Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:00 | 19/08/2020

Λίγες ημέρες απομένουν για την ανακοίνωση των Βάσεων 2020, που θα δώσει τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων.

Οι Βάσεις εισαγωγής πέρυσι ανακοινώθηκαν στις 28 Αυγούστου και, όπως όλα δείχνουν, το ίδιο θα συμβεί και φέτος. Σύμφωνα με το ethnos.gr, στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι οι Βάσεις 2020 να αναρτηθούν στις 28 Αυγούστου, ημέρα Παρασκευή. Παρά ταύτα, κατά το ίδιο ρεπορτάζ, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα οι ανακοινώσεις των Βάσεων να πάρουν μια ολιγοήμερη παράταση και να γίνουν στις 31 Αυγούστου (Δευτέρα) ή και την 1η Σεπτεμβρίου (Τρίτη).

Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, την ημερομηνία ανακοίνωσης των Βάσεων 2020 επηρεάζει και ο χρόνος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των προκαταρκτικών εξετάσεων για τις σχολές του Στρατού, της Αστυνομίας και του Λιμενικού.

Βάσεις 2020: Οι τελευταίες εκτιμήσεις για κάθε πεδίο

O μαθηματικός-σύμβουλος σταδιοδρομίας Στράτος Στρατηγάκης παρουσίασε το Σάββατο, μέσω του iefimerida.gr, τις τελευταίες εκτιμήσεις του για τις Βάσεις 2020.

Οπως εξηγεί, «η γενική εικόνα είναι ότι έχουμε μία μετακίνηση υποψηφίων προς τις Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής, που θεωρούνται από τους υποψηφίους ποιο εύκολος δρόμος προς το Πανεπιστήμιο. Παρότι είχαμε μείωση των υποψηφίων κατά 1.827, είχαμε αύξηση των υποψηφίων του 4ου πεδίου κατά 923. Αυτό έχει ως συνέπεια την αύξηση των βάσεων στο 4ο Πεδίο για μία ακόμη χρονιά. Αντίστοιχα έχουμε μείωση των υποψηφίων στο 2ο πεδίο, με συνέπεια όσοι έμειναν στο 2ο Πεδίο να περνούν όλοι».

Την ίδια στιγμή, προσέθεσε ο έμπειρος εκπαιδευτικός αναλυτής, «με την αλλαγή του συστήματος εισαγωγής δεν μπορούν να δηλώσουν τις σχολές του 3ου Πεδίου υποψήφιοι από τις Ανθρωπιστικές Σπουδές και από τις Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής. Αυτοί οι υποψήφιοι ήταν 6.552. Ακόμη, με τον διαχωρισμό των αποφοίτων σε εξεταζόμενους με το παλαιό και το νέο σύστημα είδαμε ότι πολλοί απόφοιτοι του 3ου Πεδίου επέλεξαν το παλαιό σύστημα (όπως ήταν το φυσικό), με αποτέλεσμα να έχουμε τελικά πολύ λίγους υποψηφίους με το νέο σύστημα.

Από τους συνολικά 21.890 υποψηφίους του 2019, οι προερχόμενοι από τις Θετικές Σπουδές ήταν 15.338. Φέτος είναι μόνο 10.989. Αυτό σε συνδυασμό με τη μεγάλη μείωση των αριστούχων στη Βιολογία και τις δυσκολίες που συνάντησαν οι υποψήφιοι στη Γλώσσα αναμένεται να γκρεμίσει τις βάσεις των Ιατρικών Σχολών και να επιτρέψει και σε αυτό το πεδίο την εισαγωγή όλων των υποψηφίων».

Καταλήγοντας, ο κ. Στρατηγάκης επισημαίνει ότι «στο 1ο Πεδίο τα πράγματα κινούνται φυσιολογικά, χωρίς πολύ μεγάλες αναταράξεις, εκτός από την πτώση των βάσεων στις χαμηλόβαθμες σχολές. Είχαμε και εδώ μείωση του αριθμού των υποψηφίων, συνυπολογιζόμενης της μείωσης, της τάξης του 9% στο οποίο οφείλεται η πτώση των βάσεων στις χαμηλόβαθμες σχολές».

Για να δείτε τον πίνακα με τις 459 σχολές που επιμελήθηκε ο Στράτος Στρατηγάκης, πατήστε ΕΔΩ.

Πηγή: iefimerida.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis