Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
14:15 | 15/11/2014

Μετά την αιφνίδια κατάσχεση εκατοντάδων εγγράφων, σκληρών δίσκων και άλλων υλικών, οι εξελίξεις που δρομολογούνται από τις συνεχιζόμενες έρευνες για εξοπλιστικά προγράμματα εκτιμάται ότι μπορεί να είναι απρόβλεπτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι αρμόδιες δικαστικές αρχές έχουν εισέλθει πλέον στο σκληρό πυρήνα των εμπλεκομένων σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα εξοπλιστικά προγράμματα των τελευταίων δεκαετιών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι έρευνες σε ό,τι αφορά την αγορά του αρμάτων Leopard, αλλά και του εξοπλιστικού προγράμματος των ελικοπτέρων Apache, βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο. Οι αρμόδιες δικαστικές αρχές, που ερευνούν για καιρό τις δύο υποθέσεις, κλιμακώνουν τελευταία τις έρευνές τους επικεντρώνοντας στο πρόσωπο του γνωστού επιχειρηματία και μεγαλομέτοχου της εταιρείας ΑΧΟΝ, Θωμά Λιακουνάκου, ο οποίος είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στα εν λόγω εξοπλιστικά προγράμματα.

Σημαντικά έγγραφα και κρίσιμα στοιχεία για μίζες σε εξοπλιστικά προγράμματα</strong> έχουν πλέον στα χέρια τους οι αρμόδιες δικαστικές αρχές έπειτα από αιφνίδια κατάσχεση, με εντολή εισαγγελέων, στα γραφεία γνωστής εταιρείας που δραστηριοποιείται χρόνια στον τομέα των εξοπλισμών.

Παράλληλα, διερευνώνται τυχόν ύποπτα εμβάσματα και παράνομες πληρωμές σε κυβερνητικούς αξιωματούχους εκείνης της εποχής -ειδικά στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας- αλλά και σε άλλα σημαίνονται πρόσωπα του δημόσιου βίου, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο διαδραμάτισαν ρόλο στις εξοπλιστικές δαπάνες της χώρας. Ηδη, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ», οι αρμόδιες αρχές, αξιοποιώντας σημαντικά στοιχεία που έχουν στα χέρια τους, οργάνωσαν την αιφνίδια είσοδο στα γραφεία της εταιρείας συμφερόντων του Θωμά Λιακουνάκου στην Αθήνα πριν από λίγες ημέρες και κατέσχεσαν σωρεία εγγράφων τα οποία και μελετούν σχολαστικά. Παράλληλα, «ντου» έγινε και από γερμανικές αρχές στα γραφεία της γερμανικής εταιρείας που προμήθευσε τα εν λόγω άρματα και οι δικαστικές αρχές των δύο χωρών βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία.

Οι έρευνες επικεντρώνονται, κυρίως, στον εντοπισμό παράνομων πληρωμών προς κυβερνητικούς αξιωματούχους της εποχής εκείνης – η εν λόγω σύμβαση υπεγράφη επί υπουργίας του κ. Γιάννου Παπαντωνίου. Επίσης διερευνώνται πρόσωπα πολύ κοντά στον συγκεκριμένο πρώην υπουργό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρμόδιες αρχές ήδη έχουν αποστείλει αιτήματα δικαστικής συνδρομής και περιμένουν αποτελέσματα από το άνοιγμα των λογαριασμών του στενού συνεργάτη και κουμπάρου τού τότε υπουργού Εθνικής Αμυνας, κ. Γιώργου Κανδαλέπα.

Ο κ. Κανδαλέπας, άλλωστε, ελέγχεται για την κατάθεση 1,5 εκατ. ευρώ σε λογαριασμό της συζύγου του κ. Γιάννου Παπαντωνίου, Σταυρούλας Κουράκου. Το αίτημα για το άνοιγμα των λογαριασμών του υποβλήθηκε καθώς ο ίδιος δεν συναίνεσε στο άνοιγμά του και μπλόκαρε τη σχετική διαδικασία.

Αιτήματα για την υπόθεση των αρμάτων Leopard έχουν υποβληθεί -και αναμένονται με ενδιαφέρον απαντήσεις- τόσο προς τις γερμανικές δικαστικές αρχές όσο και προς τις Αρχές της Ελβετίας. Τα αιτήματα έχουν αποστείλει οι εισαγγελείς Διαφθοράς, τη συγκεκριμένη υπόθεση χειρίζεται από καιρό η εισαγγελική λειτουργός Πόπη Παπανδρέου ενώ η όλη επιχείρηση συντονίζεται από την επικεφαλής του τμήματος της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου.

Πηγή: kathimerini.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis