Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:42 | 16/02/2022

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την υλοποίηση της Δικαστικής Αστυνομία που στόχο έχει να συμβάλλει στην βελτίωση των όρων και των συνθηκών απονομής της Δικαιοσύνης. Με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας με αντικείμενο να επεξεργαστεί τον ιδρυτικό νόμο της Δικαστικής Αστυνομίας που θα επικουρεί σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα το έργο των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών.

Η ίδρυση της Δικαστικής Αστυνομίας, που αποτελεί πάγιο αίτημα δεκαετιών των Δικαστικών Ενώσεων, έχει ως στόχο να συμβάλλει στην βελτίωση των όρων και των συνθηκών απονομής της Δικαιοσύνης για τους πολίτες, τους λειτουργούς της αλλά και τους δικαστικούς υπαλλήλους ώστε να επιταχύνεται η έκδοση αποφάσεων.

ο έργο δικαστών και εισαγγελέων, θα ενισχυθεί με επιστήμονες και πραγματογνώμονες οι οποίοι θα συνδράμουν σε υποθέσεις που απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό όπως τα οικονομικά εγκλήματα ή οι σοβαρές πολυδαίδαλες ποινικές υποθέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άγρια καταδίωξη "βγαλμένη" από ταινία – Tους έπιασε η Ο.Π.Κ.Ε. με πιστόλι και δέμα με full face

Μεταξύ άλλων, οι εργαζόμενοι στην Δικαστική Αστυνομία θα βεβαιώνουν αξιόποινες πράξεις, θα μπορούν να διεξάγουν προκαταρκτικές έρευνες, θα έχουν ρόλο στην προανάκριση, αλλά και τη φύλαξη των δικαστηρίων.

Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης στην συγκεκριμένη μεταρρύθμιση είναι το γεγονός της σύνδεσής της με το λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης.

Την ομάδα εργασίας αποτελούν ο Κωνσταντίνος Σαργιώτης, Εφέτης στο Εφετείο Αθηνών, ο οποίος έχει οριστεί και πρόεδρος της ομάδας εργασίας, ο Δημήτριος Νικολόπουλος, Εφέτης στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, ο Αντώνιος Αλαπάντας, Εφέτης στο Εφετείο Πατρών, η Ευθυμία Βερροιώτου Αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών, η Χριστίνα Σαλάππα, Πρωτοδίκης – Ανακρίτρια στο Πρωτοδικείο Αθηνών και Ευρωπαία Εντεταλμένη Ανακρίτρια, η Πόπη Παπανδρέου, Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών και Ευρωπαία Εντεταλμένη Εισαγγελέα, ο Ιωάννης Παναγόπουλος, Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών και ο Κωνσταντίνος Τσιμάρας Αναπληρωτής Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Πότε θα είναι έτοιμη η Δικαστική Αστυνομία

Το σχέδιο νόμου αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθεί και να κατατεθεί προς διαβούλευση ενώ στη συνέχεια η ίδια ομάδα εργασίας αναμένεται να επεξεργαστεί την αναγκαία για την λειτουργία του θεσμού δευτερογενή νομοθεσία προκειμένου να είναι έτοιμη έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η δικαστική αστυνομία θα είναι έτοιμη το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους.

Άλλωστε πρόκειται για ένα θεσμό που έχει καθιερωθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο, καθώς αποτελεί παγκόσμια πρακτική. Δικαστική αστυνομία λειτουργεί και είναι ενεργή, σε πολλές χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ολλανδία και το Βέλγιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για τη σύσταση της δικαστικής αστυνομίας καθώς έχουν λειτουργήσει τέσσερις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές με την τελευταία να ολοκληρώνει το έργο της το 2018. Είναι χαρακτηριστικό πως δικαστική αστυνομία προβλεπόταν, ήδη, από τα χρόνια του Βασιλέως Όθωνα με το Β.Δ. 85/31-12-1836, το οποίο, ωστόσο, ουδέποτε εφαρμόστηκε. Η «σφραγίδα» για την ίδρυσή της δικαστικής αστυνομίας, μπήκε το 1993, επί υπουργίας Άννας Ψαρούδα- Μπενάκη αλλά δεν υπεγράφη το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για να προχωρήσουν στο επόμενη βήμα.

Πηγή:  newsbeast.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis