Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:29 | 15/05/2016

Στο Στρατοδικείο οπλίτες γιατροί (του ΚΕΕΜ Σπάρτης) που δεν έχουν ευθύνη!

Για τον 22χρονο στρατιώτη Νικήτα Λιθάρη, που έχα­σε άδικα τη ζωή του τον Μάρτιο του 2015 από νεκρωτική πνευμονία στο νοσοκομείο 401, είναι πλέον αργά. Για τους δύο νέους ειδικευόμε­νους γιατρούς Ε.Α και Ι.Μ, 27 χρό­νων σήμερα, που θα καθίσουν στο εδώλιο του Στρατοδικείου Αθη­νών τη Δευτέρα, με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, ίσως να μην είναι.

Και αυτό γιατί είναι τουλάχι­στον υποκριτικό και επικίνδυ­νο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να στηρίζει την υγειονομική κά­λυψη των φαντάρων της χώρας στα άπειρα χέρια των νεαρών ει­δικευόμενων γιατρών που υπηρετούν τη θητεία τους, χωρίς οι νε­αροί λειτουργοί του Ιπποκράτη να είναι υπό την αυστηρή επίβλεψη έμπειρων στρατιωτικών ειδικευ­μένων γιατρών.

Η τραγική ιστορία του Νική­τα αρχίζει τον Μάρτιο του 2015, όταν ο 22χρονος παρουσιάστη­κε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Εφοδιασμού Μεταφορών (ΚΕ­ΕΜ) Σπάρτης, στο οποίο εκπαι­δεύονται από 800 έως 1.400 φαντάροι. 0 νεαρός ήταν εν­θουσιασμένος, ωστόσο δεν γνώριζε ότι παίζει τη ζωή του κορόνα γράμματα, καθώς το συγκεκριμένο στρατόπεδο από το 2013 στέλνει εμπιστευτικά έγγρα­φα τόσο στο Γενικό Επιτελείο Στρα­τού (ΓΕΣ) όσο και στο νοσοκομείο της Σπάρτης ζητώντας διαρκώς γιατρούς για την υγειονομική κά­λυψη των φαντάρων του!

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από τον Ιανουάριο του 2015 έως και τον Μάρτιο είχαν αρρωστήσει 200 στρατιώτες, κυρίως από ιογενείς λοιμώξεις του ανώτερου ανα­πνευστικού.

Τα έγγραφα με τις εκκλήσεις προς το ΓΕΣ πριν από την τραγωδία με τον φαντάρο.

Μέσω ΚΤΕΛ

Οι δύο νεαροί ειδικευόμενοι για­τροί έστελναν διαρκώς μέσω ΚΤΕΛ (!) τους άρρωστους φαντάρους στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο στη Αθήνα, γιατί δεν υπήρχε ασθενο­φόρο του ΕΚΑΒ!

Η δραματική κατάσταση απει­κονίζεται σε εμπιστευτικό έγγρα­φο του ΚΕΕΜ Σπάρτης προς το ΓΕΣ, μετά τον θάνατο του άτυχου νέου, στις 24 Μαρτίου του 2015: «Παρακαλείται για την τοποθέτηση δύο οπλιτών ιατρών άνευ ειδικό­τητας για την κάλυψη απαραίτη­των αναγκών υγειονομικής υπο­στήριξης».

Επίσης σε άλλο έγγραφο του ΚΕΕΜ προς το νοσοκομείο της Σπάρτης, με ημερομηνία 4 Μαρτί­ου 2015, προ του τραγικού θανά­του, περιγράφονται οι τραγικές ελ­λείψεις του νοσοκομείου της Σπάρ­της: «Η θεραπεία των οπλιτών δεν ολοκληρώνεται» αναφέρεται χα­ρακτηριστικά, ενώ υπογραμμίζεται πως η «μη ύπαρξη ιατρικής ειδι­κότητας στο νοσοκομείο σας απαι­τεί άμεση διακομιδή σε στρατιωτι­κό νοσοκομείο».

Όλα λοιπόν ήταν εναντίον του άτυχου Νικήτα. Το στρατόπεδο δεν είχε έμπειρους γιατρούς, το νοσο­κομείο της Σπάρτης ήταν τραγικά υποστελεχωμένο, το ΕΚΑΒ δεν εί­χε ασθενοφόρο!

Ειρωνεία αποτελεί το γεγονός ότι τη Δευτέρα 16 Μαΐου δικάζο­νται στο Στρατοδικείου Αθηνών οι δύο ειδικευόμενοι γιατροί που εξέ­τασαν τον φαντάρο -και ήταν εκεί­νοι που έδωσαν εντολή για τη δι­ακομιδή του στο 401- με την κα­τηγορία της «ανθρωποκτονίας από αμέλεια».

Για τον άτυχο Νικήτα, λοιπόν, είναι πια αργά. Τα ερωτήματα προς το αρμόδιο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που μένουν αναπάντη­τα, είναι αν θα θρηνήσουν και άλ­λοι γονείς τα παιδιά τους, και αν η Δικαιοσύνη θα εξαντλείται στους άπειρους ιατρούς.

 

 

Της Ρίτας Μελά
espekm.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis