Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:44 | 26/12/2018

Σε παλαιότερο τεύχος της Εφημερίδας της Ένωσης Αθηνών "Σύγχρονη Αστυνομία", παρουσιάστηκαν με απλό και κατανοητό τρόπο τα δικαιώματα που έχει κάθε αστυνομικός.

Το Policenet.gr σας τα παρουσιάζει, δεδομένου ότι οι παρακάτω επισημάνσεις δίνουν απαντήσεις σε αρκετά εκ των ερωτημάτων που στέλνονται καθημερινά στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της ιστοσελίδας μας:

 

- Σε περίπτωση οφειλόμενων Η.Α. να κάνεις αναφορά για αυτοδίκαιη χρήση (Π.Δ. 394/2001 άρθρο 1 παρ. 3). Επισημαίνεται ότι δικαίωμα για αυτοδίκαιη χρήση Η.Α. επιτρέπεται μετά την παρέλευση του 15νθημερου ακόμα και όταν σου έχει χορηγηθεί η μία από τις δύο Η.Α. που υποχρεούται να σου χορηγήσει η Υπηρεσία σε αυτό το διάστημα, προκειμένου να λάβεις και τη δεύτερη οφειλόμενη Η.Α. αυτοδίκαια.

[custom:google-ads]

- Η Η.Α. προστατεύεται αυστηρά από τον Νόμο. Δεν ανακαλείται παρά μόνο σε εξαιρετικά γεγονότα (επιφυλακές, φυσικές καταστροφές κτλ) Δεν έχει δικαίωμα η Υπηρεσία να ανακαλέσει Η.Α. που σου ανακοινώθηκε, επειδή π.χ. ήρθε Διαταγή για μέτρα τάξης, τροχαίας, ασφαλείας που έρχονται καθημερινά στις Υπηρεσίες.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Βρείτε στο Policenet.gr όλα τα νομοθετήματα της ύλης των εξετάσεων του ΤΕΜΑ



- Έστω και 1 ώρα να εργαστείς μέσα στην εβδομάδα θεμελιώνεις δικαίωμα για χορήγηση Η.Α. το Σαββατοκύριακο. Επίσης αν είσαι κωλυόμενος όλη την εβδομάδα έως Παρασκευή αλλά το Σάββατο εργαστείς, δικαιούσαι Η.Α. την Κυριακή.

- Να λαμβάνεις γνώση του εβδομαδιαίου χρόνου υπηρεσίας σου και σε περίπτωση υπέρβασης του προβλεπόμενου εβδομαδιαίου ανώτατου ορίου διότι οι συνθήκες επέβαλαν να εργαστείς πέραν του ωραρίου σου, να αιτείσαι την αφαίρεση του χρόνου αυτού της υπερεργασίας, από την επόμενη εβδομάδα, που είναι υποχρέωση της Διοίκησης.

[custom:google-ads]

- Μην εργάζεσαι περισσότερα Σαββατοκύριακα από αυτά που αποζημιώνεσαι. Η Η.Α. χορηγείται κατά κύριο λόγο Σάββατο ή Κυριακή. Αν το επιβάλλουν οι υπηρεσιακές συνθήκες και εργαστείς και τις δυο ημέρες, η Η.Α. χορηγείται έτερη ημέρα και λαμβάνεις 2 αποζημιώσεις για εργασία πέραν του πενθημέρου. Όταν θα συμπληρώσεις το ανώτατο όριο της μηνιαίας αποζημίωσης (4 ή 5 πενθήμερα), συντάσσεις αναφορά για απαλλαγή σου από διάθεση σε υπηρεσία το επόμενο σαββατοκύριακο και επιφυλάσσεσαι παντός νομίμου δικαιώματος σου, διότι αν σε διαθέσουν θα εργαστείς πέραν του πενθημέρου χωρίς να αποζημιωθείς.

- Σε περιπτώσεις που διατίθεσαι σε υπηρεσία σε συνθήκες που δε τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας-υγιεινής, να κάνεις αναφορά για τους λόγους αυτούς στην Υπηρεσία που διατίθεσαι π.χ. σταθερές φυλάξεις, διμοιρίες των 8 ατόμων, ληγμένα αλεξίσφαιρα, χαλασμένα οχήματα).


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ειδικές άδειες Αστυνομικών - Δείτε ποιες είναι


- Σε περιπτώσεις συμπεριφορών ή Διαταγών ανωτέρων οι οποίες είναι παράνομες ή παράτυπες (π.χ. να προσέρχεσαι στην Υπηρεσία 30 λεπτά πιο νωρίς με προφορική Διαταγή) να κάνεις εκ νέου αναφορά παραπόνων.

[custom:google-ads]

Για όλα τα ανωτέρω και σε κάθε περίπτωση που η Διοίκηση δεν συμμορφώνεται με τα σχετικά Π.Δ. και τις Διευκρινιστικά έγγραφα του Αρχηγείου, να επικοινωνείς με την Ένωση Αθηνών για περαιτέρω νομικές ενέργειες χωρίς οικονομική επιβάρυνση και την προστασία σου από τυχόν εκδικητική συμπεριφορά της Υπηρεσίας εις βάρος σου.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Αλλαγές σε διατάξεις του Π.Δ. 178/2014 "Οργάνωση Υπηρεσιών Ελληνικής Αστυνομίας"


 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis