Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:44 | 21/10/2020

Πριν τρία χρόνια περίπου ξεκίνησε το μεγαλεπήβολο σχέδιο για την αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών της Αστυνομίας ώστε να εξοικονομηθεί προσωπικό και να διατεθούν περισσότεροι συνάδελφοι για την ασφάλεια και την εξυπηρέτηση του πολίτη. Από την πρώτη στιγμή πολλοί συνδικαλιστές είχαμε εκφράσει την αντίθεση και  την επιφύλαξη μας για αυτό το σχέδιο. Είχαμε δει άλλωστε την εξέλιξη των τότε πολυδύναμων και λίγο πολύ είχαμε μία ιδέα για το που όδευε το σενάριο αυτό.

Σήμερα, τρία και πλέον χρόνια μετά, δυστυχώς οι προβλέψεις μας επαληθεύτηκαν.. Έκλεισαν περίπου τα μισά τμήματα της πόλης με πρόθεση να υπάρχει Αξιωματικός Υπηρεσίας και βοηθός και δύο περιπολικά ανά τμήμα, πράγμα που δεν έγινε ποτέ. Τα Τμήμα Ασφαλείας και τα Αστυνομικά Τμήματα αστυνομεύουν πλέον την διπλάσια έκταση με ένα Αξιωματικό Υπηρεσίας πάλι, ο οποίος επιλαμβάνεται στα διπλάσια περιστατικά τουλάχιστον. Πολίτες έρχονται και ξαναέρχονται για να καταθέσουν μία μήνυση καθώς η αναμονή πολλές φορές διαρκεί αρκετές ώρες, και πως να μην διαρκέσει άλλωστε αφού τα περιστατικά είναι τόσα πολλά και δεν υπάρχει επί το πλείστον δεύτερο άτομο στο γραφείο του ΑΞΥΠ.

Τα περιπολικά αστυνομεύουν την διπλάσια έκταση, εκτελώντας ταυτόχρονα και τις ανελαστικές υποχρεώσεις τους. Πλέον ένας εγκλεισμός ή μία μεταγωγή, μία φύλαξη ή ένα συνεργείο ελέγχου αφήνει χωρίς όχημα τους νέους, μεγαλύτερους τομείς. Αυτό φυσικά όταν μπορούν και βγάζουν οι συγκεκριμένες Υπηρεσίες μόνες τους όχημα, γιατί σε συγκεκριμένες περιόδους τα κοινά περιπολικά αποτελούν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση. Οπότε αν διατεθεί ένα όχημα για μια συγκεκριμένη υπόθεση, τότε τέσσερις παλιοί ή δύο νέοι τομείς μένουν ακάλυπτοι και τους αναλαμβάνουν τα οχήματα των διπλανών τομέων.

Πλέον ένα αυτόφωρο αποκόπτει την εξυπηρέτηση των πολιτών σε δύο παλιούς τομείς καθώς το προσωπικό με το ζόρι επαρκή για την κάλυψη των ανελαστικών θέσεων και βοηθός αξιωματικού Υπηρεσίας δεν διατίθεται σχεδόν πουθενά. Κάποιες Υπηρεσίες άλλωστε λειτουργούν με δανεικούς ανακριτικούς υπαλλήλους καθώς δεν επαρκούν οι παρόντες. Επίσης Υπηρεσίες που προήλθαν από συνένωση δύο και πλέον τμημάτων δεν μπορούν μόνες τους να καλύψουν τα περιστατικά του τομέα τους, μοιράζοντας αυτόφωρα, προσαγωγές και μεταγωγές στις υπόλοιπες Υπηρεσίες.  

Και η απορία όλων των συναδέλφων, που είναι όλο αυτό το προσωπικό που κάποιοι διατυμπάνιζαν ότι θα εξοικονομηθεί, που είναι όλοι αυτοί οι αστυνομικοί που θα επάνδρωναν τις νέες Υπηρεσίες ώστε να υπάρχουν περισσότεροι συνάδελφοι στην υπηρεσία του πολίτη;;

Κοκονάς Αριστείδης,

Αντιπρόσωπος της Ε.Υ.Α.Θ. στην Π.Ο.ΑΣ.Υ.

Μέλος ΕΚΑ

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis