Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:38 | 03/02/2022

Ανησυχία και αγανάκτηση για την καθυστέρηση στην πρόσληψη νέων συνοριοφυλάκων που θα συνδράμουν στο δύσκολο έργο διαχείρισης του μεταναστευτικού στην διασυνοριακή περιοχή του Έβρου και ευρύτερα της Θράκης, εκφράζει μέσω του ράδιο Χρόνος 87.5 fm o Παναγιώτης Χαρελάς πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων. 

«Έχει γίνει ανέκδοτο, ακούμε τις εξαγγελίες επί 1,5 χρόνο αλλά δε βλέπουμε φως στο τούνελ. Να πάρει θέση ανοιχτά το υπουργείο προστασίας του Πολίτη αν τελικά χρειάζονται και που οι συνοριοφύλακες», λέει αγανακτισμένος ο κος Χαρελάς, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα ενίσχυσης του σώματος συνοριακής φύλαξης με νέο προσωπικό. Άλλωστε όλοι θυμούνται το τι συνέβη στον Έβρο το Μάρτιο του 2020. Δεν ήταν μια αυθόρμητη απόπειρα παράνομης εισόδου μεταναστών και προσφύγων στο ελληνικό έδαφος, αλλά μια οργανωμένη επιχείρηση των τουρκικών αρχών, οι οποίες, χρησιμοποιώντας παράνομους μετανάστες, είχαν την σαφή πρόθεση να παραβιάσουν μαζικά τα ελληνικά σύνορα.

Στην αναμονή για τους 250 συνοριοφύλακες

Από την Κομοτηνή προ 15 ημερών έγινε η τελευταία εξαγγελία διά στόματος του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος ανακοίνωσε την πρόσληψη 250 συνοριοφυλάκων στους τρεις νομούς της Θράκης μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 με μοριοδότηση του κριτηρίου της εντοπιότητας, ώστε να προηγούνται οι υποψήφιοι της περιοχής μας που το πληρούν. Οι προσληφθέντες θα εκπαιδευτούν σε συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα (συνοριακός έλεγχος και συνοριακή φύλαξη, διαβατηριακός έλεγχος, πλαστότητα εγγράφων, ανάλυση κινδύνου, ταυτοποίηση υπηκοότητας (screening), αφενημέρωση (debriefing), προστασία ανθρωπίνων και θεμελιωδών δικαιωμάτων, εκμάθηση ξένων γλωσσών).

«Ακόμη και σήμερα να βγει η προκήρυξη πρόσληψης συνοριοφυλάκων οι συνάδελφοι θα βγουν στο δρόμο μετά από 6 με 8 μήνες», επισημαίνει ο Παναγιώτης Χαρελάς και προσθέτει: «το μεταναστευτικό δεν σταμάτησε και ούτε θα σταματήσει, μπορεί ο χειμώνας να μειώνει τις μεταναστευτικές ροές πρόσκαιρα αλλά αυτό δε σημαίνει κάτι. Με τον παγετό και την χιονόπτωση οι διακινητές βρίσκουν ευκαιρία για μετακινήσεις μεταναστών ελπίζοντας στο μειωμένο έλεγχο. Το σίγουρο είναι ότι τα κυκλώματα διακινητών και το οργανωμένο έγκλημα δεν σταματούν ούτε με το κρύο», καταλήγει.

Δήμος Μπακιρτζάκης

Πηγή: xronos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis