Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:44 | 13/10/2021

Η υποβρύχια απειλή γίνεται σταδιακά μείζον ζήτημα για τις ναυτικές δυνάμεις στο εγγύς μέλλον και στο πλαίσιο αυτό η γαλλική καστασκευάστρια εταιρεία Naval Group αποκάλυψε το νέο «επίτευγμα» της, το μεγάλο μη επανδρωμένο υποβρύχιο όχημα (Unmanned Underwater Vehicle – UUV), που ήδη κέρδισε τις εντυπώσεις στο πλαίσιο της παρουσίασής του.

Πρόκειται για ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα που συνδυάζει τεχνολγικές καινοτομίες, ενώ μια από τις κύριες προκλήσεις είναι η ελεγχόμενη αυτονομία λήψης αποφάσεων, η οποία θα βρίσκεται στο επίκεντρο των δυνατοτήτων του drone – υποβρυχίου, ώστε να είναι σε θέση να εκτελεί τις αποστολές που του ανατίθενται εντός της επιχειρησιακής του εμβέλειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2016 και η κατασκευή του ξεκίνησε το 2018. Το drone – υποβρύχιο της Naval Group έχει μήκος 10 μέτρα, ωστόσο μπορεί να επεκταθεί μέχρι και τα 25 μέτρα, με την τοποθέτηση επιπλέον συστημάτων πρόωσης, ενώ ακόμα έχει εκτόπισμα 10 τόνους. Θα είναι σε θέση να εκτελεί ένα φάσμα αποστολών, όπω ανθυποβρυχιακός πόλεμος ή αντίμετρα κατά ναρκών, καθώς θα διαθέτει την βαριά τορπίλη τύπου F21.

Σύμφωνα με τη Naval Group, το πρόγραμμα έχει τέσσερις βασικούς στόχους:

1) Την αξιολόγηση νέων τεχνολογιών και νέων επιχειρησιακών εννοιών για να καθοριστούν μελλοντικά υποβρύχια οπλικά συστήματα του αύριο.

2) Την επιτάχυνση της διαδικασίας ανάπτυξης, απόκτησης και αναβάθμισης του κύκλου ζωής του.

3) Την εγκατάσταση ενσωματωμένων συστημάτων πληροφοριών για τη δοκιμή της ελεγχόμενης αυτονομίας λήψης αποφάσεων ενός τέτοιου drone, για να είναι σε θέση να εκτελέσει τις αποστολές του και να αντιμετωπίσει απρόβλεπτα γεγονότα από μόνο του.

4) Να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη και η αποδοχή των χειριστών των drone – υποβρυχίων, αναφορικά με την ελεγχόμενη αυτονομία λήψης αποφάσεων.

Δείτε σχετικό βίντεο:

Πηγή: onalert.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis