Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:14 | 30/08/2021

Σε ρόλο ψυχολόγου, γιατρού και συμβούλου γάμου οι αστυνομικοί υπάλληλοι - Εχασε τον κοινωνικό της ρόλο η Αστυνομία με τα μέτρα για την πανδημία

Δύο χρόνια πέρασαν από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης. Στους μήνες που μεσολάβησαν οι αστυνομικοί είδαν να αλλάζει ραγδαία το αντικείμενο της εργασίας τους. Από κει που διαμαρτύρονταν με την ανακοίνωση των πρώτων μέτρων ότι η Πολιτεία τούς θέτει απέναντι στον πολίτη, έφθασαν να κάνουν τον «μπαμπούλα» στους πολίτες, στις επιχειρήσεις, στα κορονοπάρτι.

Σήμερα βιώνουν στο πετσί τους και τον κοινωνικό αντίκτυπο της νόσου. Τη βία στο σπίτι που θεριεύει και την αύξηση των περιστατικών για ακούσιο εγκλεισμό.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Μαγνησίας, Αργύρης Διχτάς, τονίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι η Αστυνομία έχασε τον κοινωνικό της χαρακτήρα και συνεχίζει να φταίει πάντα για όλα. «Ποιος νοήμων άνθρωπος πιστεύει πως οι ψυχικά ασθενείς συνάνθρωποί μας, καθώς και τα χρόνια οικογενειακά ζητήματα αποτελούν προβλήματα, που λύνονται με χειροπέδες, περιπολικά και κρατητήρια;», αναρωτιέται. Τα κοινωνικά προβλήματα, όπως αναφέρει, δεν λύνονται με υποβολή μηνύσεων και στα κάγκελα των κρατητηρίων.

Συνέντευξη στην ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Πέρασαν δύο χρόνια πανδημίας. Πώς είδατε να αλλάζει η αποστολή του αστυνομικού; Οταν λαμβάνονταν τα πρώτα μέτρα, ζητούσατε να μη σας θέσει η Πολιτεία απέναντι στον πολίτη.

Δύο χρόνια πανδημίας αισίως, τα οποία σαφέστατα όπως έχουν επηρεάσει την κοινωνία, έχουν επηρεάσει και επιπλέον επιβαρύνει και την Ελληνική Αστυνομία, φορτώνοντας στις πλάτες του αστυνομικού ένα ακόμη πάρεργο, το οποίο δυσκόλεψε τη θέση του στη κοινωνία, μια και κληθήκαμε λανθασμένα να αποτελέσουμε το ανάχωμα μεταξύ της πανδημίας και του πολίτη.

Η αδυναμία και η μη επάνδρωση άλλων υπηρεσιών είχε ως αποτέλεσμα η Αστυνομία να μετατραπεί σε Αστυνομία Covid, έχοντας χάσει το κοινωνικό της ρόλο. Αλλες υπηρεσίες λάμβαναν επιδόματα, η Αστυνομία έκανε τη δουλειά. Φτηνό εργατικό δυναμικό διά πάσα νόσο.

Πέραν των απειλών από τον κορονοϊό με χιλιάδες κρούσματα και εκατοντάδες θανάτους, υπάρχει δυστυχώς και κοινωνικός αντίκτυπος. Βλέπετε να έχουν αυξηθεί τα ψυχιατρικά περιστατικά και τα αντίστοιχα κοινωνικά;

 Η πανδημία είχε και συνεχίζει να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των ψυχιατρικών περιστατικών και των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, τα οποία, δυστυχώς, δεν λύνονται με υποβολή μηνύσεων και με κάγκελα των κρατητηρίων, αλλά με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, που δυστυχώς δεν υπάρχουν ή υπάρχουν και δεν επιλαμβάνονται μιας και αυτό έχει αναχθεί σε βασική αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας. Ποιος νοήμων άνθρωπος πιστεύει πως οι ψυχικά ασθενείς συνάνθρωποί μας, καθώς και τα χρόνια οικογενειακά ζητήματα αποτελούν προβλήματα, που λύνονται με χειροπέδες, περιπολικά και κρατητήρια; Σαφέστατα κανένας, αλλά ρίχνοντας την ευθύνη σε μας τάχιστα βρίσκεται και το εύκολο εξιλαστήριο θύμα.

Ζητούμε λοιπόν την ενεργοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών, προκειμένου με αγαστή συνεργασία και σύμπνοια να συνεισφέρουμε για το κοινό καλό σε ότι βέβαια μας αναλογεί. Μακάρι να ήμασταν ψυχολόγοι, γιατροί και σύμβουλοι γάμων, αλλά δυστυχώς δεν είμαστε έστω και αν μας το ζητούν, προκειμένου να καλύψουμε την ανεπάρκεια άλλων υπηρεσιών και φορέων.

Βλέπετε να έχει αλλάξει η εγκληματικότητα σήμερα; Με αφορμή την υπόθεση των Γλυκών Νερών, επιστήμονες ήχησαν καμπανάκι κινδύνου ότι έχουν αλλάξει τα δεδομένα και πλέον εγκλήματα με δράστες της διπλανής πόρτας, που είναι υπεράνω υποψίας, θα απασχολούν ολοένα και πιο συχνά.

Σίγουρα η φύση της εγκληματικότητας έχει αλλάξει άρδην στις μέρες μας. Άφωνοι και εμβρόντητοι, όπως και όλη η κοινωνία παρακολουθούμε τα δυσάρεστα γεγονότα των οποίων οι δράστες χάρη στην επιστημονική κατάρτιση, υπερεργασία και υπερπροσπάθεια ειδικών υπηρεσιών,συλλαμβάνονται τάχιστα και οδηγούνται στη δικαιοσύνη.

Είναι ένα δύσκολο καλοκαίρι αυτό που ολοκληρώνεται. Είχαμε πολλά μέτωπα πυρκαγιών στη χώρα και κλήθηκαν και οι αστυνομικοί σε αυξημένη ετοιμότητα. Είχαμε αστυνομικούς από τη Μαγνησία, που μετέβησαν σε άλλες περιοχές για έρευνες;

Οσον αφορά στις πυρκαγιές ήταν τεράστια και αξιέπαινη η προσπάθεια των στελεχών της Αστυνομίας, που με αυτοθυσία και κίνδυνο διαφύλαξαν το υπέρμετρο αγαθό της ανθρώπινης ζωής στο έπακρο. Και από τη Μαγνησία εδώ και περίπου έναν μήνα υπάρχουν εκεί συνάδελφοί μας που εθελοντικά απάντησαν καταφατικά στο αίτημα ενίσχυσης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Εύβοιας και βοηθούν στη διαφύλαξη της περιουσίας των πυρόπληκτων πολιτών.

Επίσης, με τις φονικές πυρκαγιές ακούστηκε έντονα πως η Αστυνομία φταίει γιατί λέει πήραμε πέρυσι περιπολικά. Μα καλοί μου άνθρωποι, αν ξέραμε πως αν δεν αγοράζονταν περιπολικά δεν θα είχαμε τις καταστροφικές πυρκαγιές ευχαρίστως θα κάναμε περιπολία με το θρυλικό Mitsubishi Gallant.

Σε ποιο ποσοστό βρίσκεται η εμβολιαστική κάλυψη στους αστυνομικούς; Πώς βλέπετε το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στα Σώματα Ασφαλείας;

Οσον αφορά στον εμβολιασμό ένα ποσοστό της τάξεως του 60% των συναδέλφων μας στη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του. Από κει και πέρα η υποχρεωτικότητα είναι ένα αμιγώς προσωπικό θέμα και είναι σεβαστή απολύτως η κρίση και η επιθυμία του κάθε συνανθρώπου μας.

taxydromos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis