Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:32 | 18/08/2019

H ανακοίνωση που ακολουθεί αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Πρωτοβουλίας Αστυνομικών:

 

Πριν λίγες ημέρες κοινοποιήθηκε διαταγή από τη Γ.Α.Δ.Α. προς τις Διευθύνσεις Αστυνομίας της Αττικής, σχετικά με διαδικασία που θα λάβει χώρα τις επόμενες ημέρες, για επιλογή συναδέλφων με σκοπό την ενίσχυση της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής. Η παραπάνω διαδικασία αφορά μόνον τους αστυφύλακες που εξήλθαν από τις σχολές τα έτη 2017 και 2018!

Από την παραπάνω διαταγή δύο πράγματα γίνονται ορατά:

Πρώτο, η λήψη ενός νέου μέτρου που θα οδηγήσει στην περαιτέρω αφαίμαξη των ήδη ματωμένων Α.Τ.

Δεύτερο, η βούληση για κατάργηση του στοιχείου του Π.Δ. 75/2016 που προβλέπει ότι «Οι νεοεξερχόμενοι αστυφύλακες τοποθετούνται υποχρεωτικά και δεν μετακινούνται για οποιονδήποτε λόγο για δύο (02) τουλάχιστον έτη, …, σε Αστυνομικά Τμήματα κι Αστυνομικούς Σταθμούς»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βίντεο: Η στιγμή που αστυνομικός αναγκάζεται να πυροβολήσει ύποπτο που του τραβάει όπλο ξαφνικά!

Μέσα σε λίγους μήνες δύο σχεδόν ταυτόσημες διαταγές έρχονται να προκαλέσουν επιπλέον τρόμο στη ραχοκοκκαλιά της Αστυνομίας, στα τοπικά Α.Τ., αλλά και στους νέους συναδέλφους που βλέπουν την υπηρεσιακή τους καθημερινότητα να αλλάζει εντελώς αιφνιδιαστικά και παράλογα. Δυο διαφορετικές διαταγές που, αν και έχουν προέλθει μέσα σε περιόδους με διαφορετικές κυβερνήσεις, το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο ταραχώδες.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τμήματα, τόσο κοινότοπα έχουν μάλλον καταστεί, που η πολιτική και φυσική ηγεσία τα παραβλέπουν και μάλιστα τα επιδεινώνουν. Τα άπειρα μέτρα, οι φυλάξεις, η ενίσχυση άλλων υπηρεσιών, η απουσία εβδομαδιαίας υπηρεσίας, τα κομμένα ρεπό και πολλά άλλα προβλήματα «δεν αρκούν», και πρέπει «να πολλαπλασιαστούν» μέσα από την απομάκρυνση επιπλέον προσωπικού.

Είναι αλήθεια ότι με την αλλαγή της νέας πολιτικής ηγεσίας και τις αναγγελίες περί προσλήψεων κι ενίσχυσης της μάχιμης αστυνόμευσης, μέσα στις υπηρεσίες προκλήθηκε συγκρατημένος ενθουσιασμός, ότι αυτή τη φορά μπορεί να προκύψει και κάτι διαφορετικό. Η πραγματικότητα μετά την τελευταία διαταγή άλλαξε τα δεδομένα. Τα Αστυνομικά Τμήματα γι’ άλλη μια φορά βρίσκονται μπροστά στην κατάρρευση. Αντί να αναζητηθεί προσωπικό από τις υπερτροφικές αποθήκες προσωπικού (π.χ. επίσημα, Δ.Α.Ε.Ε.Β. κ.α.), επιλέγονται τα τμήματα ως η εύκολη λύση. Οι νέοι συνάδελφοι, που πλέον έχουν προσαρμοστεί κατά πολύ στον τρόπο λειτουργίας των Α.Τ., επιτελούν ανεκτίμητο ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία τους. Η απουσία τους θα σήμαινε τεράστια ζημιά.

Οι νέοι συνάδελφοι βγαίνοντας από τις σχολές, είχαν ως δεδομένο ότι για δύο τουλάχιστον χρόνια θα παραμείνουν σε Α.Τ. σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του Π.Δ. 75/2016. Τώρα όμως βρίσκονται μπροστά σε κάτι που δεν φαντάζονταν, καθώς αισθάνονταν ότι ήταν «θωρακισμένοι» από το ανωτέρω Διάταγμα. Αλήθεια, ποιος θα ήθελε να ήταν στη θέση τους; Γιατί να θυσιάζονται τα δύο χρόνια προσαρμογής τους στην αστυνομική πραγματικότητα εξ αιτίας των ελλείψεων που δημιούργησαν άλλοι;

Ως Πρωτοβουλία Αστυνομικών θεωρούμε απαραίτητη τη συνέχιση εφαρμογής του του ανωτέρω Π.Δ. γιατί όπως έχουμε τοποθετηθεί και προγενέστερα: «Ο νεοξερχόμενος συνάδελφος έχει δικαίωμα να αποκτά σφαιρική αντίληψη για την αστυνομική πραγματικότητα προτού ακολουθήσει πιο εξειδικευμένη πορεία σε άλλες υπηρεσίες. Η αρχική τοποθέτηση σε Α.Τ. ως πρώτος σταθμός στην αστυνομική καριέρα πρέπει να γίνεται σεβαστός από όλους μας και να μην υπονομεύεται από τις ελλείψεις και δυσλειτουργίες που έχουν προκύψει από τις πολιτικές και φυσικές Ηγεσίες του σώματος. Ο σεβασμός στον αστυνομικό πρέπει να είναι πρώτιστο μέλημά μας από την απόκτηση της ιδιότητας του ως αστυνομικού ως το τέλος.»

Η ενίσχυση με προσωπικό κάθε υπηρεσίας πρέπει να είναι πρωταρχικό μέλημα κάθε ηγεσίας. Το να πραγματοποιείται όμως η ενίσχυση μέσω ανακατανομών προσωπικού από υπηρεσίες που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, είναι χλευαστικό! Έως εδώ!

Αναρωτιόμαστε αν αυτή η ιεράρχηση στην ενίσχυση υπηρεσιών αποτελεί προπομπό εξελίξεων. Η επιλογή ενίσχυσης της Δ.Α.Ε.Α πάση θυσία και με κάθε κόστος, κι όχι για παράδειγμα της Διεύθυνσης Μεταγωγών, μήπως έχει ως στόχο να εμπλέξει τους συναδέλφους μας ξανά σε πάρεργα που καμία σχέση δεν έχουν με τη δουλειά μας; Μήπως πρόκειται να μας ξαναβάλουν απέναντι στον λαό που διαδηλώνει για τα δικαιώματά του;

Ποτέ να μην ξαναλειτουργήσει η Αστυνομία ως αποδιοπομπαίος τράγος πολιτικών προβλημάτων! Ποτέ ξανά να μην τεθούμε ως «απορροφητές» κραδασμών που προέρχονται από και με ευθύνη άλλων!

Καλούμε τις Ηγεσίες του Σώματος να ανακαλέσουν την ανωτέρω διαταγή και να έρθουν σε εποικοδομητικό διάλογο με τα συνδικαλιστικά μας όργανα για την ουσιαστική θεραπεία των προβλημάτων που έχουν προκύψει.

Επίσης καλούμε τις Πρωτοβάθμιες Ενώσεις αλλά και την Ομοσπονδία να πάρουν θέση, όπως άλλωστε είχαν πάρει και με την προηγούμενη αντίστοιχη διαταγή.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis