Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:44 | 30/03/2022

Ομιλία του Προέδρου της ΠΟΑΞΙΑ Ανδρέα Βέλλιου στο 32ο Συνέδριο της ΠΟΑΣΥ:

Αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι

Χαιρετίζω και εγώ με τη σειρά μου τις εργασίες του 32ου συνεδρίου της ΠΟΑΣΥ και σας εύχομαι καλά και εποικοδομητικά αποτελέσματα προς όφελος του Σώματος και ημών των υπηρετούντων σε αυτό.

Βρισκόμαστε ξανά εδώ σήμερα και οι εξελίξεις γύρω μας τρέχουν με αστραπιαίες ταχύτητες. Στην ευρωπαϊκή ήπειρο ο πόλεμος έκανε ξανά την εμφάνισή του μετά από τη λήξη του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας, ανατρέποντας τον ευρωπαϊκό χώρο ασφάλειας και σταθερότητας που είχε δημιουργηθεί τα τελευταία 23 χρόνια.

Οι ευρωπαϊκές αξίες δοκιμάζονται σκληρά και κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών σε υπερεθνικούς θεσμούς, την ώρα που αυτοί θα έπρεπε να ενδυναμώνονται. Καθημερινά γινόμαστε θεατές εικόνων και γεγονότων που ακούγαμε από τους γονείς ή τους παππούδες μας και ξαφνικά βρισκόμαστε να ανησυχούμε για πράγματα που μας φαίνονταν μακρινά.

Οι επιπτώσεις αυτού του πολέμου είναι ήδη ορατές, θα γίνουν ακόμη πιο έντονες στο προσεχές μέλλον και θα πρέπει όλοι να προετοιμαστούμε ανάλογα, για να τις αντιμετωπίσουμε. Ο αναθεωρητισμός της ιστορίας θα χρησιμοποιηθεί ως στρατηγική επιλογή των εξ ανατολής γειτόνων και εξ αυτής της πολιτικής οι μεταναστευτικές ροές θα ενταθούν, δημιουργώντας νέα δεδομένα. Η ακρίβεια στα καταναλωτικά αγαθά αγγίζει ήδη το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας και το μέλλον προβλέπεται ακόμη πιο ζοφερό, ενώ η διεθνής αγορά ενέργειας ανατρέπει κάθε δημοσιονομικό σχεδιασμό στη μεγάλη εικόνα και κάθε οικογενειακό σε κυτταρικό επίπεδο.

Όμως, ενώ όλα γύρω αλλάζουν και προκαλούν αναδιπλώσεις πολιτικών, δημιουργούν νέα εργαλεία και αναπροσαρμόζουν αντιλήψεις, εμείς ως οργανισμός βρισκόμαστε σε ένα παγωμένο χωροχρόνο, όπου όλα είναι στατικά στην καλύτερη περίπτωση ή κινούνται με οπισθέλκουσα ταχύτητα.

Μετά από την απαξίωση των Σωμάτων Ασφαλείας και της εμφανούς, έως σημείου παρεξηγήσεως, εγκατάλειψης της περιόδου 2015-2019 περάσαμε σε μια διετία όπου η λογικής της ενός ανδρός αρχής λειτούργησε συγκεντρωτικά και προς μια μονοσήμαντη κατεύθυνση, με αποτελέσματα όμως, εν πολλοίς, εις βάρος της λειτουργίας του Σώματος.

Τα αστυνομικά τμήματα και τα τμήματα ασφαλείας απογυμνώθηκαν, με όποια αρνητικά αποτελέσματα έχει αυτό στην καθημερινότητα των πολιτών αλλά και στην λειτουργία των υπηρεσιών αυτών.

Νέες ομάδες δημιουργήθηκαν, ενώ ενισχύθηκαν υπερβολικά ήδη υφιστάμενες δομές εις βάρος άλλων, σε μια διετία όπου οι προκλήσεις για την αστυνομία ήταν τεράστιες.

Λαθρομεταναστευτικό, πανδημία, συλλαλητήρια, πυρκαγιές, πλημμύρες και χιονοπτώσεις ήταν προβλήματα τα οποία οι γυναίκες και οι άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας αντιμετώπισαν με επιτυχία, πράττοντας το καθήκον τους ευόρκως και ευσυνειδήτως. Χωρίς καμία όμως επιβράβευση από την πλευρά της πολιτείας, πέραν ενός sms και αυτό όχι σε όλους.

Ακόμη περιμένουμε την επαναφορά του μισθολογίου στα επίπεδα του 2012, όπως επιτάσσουν οι δυο τελεσίδικες αποφάσεις του ΣτΕ, που τα οικονομικά επιτελεία και της προηγούμενης και της νυν κυβέρνησης ποιούν την νήσσαν για την εφαρμογή τους.

Το είχα πει και στο προηγούμενο συνέδριο το επαναλαμβάνω και τώρα πως αιχμή των διεκδικήσεών μας θα πρέπει να είναι:

  • ένα νέο μισθολόγιο αντάξιο του έργου και της προσφοράς μας και
  • η αναγνώριση της επικινδυνότητας του αστυνομικού έργου με ένα τρόπο, ο οποίος θα είναι κοινός για όλους.

Πολλά προβλήματα δημιούργησε και η εφαρμογή του βαθμολογίου, χωρίς ταυτόχρονη αναδιαμόρφωση του καθηκοντολογίου και νομίζω πως είναι εμφανή σε όλους μας. Επείγει, λοιπόν, η άμεση καθιέρωση νέου πλαισίου καθηκόντων, προκειμένου να λειανθούν οι στρεβλώσεις και να επιλυθούν τα προβλήματα.

Από την άλλη πλευρά, τα μεσαία ανώτερα στελέχη του Σώματος παραμένουν εγκλωβισμένα σε ένα οικονομικό και βαθμολογικό αδιέξοδο, το οποίο δημιούργησε η μη αντιμετώπιση των στρεβλώσεων του συστήματος διαχρονικά από τις ηγεσίες από το 2011 και μετά, καθώς και η μη διενέργεια ουσιαστικών κρίσεων όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη συμπίεση της επετηρίδας. Και μιας και μιλάμε για κρίσεις καλό θα ήταν να αποφασίσουμε τελικά πότε θα γίνονται αυτές και να μην εξαρτώνται από καταστάσεις, ηγεσίες ή όποια άλλη αιτία αναβολής. Μην ξεχνάμε πως εχέγγυο και δείγμα θεσμικής αυθυπαρξίας ενός οργανωμένου κρατικού μηχανισμού αποτελεί η συνέχεια των λειτουργιών του ανεξαρτήτως τυχόν εξωγενών παραγόντων.

 Τέλος, θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν παθογένειες και να ληφθούν αποφάσεις ούτως ώστε:

  • Να ενισχυθούν άμεσα τα ΑΤ και ΤΑ με προσωπικό, το οποίο θα ανακατανεμηθεί από την ομάδα ΔΙΑΣ, η οποία θα μετεξελιχθεί σε μια ταχυκίνητη και ευέλικτη οργανωτικά υπηρεσία.
  • Να απαλλαγεί η Ελληνική Αστυνομία από την υποχρέωση εκτέλεσης εισαγγελικών παραγγελιών για ακούσιες νοσηλείες ψυχασθενών και η πραγματοποίηση αυτών να γίνεται από εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό.
  • Να μειωθούν άμεσα οι δυνάμεις που διατίθενται στις ομάδες covid και να επιστρέψει το προσωπικό στα καθαρά αστυνομικά καθήκοντά του.
  • Να σταματήσει επιτέλους η κατάθεση δικαιολογητικών για διαγωνισμούς και πανελλήνιες εξετάσεις με φυσική παρουσία, για να παύσουμε να είμαστε πάλι ουραγοί των εξελίξεων. Επίσης, είναι ώρα πλέον να απεμπλακούμε από την φύλαξη εξεταστικών κέντρων και τη μεταφορά των γραπτών των πανελληνίων εξετάσεων, αφού το ίδιο μπορούν να το πράξουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ασφαλείας.
  • Να αυστηροποιηθούν οι διατάξεις που αφορούν τη βία κατά υπαλλήλων, ώστε οι επιθέσεις κατά των αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας να μετατραπούν σε ιδιώνυμο έγκλημα και οι ποινές να μην έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα. (Πρόσφατο περιστατικό προχθές στη Φλώρινα).
  • Άμεση καταβολή επιδόματος προς τους αστυνομικούς σχετικά με τη συμβολή τους στα μέτρα αποτροπής της Πανδημίας covid-19.
  • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από το τρέχον έτος αντί του έτους 2023
  • Αύξηση την νυχτερινής αποζημίωσης καθώς επίσης και των συνολικών ωρών αποζημίωσης τον μήνα από 48 σε 64.

Επειδή όμως δε θέλω αλλά και δεν είναι θεσμικά πρέπον να είμαι αφοριστικός, οφείλω να αποδώσω τα εύσημα στην νυν πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τον κ. Υπουργό, τον κ. Υφυπουργό και τον κ. Γενικό Γραμματέα για την αθόρυβη και συστηματική δουλεία τους, η οποία πολλές φορές δεν είναι εμφανής και δημοσιοποιήσιμη αλλά και την υπεράσπιση του Σώματος σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο και να τους ευχαριστήσω δημόσια για αυτό.

Οφείλω επίσης να συγχαρώ τον κ. Υπουργό για την υιοθέτηση και προώθηση της νομοθετικής πρωτοβουλίας που υπήρξε για τον τρόπο εκλογής των συνδικαλιστικών οργάνων, κάτι το οποίο εγώ προσωπικά διεκήρυσσα δημοσίως εδώ και μια δεκαετία. Συγχαρητήρια επίσης κ Υπουργέ για την προχθεσινή ανακοίνωση σχετικά με την ηλεκτρονική διακίνηση των δικογράφων, η οποία αποτελεί πραγματική τομή και ορόσημο στη θητεία σας.

Στο θέμα αυτό όμως και το καταθέτω για πρώτη φορά δημοσίως, αν μου επιτρέπεται κ. Αρχηγέ, πως πρωτοπόρος υπήρξε ο νυν Αρχηγός, κάτι το οποίο μου είχε εκμυστηρευθεί από τότε που ήταν Επιτελάρχης του Σώματος, το πάλευε με πείσμα και τελικά το κατάφερε. Συγχαρητήρια κ Αρχηγέ γι’ αυτή την πρωτοβουλία σας αλλά από το βήμα αυτό θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για όσα κάνατε την διετία της αρχηγίας σας είτε αυτά ολοκληρώθηκαν εντός αυτής είτε θα ολοκληρωθούν στο προσεχές μέλλον και κυρίως σε ότι έχει να κάνει με την υλικοτεχνική υποδομή του Σώματος.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να απευθύνω ένα κάλεσμα στο εσωτερικό του συνδικαλιστικού κινήματος σε ότι έχει να κάνει με τη δημόσια παρουσία μας. Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε χθες και αφορά την Generation Z, δηλαδή τα παιδιά που γεννήθηκαν από το 1995 έως το 2000, δηλαδή τον ανθό της νεολαίας, αναφέρει ότι η ενημέρωση τους από πολιτικά κόμματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις ανέρχεται μόλις στο 6,8%. Αυτή η εικόνα είναι ενδεικτική της εντύπωσης και της εκτίμησης της οποίας απολαμβάνει το συνδικαλιστικό κίνημα στην κοινωνία.

Πρέπει, λοιπόν, να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την εικόνα του συνδικαλιστικού κινήματος και αυτό κάθε άλλο παρά γίνεται με την υπερέκθεση επί παντός επιστητού.

Ο τηλεσχολιασμός κάθε πλευράς της κοινωνικής ζωής, η ερμηνεία ιατροδικαστικών εκθέσεων, η προεξαγγελία προανακριτικών πράξεων και οι δήθεν πληροφορίες από “μέσα” περισσότερο εκθέτουν και γελοιοποιούν το θεσμό αλλά και το ίδιο το Σώμα, παρά τον ωφελούν. Οι παρουσιαστές των εκπομπών επιδιώκουν τα νούμερα της τηλεθέασης και είναι κρίμα να τα προσφέρουν εθελοντικά κάποιοι.

Η αυτοσυγκράτηση λοιπόν και η ενασχόληση μόνο για την προβολή των προβλημάτων αλλά και η δημόσια διατύπωση λύσεων για αυτά είναι μια ενδεικνυόμενη λύση και πρόταση.

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή και σας εύχομαι καλές εργασίες.

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis