Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:19 | 29/10/2015

Ξεκινά σήμερα, εκτός νέου απροόπτου, η δίκη του πρώην εισαγγελέα και πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Διώτη , ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορία σε σχέση με τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Η υπόθεση εκφωνήθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας στις 12 Οκτωβρίου αλλά διακόπηκε για σήμερα. Το αδίκημα για το οποίο θα δικαστεί ο κος Διώτης είναι  κακουργηματική απιστία σε βάρος του Δημοσίου, και αφορά στο ότι ως υπεύθυνος τότε του ΣΔΟΕ δεν αξιοποίησε τη δυνατότητά του, να αντλήσει στοιχεία από τη λίστα στην οποία περιλαμβάνονταν 2.062 ονόματα  Ελλήνων καταθετών στο υποκατάστημα της τράπεζας HSBC στη Γενεύη, ώστε  να ασκήσει φορολογικούς ελέγχους.  
 
Από την πλευρά του ο Ιωάννης Διώτης αντιτείνει, πως δεν μπορούσε να αξιοποιήσει την επίμαχη λίστα καθώς αποτελούσε παρανόμως αποκτηθέν αποδεικτικό υλικό.

Υπενθυμίζεται ότι για την ίδια υπόθεση είχε αρχικά κατηγορηθεί και οΙωάννης Καπελέρης, επίσης επικεφαλής του ΣΔΟΕ κατά το παρελθόν, ο οποίος όμως τελικά απηλλάγη με βούλευμα , ενώ σε ότι αφορά την ποινική εμπλοκή του τότε υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, έχει προηγηθεί η δίκη του ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου το οποίο τον καταδίκασε σε βαθμό πλημμελήματος για νόθευση εγγράφου επιβάλλοντας του ποινή φυλάκισης ενός έτους. Ο πρώην υπουργός απηλλάγη από το κακούργημα της απόπειρας απιστίας στην υπηρεσία.  Ο Ιωάννης Διώτης είχε εξεταστεί ως μάρτυρας ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου το οποίο απέρριψε το αίτημα του να μην καταθέσει καθώς εκκρεμούσε η δική του παραπομπή. 

Έτσι ο κος Διώτης απάντησε, όπως είχε δικαίωμα ,μόνο σε ερωτήσεις που έκρινε ο ίδιος ότι δεν σχετίζονται άμεσα με την κατηγορία που αντιμετωπίζει.

Τόνισε τότε στους δικαστές ότι έχει ήσυχη τη συνείδησή του και δεν έχει διαπράξει ουδεμία πράξη.

 «Η κατηγορία που αντιμετωπίζω είναι αβάσιμη, δεν έχω διαπράξει καμία πράξη και έχω τη συνείδηση μου ήσυχη. Διασύρομαι 2,5 χρόνια με προσωπικό κόστος στην υγεία μου, την οικογένεια μου», είχε πει χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με την περιβόητη λίστα της οποίας ο έλεγχος ακόμα καρκινοβατεί υποστήριξε ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου ότι  ο διοικητής της ΕΥΠ κος Μπίκος του είχε επιβεβαιώσει ότι αρχικά η επίμαχη λίστα είχε έρθει στην πατρίδα μας  μέσω των μυστικών  Γαλλικών και Ελληνικών υπηρεσιών.

«Είχα ενημέρωση ότι είχαν μεσολαβήσει μυστικές υπηρεσίες της Γαλλίας και της Ελλάδας προκειμένου να έρθει η λίστα στην Ελλάδα. Είχα συζητήσει με το διοικητή της ΕΥΠ , ο οποίος και μου το επιβεβαίωσε» είπε στο Ειδικό Δικαστήριο.

Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ ο οποίος είχε αναλάβει καθήκοντα στις 6 Μαίου 2011 διαδεχόμενος τον Ιωάννη Καπελέρη, υποστήριξε ακόμα πως «στην πρώτη ενημέρωση που είχα δεν αναφερθήκαμε στη λίστα Λαγκάρντ. Μου είπε για τη λίστα με τα ονόματα που του είχαν δοθεί από τον Γ. Παπακωνσταντίνου εκ των υστέρων. Μου είπε ότι έκανε έναν εντελώς άτυπο έλεγχο και ακόμα ότι ποτέ δεν του εδόθη εντολή για έλεγχο,» ενώ αναφερόμενος σε σχετική σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών τόνισε ότι «υπήρξαν επιφυλάξεις ως προς τη νομιμότητα της λίστας και ο Υπουργός επιφυλάχθηκε να δει που θα το αναθέσει».

Ωστόσο, υποστήριξε πως «ο Γ. Παπακωνσταντίνου έφυγε από το Υπουργείο Οικονομικών στα μέσα Ιουνίου του 2011 και  δεν μου παρέδωσε τίποτα. Δεν θα απαντήσω για το τι έγινε μετά καθώς εμπίπτει στις κατηγορίες που αντιμετωπίζω".

 

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis