Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
Από ψυχίατρο θα περνούν οι οδηγοί που «πιάνονται» μεθυσμένοι -Πού ξεκίνησε ήδη το μέτρο;
21:00 | 29/09/2022

Σε ψυχολογικά τεστ υποβάλλονται οι οδηγοί που εντοπίζονται από τις αρχές να οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ ή άλλων ουσιών, στο πλαίσιο της επαναξιολόγησης των ικανοτήτων τους.

Στον… ψυχίατρο καταλήγουν οι οδηγοί στη Γερμανία, οι οποίοι έχουν καταναλώσει υπερβολική ποσότητα αλκοόλ ή άλλων ψυχοτροπικών ουσιών.

Διαβάστε επίσης

Το μέτρο εντάσσεται στο πλαίσιο της επαναξιολόγησης εκείνων των οδηγών που είτε έχουν διαπράξει κάποια σοβαρή τροχαία παράβαση, είτε έχουν συμπληρώσει εκείνον τον αριθμό των πόντων στο ποινολόγιο τους που οδηγεί στην αφαίρεση της άδειας οδήγησης.

Μεθυσμένοι οδηγοί

Σε κάθε περίπτωση, για την επανέκδοση της άδειας οδήγησης θα πρέπει κανείς να περάσει από μια σειρά εξετάσεων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το ψυχολογικό τεστ.

Η εξέταση από ψυχολόγο διαρκεί 45 λεπτά και πραγματοποιείται εν είδει συνέντευξης κατά τη διάρκεια της οποίας ο εξεταζόμενος θα πρέπει να πείσει ότι είναι ικανός να αποκτήσει τον αυτοέλεγχο και να αντισταθεί στον πειρασμό της κατανάλωσης αλκοόλ ή άλλων ουσιών ακόμα και σε μια δύσκολη προσωπική στιγμή.

Το ερωτηματολόγιο δεν είναι συγκεκριμένο, δίνοντας τη δυνατότητα στον εξεταστή να αξιολογήσει με τον δικό του τρόπο τον υποψήφιο οδηγό, γεγονός βέβαια που καθιστά τη διαδικασία αρκετά δύσκολη γι’ αυτόν.

Μεθυσμένοι οδηγοί

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι σχεδόν το 40% των εξεταζόμενων αποτυγχάνουν στη διαδικασία και είναι αναγκασμένοι να την επαναλάβουν στην περίπτωση που επιθυμούν να ανακτήσουν την άδεια οδήγησης.

Τα αποτελέσματα της ψυχολογικής εξέτασης εκδίδονται σε διάστημα 10 ημερών από τη διεξαγωγή της και έρχονται να προστεθούν στις ιατρικές εξετάσεις που περιλαμβάνει η επανέκδοση του διπλώματος οδήγησης σε περίπτωση αφαίρεσής του από τις αρχές.

Προφανώς για όλη αυτή τη διαδικασία υπάρχει κόστος, το οποίο φτάνει ακόμα και τα 1.000 ευρώ και λειτουργεί ως αντικίνητρο για εκείνους που θα θελήσουν να επαναλάβουν μια σοβαρή τροχαία παράβαση, όπως αυτή της οδήγησης υπό την επήρεια του αλκοόλ.

 

www.carandmotor.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis