Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
10:08 | 27/10/2022

Κατασκοπικό θρίλερ θυμίζουν οι αποκαλύψεις για λειτουργία κινεζικών αστυνομικών τμημάτων στην Ολλανδία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αυτές οι παράνομες υπηρεσίες ασκούσαν πίεση σε Κινέζους που είναι επικριτικοί για το καθεστώς του Πεκίνου. Η Κίνα πάντως, διαψεύδει όλες τις καταγγελίες.

Δεκάδες παράνομα «αστυνομικά τμήματα» φέρεται να έχει ανοίξει το Πεκίνο σε όλο τον κόσμο. Αυτό υποστηρίζει η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση «Υπερασπιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Διαβάστε επίσης

«Υπάρχει ένα κινεζικό αστυνομικό τμήμα εδώ. Μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από μένα», δηλώνει ο Σενγ Χουέ, κάτοικος Καναδά.

Στην έκθεσή της αναφέρει ότι τα γραφεία αυτά δημιουργήθηκαν φαινομενικά για να προσφέρουν διπλωματικές υπηρεσίες, όπως η ανανέωση κινεζικών διπλωμάτων οδήγησης. Ωστόσο, ο πραγματικός σκοπός της ύπαρξής τους είναι ο έλεγχος και η φίμωση των αντιφρονούντων που διαμένουν στο εξωτερικό.

Όπως αναφέρει η Λόρα Χαρθ, εκπρόσωπος της ΜΚΟ «Υπερασπιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων»: «Η Κίνα χρησιμοποιεί παράνομες μεθόδους, για να εξαναγκάσει πολίτες στο εξωτερικό να επιστρέψουν στη Κίνα παρά τη θέλησή τους. Παράνομες μεθόδους, που περιλαμβάνουν απειλές για συγγενείς και μέλη των οικογενειών τους στην Κίνα».

Την ίδια στιγμή, στην Ολλανδία, το υπουργείο εξωτερικών προχωρά στη διεξαγωγή έρευνας για την παρουσία τουλάχιστον δύο παράνομων κινεζικών αστυνομικών τμημάτων μετά τις αποκαλύψεις ρεπορτάζ του δικτύου RTL με τη μαρτυρία Κινέζου πολιτικού αντιφρονούντα.

Ο Γουνάγκ Τζινγιού, κάτοικος Ολλανδίας δήλωσε πως: «Πριν από μερικούς μήνες, με κάλεσαν μέσω ολλανδικού αριθμού και μου είπαν ότι ήταν η υπερπόντια κινεζική αστυνομία και μου ζητούσε να επιστρέψω στην Κίνα. Με ρώτησαν για τους γονείς μου. Φυλάκισαν τους γονείς μου και μετά μου είπαν να πάω τώρα στην Κίνα, για να λύσω το πρόβλημα».

Η κινεζική πρεσβεία στην Ολλανδία δηλώνει άγνοια για την ύπαρξη των παράνομων αστυνομικών τμημάτων. Όμως σύμφωνα με τα κρατικά κινεζικά Μέσα, από τον Απρίλιο του 2021 έως τον Ιούλιο του 2022, 230.000 κάτοικοι του εξωτερικού επέστρεψαν στην Κίνα, όπου ομολόγησαν διαφόρων ειδών εγκλήματα.

Επιμέλεια: Άγις Μενούτης

Πηγή: ΕΡΤ

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis