Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:42 | 31/03/2022

Το μικρό αλλά εξαιρετικά ικανό John Deere M-Gator διατηρεί μια ξεχωριστή θέση στις τάξεις του Ελληνικού Στρατού, χάρη στον πολυχρηστικό χαρακτήρα του και την ικανότητά του να κινείται σε εξαιρετικά δύσβατα εδάφη.

Έχει μάθει να ζει στη σκιά των θεόρατων τανκς και των θωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, διεκδικώντας στις περισσότερες των περιπτώσεων έναν βοηθητικό αλλά την ίδια στιγμή κρίσιμο ρόλο στο πεδίο της μάχης.

Ο λόγος για το άγνωστο στους περισσότερους John Deere M-Gator ή αν προτιμάτε το μικρότερο σε μέγεθος όχημα του Ελληνικού Στρατού, το οποίο προσφέρει τις υπηρεσίες του ανά τον κόσμο από το 1994 μέχρι και σήμερα.

Το εξάτροχο M-Gator της John Deere, υπηρετεί και στον Αμερικανικό Στρατό, έχοντας λάβει μέρος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Η.Π.Α. στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Η δράση του και οι δεξιότητές του προσαρμόζονται ανάλογα με τις επιχειρησιακές ανάγκες. Έτσι, λοιπόν, μπορεί να αξιοποιηθεί για τη μεταφορά αντικειμένων, προσωπικού ενώ προσφέρει και τη δυνατότητα εγκατάστασης πολυβόλων όπλων, αποκτώντας έναν πιο… μάχιμο χαρακτήρα.

Το περιορισμένο μέγεθος και βάρος καθώς και το γεγονός ότι η μετάδοση της κίνησης πραγματοποιείται στους τέσσερις από τους συνολικά έξι τροχούς, το καθιστούν ιδιαίτερα ικανό στην εκτός δρόμου κίνηση.

Ευέλικτο και εξαιρετικά… διακριτικό, το M-Gator έχει αν μη τι άλλο την ικανότητα να περνά κάτω από τα ραντάρ του εχθρού, κινούμενο με χαρακτηριστική ευκολία ακόμα και στην πρώτη γραμμή της μάχης, όντας και αερομεταφερόμενο.

Το εξάτροχο utility vehicle της John Deere φτάνει σε μήκος τα 2,7 μέτρα, ενώ το βάρος του δεν ξεπερνά τα 658 κιλά. Για την κίνησή του φροντίζει ένας κινητήρας diesel απόδοσης 18 ίππων και η μέγιστη ταχύτητα την οποία μπορεί να αναπτύξει φτάνει τα 27 χλμ./ώρα.

Το σύστημα μετάδοσης αποτελείται το κεντρικό διαφορικό της τετρακίνησης και ένα κιβώτιο συνεχώς μεταβαλλόμενης σχέσης, ενώ τον πίνακα τεχνικών προδιαγραφών του μικρού αλλά θαυματουργού οχήματος του Ελληνικού Στρατού συμπληρώνει o μηχανισμός ανατροπής του χώρου φόρτωσης.

Στη χώρα μας, το John Deere M-Gator προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Στρατιωτικό Σώμα των Διαβιβάσεων και παρά το μικρό του δέμας, συμμετέχει ανελλιπώς στις στρατιωτικές παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου και της 25ης Μαρτίου.

carandmotor.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis