Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:05 | 08/02/2015

 

Οι φυλακές στη Γαλλία αποτελούν πρόσφορο έδαφος για όσους θέλουν να προσελκύσουν άτομα στο Ισλάμ. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται εκτενές άρθρο του BBC που επισημαίνει πως η κυβέρνηση Ολάντ, θορυβημένη από την πολύνεκρη επίθεση στα γραφεία του Charlie Hebdo και στο σουπερμάρκετ της Πορτ ντε Βενσέν, προσπαθεί να βρει τρόπους για να αποφευχθούν στο μέλλον περιστατικά ριζοσπαστικοποίησης κρατουμένων στα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου, το 60% του πληθυσμού των φυλακών στη Γαλλία -περίπου 40-42.000 κρατούμενοι- είναι «πολιτισμικά ή αρχικά» μουσουλμάνοι. Όπερ σημαίνει πως το έδαφος είναι πρόσφορο για την σπορά της φονταμενταλιστικής ρητορικής του μίσους.

Το δημοσίευμα τονίζει πως η αφορμή για την κινητοποίηση του γαλλικού υπουργείου Δικαιοσύνης υπήρξε το γεγονός πως ο Αμεντί Κουλιμπαλί, ο ισλαμιστής που αιματοκύλισε το σουπερμάρκετ της Πορτ ντε Βενσέν, προσηλυτίστηκε στον ισλαμικό φονταμενταλισμό τον καιρό που ήταν έγκλειστος στη φυλακή.

Ο Κουλιμπαλί φυλακίστηκε το 2005 για κλοπές και μέσα στη φυλακή Φλερί-Μερογκί γνώρισε τον Τζαμέλ Μπεγκάλ, έναν από τους πιο διαβόητους κι επικίνδυνους κακοποιούς της χώρας. Ο Μπεγκάλ τον μύησε στο Ισλάμ και ο Κουλιμπαλί είχε τονίσει πως διατηρούσε φιλικές σχέσεις μαζί του, παρά το γεγονός πως ο Μπεγκάλ ήταν σε καθεστώς απομόνωσης, μακριά από συγκροτούμενους του.

Ο Μπεγκάλ, που διατηρούσε επαφές με στελέχη της Αλ Κάιντα, έφερε τον Κουλιμπαλί σε επαφή με τα αδέλφια Κουασί –τους δράστες της επίθεσης στο Σαρλό Εμπντό- με τους τρεις ισλαμιστές να συναντιούνται αμέσως μετά την αποφυλάκιση του Κουλιμπαλί. Η συνέχεια είναι γνωστή.

«Τα πρόωρα σημάδια ριζοσπαστικοποίησης ενός έγκλειστου εντός των φυλακών είναι εύκολο να τα διακρίνει κανείς», λέει στο BBC ο τέως κρατούμενος Καρίμ Μοκταρί, «αρχικά αρχίζουν να ντύνονται με ισλαμικού τύπου ρόμπες, αρνούμενοι να φοράνε ρούχα δυτικού τύπου, μετά απαιτούν το φαγητό τους να είναι «χαλάλ» [καθαρό] κι αρνούνται να δουν τηλεόραση.

» Κατόπιν, αρνούνται να γδυθούν ενώπιον άλλων συγκρατούμενων τους, ενώ κατακρίνουν όσους έχουν αναρτήσει φωτογραφίες γυμνών γυναικών στους τοίχους των κελιών τους. Όσοι επιδιώκουν αυτή τη ριζοσπαστικοποίηση έχουν ένα κοινό σημείο: διαθέτουν μια ισχυρή αίσθηση θυματοποίησης, πως είναι μαχητές του Ισλάμ που πολεμούν όλους τους υπόλοιπους άπιστους».

«Έχω δει με τα μάτια μου έναν κρατούμενο να γίνεται φανατικός [μουσουλμάνος] μπροστά μου: πρώτα άρχισε να αφήνει μακριά γενειάδα, μετά άρχισε να φοράει ρόμπα, κατόπιν άλλαξε ριζικά η γλώσσα του και έγινε πιο επιθετική, και μετά σταμάτησε να μιλάει εντελώς στο γυναικείο προσωπικό των φυλακών. Στο τέλος, διενήργησε ο ίδιος περιτομή στον εαυτό του!» συνοψίζει ο Νταβίντ Νταέμς, εκπρόσωπος της εθνικής συνομοσπονδίας φρουρών στις φύλακες της χώρας.

Η γαλλική κυβέρνηση δεσμεύτηκε πριν λίγες εβδομάδες πως σκοπεύει να τοποθετήσει περισσότερους μετριοπαθείς Μουσουλμάνους ιερωμένους εντός των φυλακών, προκειμένου να περιορίσει την ρητορική της τζιχάντ και τους μίσους.

Εξάλλου, το σωφρονιστικό ίδρυμα Φρεσν κοντά στο Παρίσι διενήργησε τον περασμένο Σεπτέμβριο ένα πείραμα που περιλάμβανε την απομόνωση 20 φανατικών Μουσουλμάνων κρατουμένων σε μια ξεχωριστή μονάδα για την αποτροπή της ριζοσπαστικοποίησης των άλλων κρατουμένων.

Το πείραμα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Δικαιοσύνης, ήταν επιτυχημένο: «η ατμόσφαιρα στη φυλακή άλλαξε εντελώς, αφού, με τους είκοσι φανατικούς ισλαμιστές στην απομόνωση, οι υπόλοιποι Μουσουλμάνοι κρατούμενοι επέστρεψαν σε έναν πιο φυσιολογικό τρόπο ζωής εντός των κελιών τους» κατέληξε ο Πιέρ Ρανς.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Τσάβαλος

Newsroom ΔΟΛ, news.in.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis