Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:34 | 17/07/2018

Κατά 10 θέσεις βελτιώθηκε το 2017 η θέση της Ελλάδας σε σχέση με την παγκόσμια κατάταξη της το 2016, σύμφωνα με την έκθεση της διεθνούς οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνειας» για το Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς.

 

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα από την 69η θέση που κατείχε το 2016, κατατάχθηκε στην 59η θέση για το 2017 επί συνόλου 168 χωρών. Η επικεφαλής της «Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάς» επεσήμανε ότι η άνοδος της χώρας μας στην παγκόσμια κατάταξη μέσα σε ένα χρόνο σίγουρα αποτυπώνει τις προσπάθειες των αρμόδιων κρατικών φορέων, του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών. Όπως προκύπτει από την αξιολόγηση των συγκριτικών στατιστικών στοιχείων των ετών 2016 και 2017, οι καταγγελίες που δέχθηκε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και οι δικογραφίες που χειρίστηκε, παρουσιάζουν μικρή μείωση σε ποσοστό 8,5% και 15%, αντίστοιχα.

[custom:google-ads]

Χαρακτηριστικό είναι ότι από την τελευταία 9ετία, την διετία 2013-2014 καταγράφηκαν τα περισσότερα περιστατικά ακραίας συμπεριφοράς αστυνομικών σε βάρος πολιτών και με συντριπτικά ποσοστά σε βάρος μεταναστών και προσφύγων.Περαιτέρω, οι υποθέσεις στις οποίες ακολουθήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία και το σύνολο των συλληφθέντων προσώπων μειώθηκε αισθητά σε σχέση με το 2016 σε ποσοστό 44%. Η τελευταία μείωση οφείλεται στον περιορισμένο αριθμό καταγγελιών που δέχθηκε η Υπηρεσία το 2017 για αδικήματα που τελέστηκαν στα χρονικά όρια του αυτοφώρου, σε σχέση με αυτές που δέχθηκε το 2016. Γενικότερα, η μείωση των στατιστικών στοιχείων (καταγγελίες, δικογραφίες, αυτόφωρα και συλλήψεις) συμπορεύεται με τη βελτίωση της θέσης που είχε η χώρα μας το 2017 στην παγκόσμια κατάταξή της, σε ότι αφορά στο «Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς». Σύμφωνα λοιπόν με την ετήσια έκθεση απολογισμού του Εσωτερικών Υποθέσεων για το περασμένο έτος, από την «χαρτογράφηση» των καταγγελιών/πληροφοριών ανά Περιφέρεια της χώρας παρατηρείται πως οι μισές καταγγελίες (54,2%) που υποβάλλονται στην Υπηρεσία αφορούν την Αττική, ενώ η κατανομή τους στην υπόλοιπη χώρα είναι σχετικά ομοιόμορφη, με ελαφρά συγκέντρωση στις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας (12,5%), της Κρήτης (4,4%) και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (4,3%).Αυτό εξηγείται λόγω και της αντίστοιχης κατανομής του πληθυσμού, ο οποίος έχει συγκεντρωθεί στα αστικά κέντρα (Αττική, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο), αλλά και από το γεγονός ότι οι περισσότερες Κεντρικές Δημόσιες Υπηρεσίες και Υπουργεία βρίσκονται στην Αττική. Ο αυξημένος αριθμός των καταγγελιών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης οφείλεται ιδίως σε περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας σε βάρος αλλοδαπών.

Από τις συνολικά 1126 καταγγελίες/πληροφορίες που δέχθηκε το Εσωτερικών Υποθέσεων το έτος 2017, οι 703 αφορούσαν αστυνομικούς, παρουσιάζοντας μια μείωση σε σχέση με το 2016, της τάξης του 10,3%. Σημειώνεται ότι στο αστυνομικό προσωπικό περιλαμβάνονται οι αστυνομικοί όλων των βαθμών και οι ειδικοί φρουροί.Οι καταγγελίες/πληροφορίες που περιήλθαν στην Υπηρεσία κατά το έτος 2017 και αφορούσαν υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα ήταν 244, παρουσιάζοντας μείωση 0,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.Πρέπει να σημειωθεί ότι, τα περιστατικά για τους καταγγελλόμενους τομείς υπερέχουν αριθμητικά από το πλήθος των αντίστοιχων καταγγελιών/πληροφοριών, καθώς σε μία καταγγελία/πληροφορία ενδέχεται να περιλαμβάνονται περισσότεροι του ενός καταγγελλόμενοι τομείς του δημοσίου.Όπως προκύπτει, οι περισσότερες καταγγελίες/πληροφορίες που περιήλθαν στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων κατά το 2017 αφορούν Υπηρεσίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Δικαιοσύνης, όπως και στο προηγούμενο έτος, ενώ ο τομέας της Υγείας αναδεικνύεται από τους πλέον ευαίσθητους, για τον οποίο όλο και περισσότεροι πολίτες παίρνουν το θάρρος να καταγγείλουν περιστατικά διαφθοράς στην Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων.

Το σύνολο των δικογραφιών που χειρίστηκε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων το 2017 για τα αδικήματα που προβλέπονται στο ν.2713/1999, ανέρχεται σε 473. Από τις 473 δικογραφίες, οι 284 αφορούσαν αστυνομικό προσωπικό, οι 136 υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, οι 40 συμμετοχή αστυνομικών και υπαλλήλων του δημοσίου και οι 13 ιδιώτες.Οι συνολικές δικογραφίες που χειρίστηκε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων κατά το 2017, παρουσιάζουν μείωση, συγκριτικά με το 2016, ενώ διαφαίνεται μια αύξηση στις δικογραφίες που αφορούσαν συμμετοχή αστυνομικών και υπαλλήλων του δημοσίου (σε ποσοστό 18%) και μικρή μείωση στις δικογραφίες που αφορούσαν υπαλλήλους του δημοσίου τομέα (σε ποσοστό 10%). Τέλος, μείωση 27% παρουσιάζουν οι δικογραφίες που αφορούν αδικήματα αστυνομικών.

 

 

 

 

 

 

 

 

Βελτιωμένα τα ποσοστά ακραίας συμπεριφοράς και διαφθοράς στην ΕΛ.ΑΣ.

Βελτιωμένα τα ποσοστά ακραίας συμπεριφοράς και διαφθοράς στην ΕΛ.ΑΣ.

Βελτιωμένα τα ποσοστά ακραίας συμπεριφοράς και διαφθοράς στην ΕΛ.ΑΣ.

 

 

 

 

 

 

 

 

Το 2017, από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων εφαρμόσθηκε η αυτόφωρη διαδικασία σε 35 υποθέσεις, από τις οποίες οι 17 αφορούσαν εμπλοκή αστυνομικών, οι 17 εμπλοκή δημοσίων υπαλλήλων και μία αφορούσε συμμετοχή και των δύο παραπάνω κατηγοριών.

Το 2017 συγκριτικά με το προηγούμενο έτος παρατηρείται μείωση 44% στις υποθέσεις για τις οποίες εφαρμόστηκε η αυτόφωρη διαδικασία, καθόσον κατά το έτος 2016 η αυτόφωρη διαδικασία εφαρμόστηκε για 63 υποθέσεις.

Η χειρότερη διετία με καταγεγραμμένες ακραίες συμπεριφορές στην ΕΛ.ΑΣ. ήταν αυτή του 2013-2014

Κατ’ εφαρμογή της σχετικής εγκυκλίου του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και της εγκυκλίου διαταγής του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων επιλαμβάνεται, μεταξύ των άλλων αδικημάτων, άμεσα και κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, σε περιστατικά βίαιης αστυνομικής συμπεριφοράς σε βάρος ιδίως αλλοδαπών για κακοποίηση, προσβολή της προσωπικότητάς τους και πρόκληση σωματικών κακώσεων, και εγκλημάτων που διαπράττονται από αστυνομικούς, ειδικούς φρουρούς και συνοριακούς φύλακες, και εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 137Α Π.Κ. «Βασανιστήρια και άλλες προσβολές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», καθώς και του ν.927/1979, όπως τροποποιήθηκε με το ν.4285/2014 «Καταπολέμηση ρατσισμού και ξενοφοβίας». Η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων από το 2009 έως το 2017 έχει χειριστεί συνολικά 201 υποθέσεις που αφορούν το συγκεκριμένο τομέα αδικημάτων, όπως εμφαίνεται ανά έτος στο σχετικό γράφημα.

Από τις 201 υποθέσεις που χειρίστηκε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων από το 2009 έως το 2017, οι 65 αφορούν αδικήματα σε βάρος ημεδαπών και οι 136 σε βάρος αλλοδαπών, ενώ εξ αυτών οι 13 και 14 αντίστοιχα αφορούν το έτος 2017.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από την τελευταία 9ετία, την διετία 2013-2014 καταγράφηκαν τα περισσότερα περιστατικά ακραίας συμπεριφοράς αστυνομικών σε βάρος πολιτών και με συντριπτικά ποσοστά σε βάρος μεταναστών και προσφύγων.

 

 

 

 

 

 

 

 

Βελτιωμένα τα ποσοστά ακραίας συμπεριφοράς και διαφθοράς στην ΕΛ.ΑΣ.

Βελτιωμένα τα ποσοστά ακραίας συμπεριφοράς και διαφθοράς στην ΕΛ.ΑΣ.

Βελτιωμένα τα ποσοστά ακραίας συμπεριφοράς και διαφθοράς στην ΕΛ.ΑΣ.

 

 

 

 

 

 

 

 

Από τις συνολικά 1126 καταγγελίες που δέχθηκε η Υπηρεσία κατά το 2017, οι 626 αφορούσαν αδικήματα διαφθοράς, τόσο στην αστυνομία, όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. οι περισσότερες, δηλαδή το 56%, αφορούσαν αστυνομικό προσωπικό (351), ένα σημαντικό ποσοστό 34%, ήταν καταγγελίες κατά δημοσίων υπαλλήλων (215) και το 10% αφορούσαν καταγγελίες με συμμετοχή αστυνομικών και δημοσίων υπαλλήλων (60).

Οι περισσότερες καταγγελίες αφορούν τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τον τομέα της Δικαιοσύνης, που αποτελούν το 41 % του συνόλου.

 

 

 

 

 

 

 

 

Βελτιωμένα τα ποσοστά ακραίας συμπεριφοράς και διαφθοράς στην ΕΛ.ΑΣ.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθεί αναλυτικά η ετήσια έκθεση απολογισμού της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων την οποία μπορείτε να δείτε, πατώντας ΕΔΩ

Θοδωρής Παναγιωτίδης

Πηγή: news247.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis