Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:08 | 13/05/2016
Κατάφωρη αδικία χαρακτηρίζει η νομική σύμβουλος του Συνδέσμου Εν ενεργεία Στελεχών Αεροπορίας Λυδία Βεντήρη τη θέσπιση ασφυκτικής ημερομηνίας μέχρι την 1η Ιουλίου ως ημέρα έναρξης των διατάξεων του ασφαλιστικού για τους στρατιωτικούς.
Η αδικία έγκειται στο ότι δεν δόθηκε εύλογο χρονικό διάστημα σε όσους επιθυμούν να αποστρατευθούν και να ενταχθούν στις διατάξεις του παλαιού νόμου.

Ο ΣΕΕΝΣΑ απέστειλε σχετική επισοτλή προς τον υπουργό ΕργασίαςΓιώργο Κατρούγκαλο με αίτημα να άρει αυτή την αδικία.

Η επιστολή αναφέρει:

Ο Σύνδεσμος Εν Ενεργεία Στελεχών Αεροπορίας, κατόπιν συνεννόησης με την Νομική του Σύμβουλο κα Λυδία Βεντήρη, κατέληξε στις παρακάτω διαπιστώσεις και εντέλει στη διατύπωση του αιτήματος του προς άμεση ανάληψη ευθυνών και πρωτοβουλιών:
Με δεδομένη την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου την Κυριακή, 9-5-2016 από τη Βουλή, διάκριση πρέπει να γίνει μεταξύ όσων στελεχών έχουν ήδη αποστρατευθεί με τις κρίσεις που διενεργήθηκαν πριν την ψήφιση του νέου νόμου και όσων υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης, μετά την ψήφισή του.

Αναλυτικότερα, για όσους έχει ήδη κριθεί η αίτηση συνταξιοδότησής τους πριν την ημέρα ψήφισης του νέου νόμου και θεωρούνται επομένως ήδη εν αποστρατεία, εφόσον έχει δημοσιευθεί το ΦΕΚ διαγραφής τους, υπάγονται ούτως ή άλλως στο παλαιό συνταξιοδοτικό καθεστώς. Για όσους εξ αυτών δεν έχει δημοσιευθεί το ΦΕΚ διαγραφής τους, εφόσον αυτό δημοσιευθεί μέχρι την 1η Ιουλίου, υπάγονται επίσης στο παλαιό συνταξιοδοτικό καθεστώς.

Για όσους υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την ψήφιση του νέου νόμου, ήτοι από Δευτέρα 9 Μαΐου και μετά, είναι προφανές ότι θα ισχύσει για αυτούς το νέο συνταξιοδοτικό σύστημα. 

Αυτή η μερίδα μάλιστα στελεχών είναι και η πιο πολυπληθής καθώς έχει ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, δεν πρόλαβε όμως να υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης πριν την ψήφιση του νέου νόμου.

Η ως άνω ημερομηνία της 1ης Ιουλίου 2016, θεωρείται ημερομηνία έναρξης ισχύος των ειδικών ρυθμίσεων για τους στρατιωτικούς μετά και την ψήφιση του ειδικού εφαρμοστικού νόμου και του ειδικού μισθολογίου που αναμένεται να έρθουν προς ψήφιση το προσεχές χρονικό διάστημα. Υπό αυτή την έννοια, η 1η Ιουλίου θεωρείται ως ημερομηνία-κλειδί για το διαχωρισμό μεταξύ όσων υπάγονται στο παλαιό συνταξιοδοτικό σύστημα και όσων υπάγονται στο νέο που καθιερώνει ο νεοψηφισθείς νόμος.

Διαπιστώνεται, επομένως, ότι με τη θέσπιση μιας τόσο κοντινής ημερομηνίας-1ης Ιουλίου 2016- δε θα υπάρχει η δυνατότητα, για όσους δεν έχει δημοσιευθεί μέχρι τότε το ΦΕΚ διαγραφής τους ενώ έχουν κριθεί ήδη οι αιτήσεις συνταξιοδότησής τους, να υπαχθούν στο μέχρι πρότινος ισχύον συνταξιοδοτικό καθεστώς. Δε θα υπάρχει επίσης δυνατότητα για όσους τώρα ενδιαφέρονται να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης και πληρούν όλες τις προϋποθέσεις συνταξιοδοτικού δικαιώματος να ενταχθούν έστω και σε ορισμένες ευνοϊκές ρυθμίσεις του παλαιού καθεστώτος. 

Θεωρούμε λοιπόν, ότι αποτελεί κατάφωρη αδικία και παραβιάζει κάθε εργασιακό και ατομικό δικαίωμα το να μην παρέχεται μια μεταβατική περίοδος τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του έτους ούτως ώστε να προλάβουν να συνταξιοδοτηθούν όσα στελέχη δικαιούνται και επιθυμούν να το κάνουν, με το μέχρι πρότινος ισχύον καθεστώς. Ας αναλογιστούν οι αρμόδιοι Υπουργοί ότι μερικοί μήνες παράτασης προσαρμογής στο νέο συνταξιοδοτικό καθεστώς μπορούν να παραχωρηθούν εν όψει της ιδιαιτερότητας και της δυσκολίας των στρατιωτικών επαγγελμάτων και των ιδιαίτερων προϋποθέσεων συνταξιοδότησης που τα χαρακτηρίζουν. 

Κύριε Υπουργέ, η αβεβαιότητα που διακατέχει αυτήν την χρονική στιγμή την πλειοψηφία των εν ενεργεία στρατιωτικών στο θέμα του νέου ασφαλιστικού είναι έκδηλη. Η ανησυχία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με το παλαιό καθεστώς αλλά κινδυνεύουν να υποπέσουν στις καταστροφικές ρυθμίσεις του νέου συστήματος, πρέπει να κατευναστεί από τους Κυβερνητικούς αρμοδίους με την ανάληψη των κατάλληλων νομοθετικών πρωτοβουλιών, εξ’ ου και σας καλούμε, με όλο το σεβασμό στο έργο σας, να αναλάβετε άμεσα την ευθύνη που σας αναλογεί.
 
www.onalert.gr
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis