Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:43 | 28/10/2015
Γράφει ο Ευάγγελος Πνευματικός

Ο Ελληνισμός εορτάζει παντού ανά την υφήλιο την 75η επέτειο του ΟΧΙ. Η Ελλάδα αισθάνεταιυπερήφανη και τιμά τα παιδιά της, που πολέμησαν για να ζούμε σήμερα εμείς ελεύθεροι. Στην Θεσσαλονίκη αλλά και σε όλες τις πόλεις έγιναν παρελάσεις (στρατιωτικές – μαθητικές). Είναι μία ξεχωριστή ημέρα ανάτασης του τσαλακωμένου ηθικού του λαού και ταυτόχρονα μέσω των στρατιωτικών τμημάτων γίνεται προβολή της ισχύος της πατρίδος μας. Το μήνυμα αποστέλλεται σε πολλές κατευθύνσεις και κυρίως σε αυτούς που θεωρούν ότι η οικονομική κρίση δημιουργεί ευκαιρίες αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Οι ΕΔ είναι διαχρονικά ο εγγυητής της ασφάλειας των Ελλήνων. Ο ΥΕΘΑ στην ημερήσια διαταγή του τονίζει «Η αποτελεσματική λειτουργία των ΕΔ και η προβολή της αποτρεπτικής ισχύος αποτελούν μέγιστη επιδίωξη διότι διασφαλίζουν ένα μείζον αγαθό την ασφάλεια της χώρας , που όπως στο παρελθόν έτσι και σήμερα, δεν είναι ποτέ αυτονόητο». 

Στις 13 Οκτωβρίου 2015 στην τελική φάση της άσκησης ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ παρευρέθηκε ο πρωθυπουργός. Τόνισε σε δηλώσεις του ότι οι ΕΔ μας είναι έτοιμες να υπερασπιστούν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδος. 

Μέχρι εδώ νομίζω όλα είναι καλά και περίπου αναμενόμενα. Φέτος όμως είχαμε ως «σφήνα»,μεταξύ της άσκησης ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ στις 13 Οκτωβρίου και της Εθνικής επετείου της 28 Οκτωβρίου, τη συνάντηση του Α/ΓΕΣ με τους δημοσιογράφους , κατόπιν έκτακτης πρόσκλησης στο γραφείο του στις 21 Οκτωβρίου. 

Ο Α/ΓΕΣ είπε ότι δεν βγαίνει o στρατός με τα 210 εκ, ότι δεν υπάρχουν ρούχα να ντυθούν οι νεοσύλλεκτοι, ότι θα πρέπει να κοπούν οι θέσεις εξωτερικού και ειρηνευτικών αποστολών, ότι θα εφαρμόσει την κατάταξη στα σύνορα απευθείας και σχεδιάζει να κλείσει τα κέντρα κατάταξης των νεοσυλλέκτων. Επίσης είπε διάφορα άλλα για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο στρατός . Γενικότερα όπως φάνηκε την επομένη στον τύπο έβγαλε κατήφεια , απαισιοδοξία, λύπη, μιζέρια και κακομοιριά προσπαθώντας να στείλει το δικό του μήνυμα στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και τον πρωθυπουργό.

Ο πρώτος προβληματισμός αφορά το «timing». Γιατί 15 ημέρες μετά την άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ και τις ενθαρρυντικές δηλώσεις του πρωθυπουργού για τις ΕΔ και 7 ημέρες πριν τον εορτασμό της εθνικής επετείου, επέλεξε να στείλει αυτό το αμφιλεγόμενο μήνυμα. Δεδομένου ότι αφέλεια δεν υφίσταται σε αυτά τα επίπεδα, η συζήτηση έχει να κάνει με την σκοπιμότητα, όσον αφορά αυτά που είπε. 

Οι ερμηνείες είναι διαφορετικές με δύο επικρατέστερες. 

Η πρώτη συμβαδίζει με το σύνδρομο της κατηγορίας στους εα αρχηγούς «γιατί δεν τα έλεγες αυτά όσο ήσουν εν ενεργεία». Δηλ. ήθελε να εξωτερικεύσει από τη θέση του εε αρχηγού τη δυσαρέσκειά του για τις συνεχείς περικοπές στις ΕΔ, οπότε αφενός θα αισθάνεται ανακούφιση, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκει να προκαλέσει καλύτερα αποτελέσματα για τον οργανισμό που διοικεί, μέσω ενίσχυσης των κρατικών κονδυλίων για την άμυνα. Επίσης πιθανόν να εκτιμά ότι εξευμενίζεται και δείχνει ηρωισμό προς το προσωπικό του (εγώ δεν φοβάμαι και είπα την αλήθεια). 

Η άλλη ερμηνεία που αποδίδεται είναι η δυσκολία του στη διαχείριση τωνπροβλημάτων που έχουν προκύψει για τον στρατό. Απουσιάζει πολλά χρόνια από τις 

Μονάδες και φημολογείται ότι του φαίνονται όλα δύσκολα. Έχει κλειστεί στο γραφείο και κατά κάποιον τρόπο έχει απομονωθεί. Ένας αντικειμενικός παρατηρητής καταγράφει όμως ότι πέντε χρόνια κρίσης – πέντε αρχηγοί πέρασαν , αλλά κανείς δεν «έσπασε» να βγάλει προς τα έξω δυσκολίες και ανυπέρβλητα προβλήματα. Κυρίως οι καταδρομείς αρχηγοί αλώνιζαν τις Μονάδες και προσπαθούσαν να ενισχύσουν με κάθε τρόπο το ηθικό του προσωπικού. 

Ο στρατός όμως δεν είναι απλά ένας οργανισμός, αλλά ο μεγαλύτερος επιχειρησιακόςοργανισμός στην χώρα μας. Ανεξάρτητα από την ερμηνεία που υιοθετεί κάποιος ως προς την σκοπιμότητα, το αποτέλεσμα των δηλώσεων του Α/ΓΕΣ ήταν αρνητικό. Το ηθικό καταρρέει στο προσωπικό του στρατού και δημιουργείται μία ανασφάλεια για το μέλλον. Παρόμοια αποτελέσματα έχει και στα αισθήματα του ελληνικού λαού. Η Ελληνική κοινωνία έχει ψηλά ως θεσμό τις ΕΔ και το άκουσμα «δεν έχουμε ρούχα να ντύσουμε τους νεοσύλλεκτους» ηχεί άσχημα στην μάννα που στέλνει για κατάταξη το παιδί της. Οι σκέψεις της είναι αλυσιδωτές και δικαιολογημένες. 
Αρνητικό αποτέλεσμα έχει φυσικά και στην προβολή της αποτρεπτικής ισχύος των ΕΔ. Η στρατηγική επικοινωνίας στο επίπεδο κορυφής του στρατού είναι σοβαρή δράση. 

Η Ελλάδα έχει απειλή στα ανατολικά της σύνορα, η οποία διαχρονικά εκμεταλλεύεται τις στιγμές αδυναμίας και υποχώρησης . Επιπροσθέτως λόγω του μεταναστευτικού και της κρίσης η Ελλάδα βρίσκεται συνεχώς στο επίκεντρο της διεθνούς κοινής γνώμης . Δεν πρόλαβε να τελειώσει ο Α/ΓΕΣ τα λεγόμενά του και αμέσως προτάθηκε στην Ελλάδα η ανάπτυξη της FRONTEX στα βόρεια σύνορα (αφού δεν μπορείτε θα σας βοηθήσουμε μας είπαν οι ξένοι με την παρότρυνση των Σκοπιανών). 

Ιδιαίτερη κακή εντύπωση προκάλεσε επίσης η διαρροή περί κοψίματος όλων των θέσεων στο εξωτερικό και στις ειρηνευτικές αποστολές. Ο Α/ΓΕΣ υπηρέτησε επί σειρά ετών στο εξωτερικό και γνωρίζει ότι στα διεθνή φόρα και συσκέψεις, λαμβάνονται σοβαρές αποφάσεις, οπότεχρειάζονται οι Εθνικές αποστολές για την επεξεργασία και υπεράσπιση των εθνικών μας θέσεων. Η Ελλάδα ανήκει στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ και η Ελληνική σημαία είναι παρούσα σε όλα τα μεγάλα τραπέζια. Δηλ. πως σκέφτεται ο Α/ΓΕΣ να απομονωθεί η Ελλάδα και να γίνει κάτι σαν την Βόρειο Κορέα. 

Σίγουρα υπάρχουν προβλήματα από τις περικοπές των κρατικών δαπανών για την άμυνα. Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν στην υγεία, στην παιδεία, στις υποδομές, στην περιφέρειακαι σε όλους τους τομείς δράσης του κράτους. Ο Α/ΓΕΣ πιθανόν να έχει λανθασμένη εικόνα για την αποτελεσματικότητα και τη δυναμική του στρατού, από ελλειπή και λάθος πληροφόρηση. Καθιέρωσε τις προσωπικές συναντήσεις στο γραφείο του, όπου ορισμένοι στρατιωτικοί για ιδιοτελείς σκοπούς μεταφέρουν δυσκολίες και προβλήματα. Ο Α/ΓΕΣ είναι καλύτερα να βγει έξω από το γραφείο του, να επισκεφθεί τις Μονάδες και τους Σχηματισμούς, να παρακολουθήσει δραστηριότητες, να γευθεί τη χαρά του στρατού, να πάρει δύναμη, να χαμογελάσει, να εμπνευστεί , να ξεφύγει από την στενωπό του. 

Οι Έλληνες ποτέ δεν πολέμησαν με πολλά τάλαντα. Δοξάστηκαν στο Αλβανικό μέτωπο, στις Θερμοπύλες , στο Ρούπελ και σε όλα τα πεδία των μαχών με οδηγό την ψυχή τους και τη δύναμη των δύσκολων καταστάσεων. Έτσι και τώρα χρειάζεται δύναμη, χαρά, αισιοδοξία και δημιουργικό πνεύμα. Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται, λέει ο λαός. Όλοι οι ηγέτες αναδείχτηκαν μέσα από δύσκολες καταστάσεις . Το μήνυμα του σμηναγού «Έλληνες προχωρήστε με ψηλά το κεφάλι» θα πρέπει να μπει στα σκοτεινά δωμάτια του ΓΕΣ. 

Πολλοί υποστηρίζουν την απομάκρυνση του Α/ΓΕΣ, όμως δεν αποτελεί λύση η συνεχής αλλαγή αρχηγών. Έτσι συσσωρεύονται τα προβλήματα και επέρχεται η κόπωση και η απογοήτευση στους επόμενους . Η επιλογή με αντικειμενικά κριτήρια των ανωτάτων αξιωματικών και των αρχηγών για καθορισμένο χρόνο είναι η καλύτερη λύση. Το θέμα έχει ωριμάσει στις συνειδήσεις όλων των θεσμικών παραγόντων και η καθιέρωσή του με πολυκομματική υποστήριξη θα συνεισφέρει θετικά στην πρόοδο των Ενόπλων Δυνάμεων.
 
 
http://www.onalert.gr/
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis