Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:59 | 08/04/2021

Την 18 Μαρτίου 2021, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης παρουσίασε τη Λευκή Βίβλο με το όραμά του για την Αστυνομία του 21ου αιώνα.

Εγχείρημα φιλόδοξο και καλοδεχούμενο. Επιτέλους η πολιτική ηγεσία της Αστυνομίας παρουσιάζει ένα σχέδιο, ένα πλάνο επί του οποίου μπορεί να γίνει μια συζήτηση για το πώς πρέπει να είναι μια σύγχρονη Αστυνομία.

Θεωρούμε βέβαιο ότι το νέο επιχειρησιακό δόγμα που ευαγγελίζεται ο υπουργός είναι καταδικασμένο σε αποτυχία, αν παράλληλα δεν απαλλαγεί η Αστυνομία από τα πάρεργα, τα οποία όλα αυτά τα χρόνια, αντί να καταργούνται, όλο και συσσωρεύονται, με αποτέλεσμα αναρίθμητο προσωπικό και άπειρες εργατοώρες να σπαταλούνται σε αντικείμενα ξένα προς τα καθήκοντα της Αστυνομίας.

Ενδεικτικά, η Αστυνομία του 21ου αιώνα:

✔  εκτελεί καθήκοντα ταχυδρόμου, καθώς καθημερινά εκατοντάδες αστυνομικοί απασχολούνται σε επιδόσεις δικογράφων και στρατιωτικών εγγράφων

✔  εκδίδει άδειες εργασίας, άδειες κυνηγετικών όπλων, άδειες οδήγησης, άδειες κυκλοφορίας μοτοποδηλάτων, ταυτότητες, διαβατήρια

✔  βεβαιώνει γνήσια υπογραφής

✔  προβαίνει σε ελέγχους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος

✔  προβαίνει σε ελέγχους για την τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου

✔  προβαίνει σε ελέγχους οικοδομών

✔  προβαίνει σε ελέγχους για την πάταξη του παραεμπορίου

✔  έχει επιφορτιστεί με τη φύλαξη αθλητικών εγκαταστάσεων κατά τη διεξαγωγή αθλητικών διοργανώσεων

✔  έχει επιφορτιστεί με τον έλεγχο του αιγιαλού

✔  έχει επιφορτιστεί με την αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος

✔  έχει επιφορτιστεί με τη φύλαξη εκλογικών κέντρων στις βουλευτικές και δημοτικές εκλογές, καθώς και στις ευρωεκλογές

✔  έχει επιφορτιστεί με την φύλαξη εξεταστικών κέντρων κατά τη διάρκεια των πανελλήνιων εξετάσεων

✔  έχει επιφορτιστεί με τη διαχείριση του μεταναστευτικού

✔  έχει επιφορτιστεί με τη διαχείριση της πανδημίας

Πρέπει να το έχουμε τάμα στην Ελλάδα, δεν εξηγείται διαφορετικά. Σε όλες τις δραστηριότητες της πολιτείας πρέπει να βάλει το χέρι της η Αστυνομία, λες και σε όλον τον κρατικό μηχανισμό, η πολιτεία έχει εμπιστοσύνη μόνο στην Αστυνομία.

Αυτό είναι το αληθινό “αστυνομοκρατούμενο” κράτος.

Κύριε υπουργέ, κυρίες και κύριοι της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας.

Οι αστυνομικοί έχουν αποδείξει την ευσυνειδησία τους, την υπευθυνότητά τους, το φιλότιμό τους και καθημερινά σε όλη τη χώρα επιδεικνύουν υψηλή αίσθηση καθήκοντος απέναντι στον πολίτη και την κοινωνία, της οποίας είναι μέρος.

Διαχρονικά, οι κυβερνήσεις, εκμεταλλευόμενες αυτή την αίσθηση του καθήκοντος, έχουν αναθέσει στην Αστυνομία αντικείμενα τα οποία είναι ξένα προς τον σκοπό της σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα.

Οι αστυνομικοί συμμεριζόμαστε την ανάγκη η Αστυνομία να εκσυγχρονιστεί και να ανταπεξέλθει στο αίτημα των πολιτών για ασφάλεια.

Απαλλάξτε μας από τα πάρεργα και θεσπίστε ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΛΟΓΙΟ ώστε να προσδιοριστούν με σαφήνεια οι αρμοδιότητες της Αστυνομίας.

Αστυνομία του 21ου αιώνα με πάρεργα ΔΕΝ γίνεται!

Policenet.gr © | 2022 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis