Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
19:13 | 13/08/2022

Δείτε την ερώτηση που κατέθεσαν Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ  προς τους κκ. Υπουργούς  Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας και  Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: «Εγκληματική η απόφαση απόσπασης πέντε πυροσβεστών από την πυρόπληκτη Β. Εύβοια, ενώ υφίσταται μεγάλος κίνδυνος να ξανακαεί»

Διαβάστε επίσης

Ένας χρόνος συμπληρώνεται αυτές τις ημέρες από τον πύρινο όλεθρο στη Βόρεια Εύβοια που κατέκαψε πέρσι 512.031,54 στρέμματα καμένης γης, εκ των οποίων τα 322.188,92 βρίσκονται στον Δήμο Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας (ποσοστό 63%) και τα 189.842,61 τον Δήμο Ιστιαίας Αιδηψού (ποσοστό 37%). Η κατάσταση πραγματικά παραμένει ζοφερή όσον αφορά την καθημερινότητα των πολιτών, όμως, παράλληλα οι τοπικές κοινωνίες διατρέχουν ακόμα έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο να δουν τις περιοχές τους για άλλη μία φορά να καίγονται. Μία νέα φωτιά στις ήδη καμένες εκτάσεις θα σταματήσει τη φυσική αναδάσωση του τόπου και σηματοδοτώντας το οριστικό τέλος του πανέμορφου δάσους της Βόρειας Εύβοιας.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν έναν χρόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά και με την ενημέρωση του Δασάρχη Λίμνης κ. Ζίγκηρη στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα κατά την τελευταία επίσκεψή του στις πυρόπληκτες περιοχές στα τέλη του Ιουνίου ελλοχεύει ο κίνδυνος να προκληθεί ξανά φωτιά είτε στο εναπομείναν πράσινο, είτε δίπλα και κοντά στους οικισμούς που αναπτύχθηκε βλάστηση και τώρα έχει ξεραθεί, καθώς, επίσης, δεν έχει γίνει τίποτα για την αντιπυρική προστασία της περιοχής.

Χαρακτηριστικό της προαναφερθείσας ανυπαρξίας αντιπυρικής προστασίας είναι το γεγονός ότι οι πυρόπληκτοι Δήμοι της Ιστιαίας – Αιδηψού και του Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας έχουν χρηματοδοτηθεί με λιγότερα χρήματα για τον καθαρισμό των δασών από ότι πέρσι, από 93.000 ευρώ σε 90.000 ευρώ και από 73.000 ευρώ σε 70.000 ευρώ αντίστοιχα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, στο οποίο η Εύβοια παραμένει παντελώς απροστάτευτη, ανοχύρωτη και χωρίς κανένα σχέδιο δράσης απέναντι στις πυρκαγιές, υπάρχει ενημέρωση ότι θα έρθει φύλλο πορείας στις 20 Αυγούστου για την απόσπαση 3 πυροσβεστών από το πυροσβεστικό κλιμάκιο του Μαντουδίου και 2 πυροσβεστών από την πυροσβεστική υπηρεσία Ιστιαίας προς τα νησιά της Σκιάθου και της Σαντορίνης. Το γεγονός αυτό πέραν της αναστάτωσης που έχει προκαλέσει στην πυρόπληκτη τοπική κοινωνία αποτελεί και ύβρις για τους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας, καθώς υποβόσκει μία λανθάνουσα λογική ότι εφόσον «εσείς καήκατε δεν θα ξανακαείτε».

Επίσης, φαίνεται πραγματικά οξύμωρο λίγες ημέρες πριν η Βουλή των Ελλήνων να προχωρά στη δωρεά πυροσβεστικού οχήματος στο Σωματείο Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Διασωστών Ελιμνύων Β. Εύβοιας και ο κ. Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας εκείνη την ημέρα της δωρεάς να κάνει λόγο για την ανάγκη οι εθελοντές πυροσβέστες να είναι μαζί με την Πυροσβεστική στη δύσκολη μάχη, έτσι ώστε να αλληλοσυμπληρώνονται και μετά από λιγότερο από έναν μήνα οι πυροσβέστες να αποσπώνται από τη Βόρεια Εύβοια για άλλες περιοχές, όταν μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν νέες πυρκαγιές όπως παραδείγματος χάριν αυτήν στη Λιχάδα, η οποία ευτυχώς εξουδετερώθηκε νωρίς.

Επειδή, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να καταστραφεί οριστικά το δάσος της Βόρειας Εύβοιας από μία νέα πυρκαγιά στις ήδη πυρόπληκτες περιοχές.
Επειδή, η απόφαση απόσπασης των πέντε πυροσβεστών από τη Βόρεια Εύβοια αποτελεί ύβρι για την πολύπαθη περιοχή μας.
Επειδή, εν μέσω θέρους και με την αντιπυρική προστασία να είναι ανύπαρκτη σε ολόκληρο τον νομό της Εύβοιας η απομάκρυνση, σε δέκα ημέρες, πυροσβεστών από τα κλιμάκια του Μαντουδίου και της Ιστιαίας θα ήταν εγκληματικό.
Επειδή, η Εύβοια είναι από τους μεγαλύτερους και δυσκολότερους νόμους σε ζητήματα δασοπροστασίας, αντιμετωπίζοντας κάθε χρόνο εκτεταμένες πυρκαγιές και δεν νοείται να αποψιλώνεται από προσωπικό Πυροσβεστικής, εν μέσω αντιπυρικής προστασίας.

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί,
1. Εάν προτίθενται να άρουν την απόφαση απόσπασης των 5 πυροσβεστών από την πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια σε άλλες περιοχές της Ελλάδας;
2. Εάν και πότε προτίθενται να προχωρήσουν τις προσλήψεις στο αποψιλωμένο από προσωπικό Πυροσβεστικό Σώμα, ώστε να μην χρειάζεται να αποσπώνται πυροσβέστες και να μένουν ανοχύρωτες ολόκληρες περιοχές, όπως η Βόρεια Εύβοια;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης (Μίλτος)
Σπίρτζης Χρήστος
Αλεξιάδης Τρύφων
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Καλαματιανός Διονύσιος Χαράλαμπος
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Κόκκαλης Βασίλειος
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Φωτίου Θεανώ

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis