Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:38 | 07/09/2021

Η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ προχώρησε τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη σε νέα πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα για τη χρήση εμπρηστικών μπαλονιών από τον θύλακα που είχε αποτέλεσμα να εκδηλωθούν πυρκαγιές σε εκτάσεις με χαμηλή βλάστηση στο νότιο Ισραήλ.

«Αεροσκάφη έπληξαν τη νύχτα εργαστήριο κατασκευής ρουκετών της Χαμάς και στρατόπεδο εκπαίδευσης της Χαμάς στη Χαν Γιούνες, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του.

Τα πλήγματα εξαπολύθηκαν σε αντίποινα για τα μπαλόνια με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς τα οποία στάλθηκαν στην ισραηλινή επικράτεια από τον θύλακα, πρόσθεσε, προσάπτοντας την ευθύνη για αυτό στη Χαμάς.

Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας στη Γάζα, αρκετοί πύραυλοι έπληξαν στρατόπεδο εκπαίδευσης του ένοπλου βραχίονα της Χαμάς στον τομέα της Χαν Γιούνες. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι το ισραηλινό πυροβολικό έπληξε επίσης σημεία στο βόρειο τμήμα του μικρού παλαιστινιακού θύλακα.

Δεν αναφέρθηκαν θύματα, σύμφωνα με ιατρικές πηγές στη Γάζα.

Χθες το πυροσβεστικό σώμα του Ισραήλ έκανε λόγο για τρεις πυρκαγιές σε εκτάσεις με χαμηλή βλάστηση, κυρίως θάμνους, που προκλήθηκαν από μπαλόνια με εμπρηστικούς μηχανισμούς προερχόμενα από τη Λωρίδα της Γάζας.

Τα πλήγματα ακολούθησαν εξάλλου την απόδραση από ισραηλινή φυλακή έξι παλαιστινίων κρατουμένων, στην πλειονότητά τους μελών της οργάνωσης Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, που δρα επίσης στη Λωρίδα της Γάζας. Ισραηλινές δυνάμεις αναπτύχθηκαν χθες Δευτέρα σε σημεία ελέγχου γύρω από τον θύλακα για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να περάσουν σ’ αυτόν, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

«Ο σιωνιστικός βομβαρδισμός της Λωρίδας της Γάζας αποτελεί προσπάθεια της κατοχής (σ.σ. του Ισραήλ) να κρύψει την ανικανότητά του και την αποτυχία του να αντιμετωπίσει τον αγώνα του λαού μας, ειδικά μετά την ηρωική επιχείρηση στη φυλακή Γκιλμπόα κατά τη διάρκεια της οποίας έξι μαχητές του λαού μας ανέκτησαν την ελευθερία τους», υποστήριξε ο Χάζεμ Κάσεμ, εκπρόσωπος της Χαμάς, σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Η κυβέρνηση του εβραϊκού κράτους χαρακτηρίζει τη Χαμάς υπεύθυνη για όλες τις ενέργειες εναντίον της επικράτειάς της από τον θύλακα δύο εκατομμυρίων κατοίκων, ο οποίος παραμένει υπό ισραηλινό και αιγυπτιακό αποκλεισμό επί σχεδόν 15 χρόνια.

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία εξαπέλυσε πολλές παρόμοιες επιδρομές τις τελευταίες εβδομάδες. Οι εντάσεις συνεχίζονται και κατά μήκος του τείχους που χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ, όπου σε επεισόδια ανάμεσα στον στρατό και διαδηλωτές έχουν καταγραφεί αρκετοί θάνατοι και δεκάδες τραυματισμοί.

Ισραήλ και Χαμάς ενεπλάκησαν σε πόλεμο-αστραπή 11 ημερών τον Μάιο. Από τη 10η έως την 21η Μαΐου, 260 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας, ανάμεσά τους αρκετοί μαχητές, κατά τις τοπικές αρχές. Στο Ισραήλ, οι ρίψεις ρουκετών από τη Γάζα προκάλεσαν τον θάνατο 13 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου ενός στρατιώτη, κατά την αστυνομία και τον στρατό.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis