Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:44 | 01/04/2016

Την αντίθεσή τους στην ανάθεση στα ΚΤΕΛ της μεταφοράς προσφύγων προς τα κέντρα αναχώρησης (λιμάνια, αεροδρόμια κ.α.) εκφράζουν η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος (ΟΦΑΕ) και η Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ). Μεταφορείς και τουριστικές επιχειρήσεις υποστηρίζουν ότι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (ν. 711/1977, 2446/1996, 2963/2001) το έργο σε κλειστές διαδρομές (σ.σ. μεταφορά από και προς λιμάνια, μεθοριακούς σταθμούς κ.λπ.) αποτελεί αποκλειστικό έργο των τουριστικών λεωφορείων.

Στη μεν ΓΕΠΟΕΤ υπάγονται όσοι δραστηριοποιούνται στα τουριστικά λεωφορεία, η δε ΟΦΑΕ διατηρεί διαχρονικά διαμάχη με τα ΚΤΕΛ, θεωρώντας ότι έχουν ευνοηθεί κατά καιρούς από την πολιτεία (π.χ. προγράμματα επιδότησης ανανέωσης στόλου κ.λπ.).

Οι δύο επαγγελματικές ενώσεις αντιδρούν στο άρθρο 80 που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο «Οργάνωση και Λειτουργία Υπηρεσίας Ασύλου, Αρχής Προσφύγων, Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης... και λοιπές διατάξεις» και προβλέπει την ανάθεση της μεταφοράς των προσφύγων στα ΚΤΕΛ. Οι επιστολές και των δύο ενώσεων απευθύνονται στον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση, τους αρχηγούς των κομμάτων, τους συναρμόδιους υπουργούς και όλους τους βουλευτές.

«Είναι απαράδεκτο κατά παρέκκλιση των Νόμων 711/77 και 2963/2001, καταχρηστικά να δίνεται στα ΚΤΕΛ το δικαίωμα μεταφοράς προσφύγων ως “ρουσφέτι”, όταν αυτή η μεταφορά αποτελεί αποκλειστικό έργο των τουριστικών λεωφορείων Δ.Χ. της χώρας, για τα οποία υφίσταται υπερεπάρκεια οχημάτων στο σύνολο της επικράτειας και άρα σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται η επίκληση επείγουσας ανάγκης για τη χρήση λεωφορείων των ΚΤΕΛ.

Κύριε Πρωθυπουργέ, το ελληνικό κράτος επί σειρά ετών αναζητεί δικαιολογίες για να εξυπηρετεί τα ΚΤΕΛ ρουσφετολογικά και να τους δίνει έργο, που έχει κατοχυρωθεί από τα τουριστικά λεωφορεία». επισημαίνει στην επιστολή της η ΓΕΠΟΕΤ.

Υποστηρίζουν μάλιστα ότι τα ΚΤΕΛ εμφανίζουν σημαντικές ελλείψεις. Σημειώνουν ότι εάν παραχωρηθεί στα ΚΤΕΛ το έργο μεταφοράς προσφύγων για έξι μήνες θα πρέπει να δοθεί, για το ίδιο διάστημα, στα τουριστικά λεωφορεία το δικαίωμα εκτέλεσης του συγκοινωνιακού έργου των ΚΤΕΛ, λόγω των ελλείψεων που θα δημιουργηθούν και του κενού που θα παρατηρηθεί στις υπεραστικές γραμμές.

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΣΣΙΜΗ

www.kathimerini.gr

 

 

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis