Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:11 | 15/01/2020

«Στις καταλήψεις είναι πολλά παιδιά εύπορων οικογενειών και κάτω από τον τσιμεντόλιθο είναι ο ανώνυμος αστυνομικός των 800 ευρώ». Η φράση ειπώθηκε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στη συνέντευξη που έδωσε το βράδυ της Τρίτης στην ΕΡΤ. Γιατί, όμως, ο υπουργός έκανε λόγο για «παιδιά εύπορων οικογενειών» στις καταλήψεις;

Αστυνομικές πηγές απαντούν ότι από το προφίλ των προσαχθέντων και των συλληφθέντων στα υπό κατάληψη κτίρια προκύπτει το συμπέρασμα ότι έχουν ενεργή συμμετοχή στις καταλήψεις παιδιά από οικογένειες που ανήκουν στη μεσαία ή (ορισμένες φορές) και στην ανώτερη κοινωνική τάξη. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν συλλαμβάνονται στις καταλήψεις και παιδιά φτωχών οικογενειών αλλά και πολλά παιδιά μεταναστών.

Όπως λένε πηγές από την ΕΛ.ΑΣ., ωστόσο, πολύ συχνά συμβαίνει τα τελευταία χρόνια -ιδιαίτερα κατά τις προσαγωγές ανηλίκων- οι γονείς των προσαχθέντων να είναι επιχειρηματίες, δημόσιοι υπάλληλοι, καλλιτέχνες.

Ο συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ., Σταύρος Μπαλάσκας, δηλώνει στο ethnos.gr ότι «διαχρονικά προβλήματα με την παρουσία τους στο χώρο των μπαχαλάκηδων δημιουργούσαν παιδιά κοινωνικά καταξιωμένων και εύπορων οικογενειών. Το τραγελαφικό είναι ότι αυτά τα παιδιά δεν πείνασαν ποτέ τους, δεν κρύωσαν ποτέ τους και σχεδόν ποτέ -εκτός από τα καπρίτσια τους- δεν τους έλειψε τίποτα. Επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, ακόμα και παιδιά αστυνομικών, εάν θυμηθούμε ότι στο παρελθόν μία κοπέλα αρχηγός των αναρχικών των Εξαρχείων ήταν η κόρη του πασίγνωστου Αρκουδέα. Βλέπουμε μπαχαλάκηδες να φοράνε πανάκριβα παπούτσια τελευταίου τύπου, που κάνουν πάνω από 170 ευρώ. Μου τυχαίνει να κάνω προσαγωγή και να βλέπω μπουφάν ακριβής μάρκας. Γενικά από την εμπειρία μου μπορώ να πω ότι το 60% των μπαχαλάκηδων ανήκει στη μεσαία τάξη, ένα 30% στη χαμηλή τάξη των ανέργων και ένα 10% στην ανώτερη τάξη».

Πηγή: ethnos.gr
 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis