Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:15 | 12/04/2015

Το ψυχροπολεμικό κλίμα που καλλιεργείται στην Πολωνία εξέφρασε με τον πιο παραστατικό τρόπο ο πρόεδρος της Βουλής στην Βαρσοβία, Ράντεκ Σικόρσκι, ζητώντας από τους Πολωνούς νομοθέτες να ασκηθούν σε πεδίο βολής. Ταυτόχρονα, ο Πολωνός υπουργός Άμυνας, Τομάς Σιεμόνιακ, ζήτησε από όλους τους άνδρες και τις γυναίκες 18 ως 50 ετών να εξασκηθούν στη σκοποβολή.

Τώρα, η ηγεσία των Πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε ότι προτίθεται να ενισχύσει σημαντικά τις μονάδες του στρατού που σταθμεύουν κοντά στα ανατολικά σύνορα του κράτους. Η νέα διάταξη που εγκρίθηκε περιλαμβάνει την πλήρη αναδιάταξη ενός σημαντικού αριθμού στρατιωτκών μονάδων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρέχονται στα μέσα ενημέρωσης της χώρας, μετά από μια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εθνικής Άμυνας με τον υπουργό Άμυνας Τσέζλαβ Μρόζεκ και τον αναπληρωτή αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Ανάτολ Βόιγταζ, η αναδιάταξη κοντά στα ανατολικά σύνορα συνδέεται με την αύξηση της ασφάλειας του κράτους. Θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση του προσωπικού σε μια σειρά από μονάδες, καθώς και την εισαγωγή, σε επιλεγμένες μονάδες, σύγχρονου εξοπλισμού.

Έτσι, αναμένεται να αυξηθεί η επάνδρωση των μονάδων που σταθμεύουν κοντά στα ανατολικά σύνορα της χώρας. Τα μέτρα καλύπτουν, μεταξύ άλλων, την 9η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία στο Μπρανιέβο, την 1η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία στη Βαρσοβία, την 7η Ταξιαρχία Παράκτιας Άμυνας στο Σβούπσκ, καθώς και το 11ο Σύνταγμα Πυροβολικού που έχει αναπτυχθεί στο Βεκορσέβο.

Ο σχεδιασμός της ενίσχυσης της ετοιμότητας μάχης περιλαμβάνει επίσης την 20η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία στην Μπαρτοσίτσε. Απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων, ο στρατηγός Βόιγταζ δήλωσε ότι η μονάδα θεωρείται ότι είναι ικανή για δράση, εάν είναι στελεχωμένη στο 70% της επάνδρωσης και του εξοπλισμού της.  

Υφυπουργός Άμυνας Czeslaw Mroczek τόνισε, ωστόσο, ότι αυτό δεν αναμένεται δυνατότητες μείωσης μάχιμες μονάδες που σταθμεύουν σε άλλα μέρη της χώρας. Πιθανή μετατόπιση μπορεί να πραγματοποιηθεί, π.χ.. Σε βάρος των δομών διοίκησης. Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του Γενικού Wojtasz έχουν εφαρμόσει μέτρα που θα διασφαλίσουν επαρκώς ukompletowanych 5 τάγματα των δεξαμενών, 8 τάγματα της μηχανικής και μηχανοκίνητα δύο (μηχανοκίνητη ταξιαρχία 15 σε Giżycko, η οποία αργότερα).

 Η αύξηση του στρατιωτικού προσωπικού θα πραγματοποιηθεί σε δύο στάδια - κατά τα έτη 2015-16, και μέχρι το 2018.

 Όσον αφορά τον εξοπλισμό των Πολωνικών Ενόπλων Δυνέμαων, η σημερινή κατάσταση είναι ένα παράγωγο της κατάρρευσης που ακολούθησε το τέλος της κομμουνιστικής εποχής στη δεκαετία του '90. Οι δαπάνες για την άμυνα ήταν κάτω από το 1,95% του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2008-2013, το οποία επιβράδυνε τη διαδικασία του εκσυγχρονισμού. Για να κυλήσει ομαλά ο εκσυγχρονισμός είναι σκόπιμο να αυξηθεί το επίπεδο της χρηματοδότησης πέραν του 2% του ΑΕΠ, εκτιμούς Πολωνοί αναλυτές. Σε διαφορετική περίπτωση, η αναδιάταξη προς τα ανατολικά θα γίνει αποκλειστικά σε βάρος των άλλων μονάδων που βρίσκονται διάσπαρτες στη χώρα.

http://defencenews.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis