Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:28 | 09/08/2017

Σε δίκη προσάγονται δύο ψυχολόγοι που βοήθησαν στη διαμόρφωση του προγράμματος ανακρίσεων με "προχωρημένες τεχνικές" της CIA μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Αμφότεροι ενθάρρυναν τη χρήση μεθόδων βασανισμού όπως ο εικονικός πνιγμός (waterboarding), η στέρηση τροφής ή ο εξαναγκασμός των φυλακισμένων να μένουν ακίνητοι σε οδυνηρές σωματικές στάσεις.

Ομοσπονδιακό δικαστήριο της Πολιτείας της Ουάσινγκτον ενέκρινε την Τρίτη την έναρξη ακροαματικής διαδικασίας εξ ονόματος τριών πρώην φυλακισμένων, ένας εκ των οποίων πέθανε σε φυλακή της CIA έπειτα από τις εξαιρετικά σκληρές ανακρίσεις που υπέμεινε.

Το δικαστήριο απέρριψε τις προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης για να εξασφαλιστεί ένας εξωδικαστικός συμβιβασμός ώστε να αποτραπεί μια δημόσια δίκη. Η αμερικανική κυβέρνηση επχιειρηματολόγησε υπέρ του συμβιβασμού υποστηρίζοντας ότι επιβάλλεται να προστατευθούν απόρρητες πληροφορίες.

[custom:google-ads]

Θα είναι η πρώτη δίκη για τις μεθόδους βασανισμού από τις ΗΠΑ στον "πόλεμο κατά της τρομοκρατίας".

Στις προσπάθειες για την έναρξη της πρωτοστάτησε η ACLU, η αμερικανική οργάνωση υπεράσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών.

Όσο για τους δύο κατηγορούμενους, είναι οι δύο ψυχολόγοι, Τζέιμς Μίτσελ και Μπρους Τζέσεν, οι οποίοι στρατολογήθηκαν από τη CIA το 2002 για να σχεδιάσουν αλλά και να διεξάγουν ανακρίσεις υπόπτων που αιχμαλωτίζονταν στο Αφγανιστάν και αλλού. Αμφότεροι έλαβαν 80 εκατομμύρια δολάρια για τις υπηρεσίες τους, ειδικά τη συμβολή τους στις ανακρίσεις του Χάλιντ Σέιχ Μοχάμεντ, του φερόμενου ως εγκεφάλου των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και του Αμπού Ζουμπέιντα, άλλου ενός ανώτερου στελέχους της αλ Κάιντα.

Η ACLU τονίζει ότι οι Τζέσεν και Μίτσελ έχουν ποινικές ευθύνες, και απέσπασαν οικονομικό όφελος, προκειμένου για τους παράνομους βασανισμούς τριών προσφευγόντων: του Τανζανού Σουανιμάν Αμπντάλα Σαλίμ, του Λίβυου Μοχάμεντ Άχμεντ Μπεν Σουντ και του Αφγανού Γκιουλ Ραχμάν.

Οι δύο πρώτοι αφέθηκαν ελεύθεροι αφού παρέμειναν για χρόνια κρατούμενοι, ενώ ο Γκιουλ Ραχμάν απεβίωσε εξαιτίας της υποθερμίας που υπέστη μέσα σε ένα κελί της CIA τον Νοέμβριο του 2002, έπειτα από δύο εβδομάδες «βάρβαρων βασανιστηρίων», σύμφωνα με την ACLU.

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis