Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:44 | 01/10/2015

Βασική και αταλάντευτη δέσμευση της νέας διοίκηση της Ομοσπονδίας είναι να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή όπου και υπηρετούν οι συναδέλφισσες και συνάδελφοι μας. Εκεί δηλαδή που πάλλεται και δοκιμάζεται ποικιλοτρόπως η ψυχή του λιμενικού.

Στα πλαίσια αυτά επισκεφθήκαμε ως Ομοσπονδία για πρώτη φορά στα χρονικά την Λέρο, την Κάλυμνο, και την Κω με κλιμάκιο που αποτελούνταν από τον Πρόεδρο Τσατσουλή Αθανάσιο, τον Οργανωτικό Γραμματέα Μπερτσιά Αθανάσιο, τον Υπεύθυνο Πρωτοβαθμίων Ενώσεων Κωστάκη Μιχαήλ και τον Υπεύθυνο Πλωτών Μέσων της ΠΟΕΠΛΣ Δαφέρμο Μενέλαο.

Σταχυολογώντας μερικές από τις σημαίνουσες δράσεις, αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κάλυμνο συμμετείχε στην ενημέρωση και ο Γενικός Γραμματέας την Ομοσπονδίας Καμβύσης Σαράντος ο οποίος βρέθηκε αποσπασμένος στο νησί μαζί με συναδέλφους από την 5η ΠΕΔΙΛΣ.

Στα νησιά αυτά επιβεβαιώθηκε περίτρανα αυτό που όλες και όλοι γνωρίζουμε. Η καρδιά του Λ.Σ -ΕΛ. ΑΚΤ χτυπάει στο Ανατολικό Αιγαίο. Σε ένα πέλαγος που δοκιμάζεται καθημερινά η ανθρώπινη αξιοπρέπεια χιλιάδων ανθρώπων που προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα, θύματα των πολέμων και των αδίστακτων εμπόρων.

Οι συνάδελφοι που υπηρετούν σε αυτές τις υποστελεχωμένες Αρχές, είναι οι ήρωες της καθημερινότητας. Δουλεύοντας κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες από δώδεκα έως και 18 ώρες κάθε μέρα χωρίς ρεπό και άδειες ρισκάροντας την ζωή τους διασώζουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στην χώρα .

Δυστυχώς όμως για αυτούς του Λιμενικούς ήρωες η Ελληνική Πολιτεία τους έχει αφήσει στο έλεος του Θεού. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και στα τρία αυτά νησιά αλλά και προφανώς σε όλες τις Λιμενικές Αρχές του Αιγαίου που αποτελούν πύλες εισόδου προσφύγων και μεταναστών είναι κοινά και πολλά.

• Υποστελέχωση που αρχίζει από 40% και φτάνει μέχρι το 70% με συνέπεια οι συνάδελφοι να ξεπερνούν τα ανθρώπινα όρια αντοχής. Αλήθεια ποιος νομιμοποιείται να το κάνει αυτό;

• Επιχειρησιακά μέσα που δουλεύουν πολλές φορές χάρη στο φιλότιμο των συναδέλφων.

• Υγειονομικά υλικά που είναι απαραίτητα για την πρόληψη από μεταδοτικές ασθένειες δεν υπάρχουν σε επάρκεια και οι συνάδελφοι τα αγοράζουν από την τσέπη τους.

• Πολλές φορές δε, οι συνάδελφοι βάζουν από το υστέρημα τους ώστε να δώσουν τροφή και νερό σε βρέφη, παιδιά και ενήλικες πρόσφυγες και τους μετανάστες, πράγμα που δεν κάνει στο ακέραιο ως οφείλει η Ελληνική Πολιτεία.

• Ατομικός επιχειρησιακός εξοπλισμός που όφειλε η Υπηρεσία να έχει εφοδιάσει τους συναδέλφους ώστε να κάνει πιο ασφαλή για εκείνους αλλά και για αυτούς που διασώζουν, όπως πλωτήρες, ελαφρά αλεξίσφαιρα γιλέκα αλλά και είδη ένδυσης και υπόδησης για τους συναδέλφους που επιβαίνουν στα πλωτά δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα με αποτέλεσμα πάλι οι συνάδελφοι να βάζουν το χέρι στην τσέπη προκειμένου να προστατέψουν τις ζωές τους και όχι μόνο.

• Δημοτικές Αρχές που αλλού, όπως στην Κάλυμνο και την Κω βοηθούν πολύ και αλλού όπως στην Λέρο δεν κάνουν τίποτα ώστε να αντιμετωπισθεί το τεράστιο θέμα της μετανάστευσης με αποτέλεσμα το κτίριο του Λιμεναρχείου να φιλοξενεί σε λίγα τετραγωνικά εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες και ουσιαστικά να αποτελεί μια υγειονομική βόμβα για όλη την τοπική κοινωνία.

Οι συνάδελφοι μας τόνισαν ότι εκτός εξαιρετικά έκτακτων γεγονότων είναι αντίθετοι στις πολλές αποσπάσεις αφενός μεν διότι παρατηρείται πριν παρουσιασθούν οι αποσπασμένοι να αποδεσμεύονται και αφετέρου δε, δημιουργείται ανισότητα στο προσωπικό που θεωρεί ότι εργάζεται με το ένα τρίτο των χρημάτων που στοιχίζουν οι αποσπασμένοι.

Μας πρότειναν λοιπόν τα χρήματα από την FRONTEX που δίνονται για αθρόες αποσπάσεις να δοθούν ως επιπλέον νυχτερινά, πλεύσιμα και επιδόματα παραμεθορίου για τους συναδέλφους στο Ανατολικό Αιγαίο .

Το τεράστιο θέμα όμως που απασχόλησε όλους τους συναδέλφους που υπηρετούν σε αυτές τις δοκιμαζόμενες περιοχές είναι η άμεση ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό ούτως ώστε και αυτοί που υπηρετούν εκεί από έξι ως και τρία χρόνια να αντικατασταθούν και να μετακινηθούν στον τόπο επιλογής τους ή κοντά στον τόπο επιλογής τους αλλά και αυτοί που θα συνεχίσουν να υπηρετούν στο Ανατολικό Αιγαίο να έχουν «ανθρώπινα» ωράρια, ασφαλείς συνθήκες.

Αξίζει να επισημανθούν, όπως οι συνάδελφοι μας περιέγραψαν, καταστάσεις όπου 2 Λιμενικοί προσπαθούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις σε ταυτόχρονα 500 μετανάστες με ότι αυτό συνεπάγεται όταν έχεις να κάνεις με ταλαιπωρημένους, πεινασμένους και διψασμένους ανθρώπους.

Ήταν έκδηλη λοιπόν η ανησυχία όλων των στελεχών που υπηρετούν στις περιοχές αυτές αν υπάρχει περίπτωση να ακυρωθούν οι μεταθέσεις των τακτικών συμβουλίων του 2015 και ουσιαστικά για μία ακόμη χρονιά οι συνάδελφοι που υπηρετούν στο Ανατολικό Αιγαίο να μην μετακινηθούν προς τα σπίτια τους αλλά και να μην υπάρξει ενίσχυση αυτών των περιοχών.

Από την πλευρά μας ως Ομοσπονδία τους υποσχεθήκαμε ότι θα κάνουμε τα πάντα ώστε να τηρηθεί απαρέγκλιτα η νομιμότητα και η κοινωνική δικαιοσύνη. Είναι το ελάχιστο που οφείλουμε να κάνουμε απέναντι σε αυτούς τους Λιμενικούς ήρωες που κρατάνε ψηλά την σημαία του Σώματος αλλά και της Πατρίδας.

Αυτή τη σημαία δεν θα επιτρέψουμε να την υποστείλει κανείς. Είναι μια παρακαταθήκη αλλά και οδός προοπτικής!!

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣΟ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΤΣΑΤΣΟΥΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣΚΑΜΒΥΣΗΣ ΣΑΡΑΝΤΟΣ
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis