάρουν τα στοιχεία για τους βιασμούς και τις απόπειρες βιασμών, που ξεπέρασαν τις 144.000 τον τελευταίο χρόνο.

Ο βιασμός και η δολοφονία της 33χρονης Σάρα Έβεραρντ από αστυνομικό της Μητροπολιτικής Αστυνομίας αλλά και οι 81 δολοφονίες γυναικών που ακολούθησαν σε διάστημα μόλις επτά μηνών στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ξεσηκώσει μεγάλο κύμα αντιδράσεων και καθιστούν επιτακτική τη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση.

«Walk me home»

Σάρα Έβεραρντ

Η 33χρονη Σάρα Έβεραντ βιάστηκε και δολοφονήθηκε από Βρετανό αστυνομικό

Λίγες μέρες μετά τις εξαγγελίες του συνεδρίου των Συντηρητικών, η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ, έκανε δεκτή την πρόταση του εθνικού δικτύου τηλεπικοινωνιών BT για τη δημιουργία τηλεφωνικής υπηρεσίας, η οποία θα βοηθά τις γυναίκες να περπατούν με ασφάλεια στο δρόμο. Οι χρήστες της υπηρεσίας «Walk Me Home» θα μπορούν είτε μέσω τηλεφώνου, είτε μηνύματος, είτε εφαρμογής να δίνουν λεπτομέρειες για τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν. Έτσι με τη βοήθεια GPS η υπηρεσία θα παρακολουθεί τα ίχνη των χρηστών και σε περίπτωση που κάποια γυναίκα δεν επιβεβαιώσει την άφιξή της στον εκτιμώμενο χρόνο, τότε θα ενημερώνει τις επαφές έκτακτης ανάγκης και εν συνεχεία την αστυνομία.

Το κόστος για την ανάπτυξη της υπηρεσίας εκτιμάται στις 50 εκατομμύρια λίρες, ενώ μπορεί να τεθεί σε λειτουργία ακόμα και πριν τα Χριστούγεννα. Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της BT, Φίλιπ Γιάνσεν παραδέχεται: «Η ανάπτυξη μιας τέτοιας υπηρεσίας είναι εύκολη, καθώς έχουμε την τεχνολογία. Υπάρχουν όμως προκλήσεις σε θέματα ιδιωτικότητας και σπατάλης χρόνου της αστυνομίας από άσκοπη χρήση».

Αρκετοί βέβαια είναι εκείνοι που επικρίνουν το συγκεκριμένο μέτρο, θεωρώντας ότι περιορίζει για ακόμα μία φορά τις ελευθερίες των γυναικών χωρίς να αντιμετωπίζει την ρίζα του προβλήματος, η οποία και είναι η βιαιότητα των ανδρών.

 

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

 

www.dw.com

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis