Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:29 | 16/05/2016

Τα περισσότερα μηνύματα στρατιωτικών για την δεύτερη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας χαρακτηρίζονται από ένα έντονο αίσθημα απογοήτευσης:”Και τι έγινε; Πάλι θα μας αγνοήσουν”. Κανείς δεν μπορεί να τους κατηγορήσει γι΄ αυτό. Ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου εκτέλεσε την πρώτη απόφαση του ΣτΕ αλλά και η αναβλητικότητα της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να την εφαρμόσουν όπως είχαν υποσχεθεί δίνει το δικαίωμα σε κάθε στρατιωτικό να είναι απογοητευμένος και απαισιόδοξος.

Θα επαναλάβουμε ότι παρόλα αυτά οι στρατιωτικοί θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι αν δεν υπήρχαν αυτές οι δύο δικαστικές νίκες δεν θα είχαν απολύτως τίποτα να περιμένουν και σε τίποτα να ελπίζουν. Οι αποφάσεις του ΣτΕ είναι και θα είναι πάντα σε ισχύ αναμένοντας την υλοποίησή τους. Οι στρατιωτικοί έχουν και θα έχουν το δικαίωμα με απολύτως νόμιμο και θεσμικό τρόπο να απαιτούν να τους αποδοθούν όλα όσα τους ανήκουν,χωρίς κανείς να μπορεί να τους κατηγορήσει για “συνδικαλισμό” ή για “διασάλευση της πειθαρχίας”. Αξιοποίησαν με το καλύτερο τρόπο όλα τα νομικά μέσα και δικαιώματα που έχουν στα χέρια τους και κέρδισαν. Η επιτυχία αυτής της επιλογής θα πρέπει να πιστωθεί στην ΠΟΕΣ.

Το μέγα πρόβλημα που υπάρχει και θα πρέπει να απασχολεί όχι μόνο τους στρατιωτικούς αλλά και όλους τους υπόλοιπους πολίτες είναι αν αυτό το κράτος εξακολουθει να λειτουργεί με τους στοιχειώδεις κανόνες δημοκρατίας.Δεν είναι δυνατόν να συζητάμε ΑΝ θα εφαρμόζονται αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας! Αυτό και μόνο αποδεικνύει ότι όσοι υποστηρίζουν ότι βρισκόμαστε υπό κανονική κατοχή δεν λένε υπερβολές.

Τα κόμματα που στηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δια των προέδρων τους έχουν δεσμευτεί για την υλοποίηση όσων αποφάσισε η δικαιοσύνη. Η δικαιολογία του οικονομικού κόστους δεν είναι αρκετή για να γίνει αποδεκτή η διαρκής αναβολή της εκτέλεσης των αποφάσεων. Όπως κουραστικά επαναλαμβάνουμε χρήματα για να εκτελεστεί η απόφαση του ΣτΕ μπορούν να εξοικονομηθούν. Αρκεί κάποιοι να ασχοληθούν σοβαρά και μεθοδικά με πραγματικές περικοπές και στις ΕΔ. Περικοπές που δεν έχουν να κανουν με το εισόδημα του προσωπικού.

Είναι κατανοητή και η απογοήτευση και η κούραση του προσωπικού των ΕΔ. Αλλά δεν πρέπει αυτά τα συναισθήματα να κυριαρχήσουν.Αυτό πρέπει πρώτα απ΄ όλα η κυβέρνηση να το καταλάβει. Θα πρέπει ήδη να εχει διαπιστώσει και παραδεχτεί ότι τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει γρήγορα και αποτελεσματικά χωρίς την άμεση εμπλοκή των ΕΔ. Το προσφυγικό είναι το τελευταίο παράδειγμα.Δεν συμφέρει λοιπόν πρώτα απ΄ όλα τη κυβέρνηση να “διαβρωθεί” το ηθικό του στρατευματος από απογοήτευση και αίσθημα αδικίας.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣ Ανέστης Τσουκαράκης στη σύνεντευξή του στο Militaire.gr εμφανίστηκε και δυναμικός και αισιόδοξος. Δυναμικός σ΄ ότι έχει να κάνει με το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων των στρατιωτικών σε περίπτωση που οι υποσχέσεις και οι δεσμεύσεις που έχουν δοθεί δεν γίνουν πράξεις. Αισιόδοξος γιατί πιστεύει ότι παρά τις αντιστάσεις που υπάρχουν από το πολιτικο σύστημα,τελικά οι στρατιωτικοί θα κερδίσουν αυτά που τους αναλογούν και τους αξίζουν.

Όπως και να ΄χει οι στρατιωτικοί δεν έχουν την πολυτέλεια να το βάλουν κάτω. Έχουν κάνει πολύ μεγάλη διαδρομή μέχρι τώρα για να την “ακυρώσουν”.

 

Π. Καρβουνόπουλος

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

www.militaire.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis