Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:14 | 19/09/2020

Έγγραφο της Ένωσης Αστυνομικών Σερρών:

Π Ρ Ο Σ:

Α) Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Ο.ΑΣ.Υ.).

Β) Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχαήλ ΧΡΥΣΟΧΟЇΔΗ. (μέσω Π.ΟΑΣ.Υ.)

Γ) Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Μιχαήλ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ (μέσω Π.ΟΑΣ.Υ.)

Δ) Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγο κ. Κωνσταντίνο ΣΚΟΥΜΑ.

Ε) Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Κεντρικής Μακεδονίας Ταξίαρχο κ. Ασημάκη ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ.

ΣΤ) Διευθυντή Διεύθυνσης Αστυνομίας Σερρών, Α/Δ’ κ. Δημήτριο ΜΙΚΡΟ.

Κ Ο Ι Ν:

Α) Διοικητές Υπηρεσιών Δ.Α. Σερρών

Β) Διμοιρία Υποστήριξης Δ.Α. Σερρών Γ) Συναδέλφους-μέλη μας.

ΘΕΜΑ: ″ Αναδιάρθρωση-Στελέχωση-Σύνθεση της Διμοιρίας Υποστήριξης Δ.Α. Σερρών.″

ΣΧΕΤ: 1.) 7001/2/157-ζ’ από 08-07-1994 απόφαση Υπουργού Δημοσίας Τάξης.

2.) 6512/21/11 από 20-12-2001 διαταγή Α.Ε.Α/Κ.Α.Τ/Δ.Γ.Α.

3.) 6512/21/12-α΄ από 21-02-2002 διαταγή Α.Ε.Α/Κ.Α.Τ/Δ.Γ.Α

4.) 6512/21/12-β’ από 31-03-2002 διαταγή Α.Ε.Α/Κ.Α.Τ/Δ.Γ.Α

5.) 6512/21/12-πστ’ από 29-10-2004 διαταγή Α.Ε.Α/Κ.Α.Τ/Δ.Γ.Α

6.) 4831/19/244730 από 01-02-2019 διαταγή Γ.Α.Δ.Π.Κ.Μ.

Ο ρόλος, η αποστολή και η δράση της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν αποδείξει διαχρονικά τη σημαντικότητα τους στη διατήρηση της ευνομίας, της ευταξίας, της κοινωνικής συνοχής καθώς επίσης ότι η αποτελεσματική λειτουργία της αποτελεί βασικό και ουσιώδη πυλώνα του κρατικού μηχανισμού και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος. Έχει αποδείξει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει, με ομολογουμένως πενιχρά μέσα και κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, βασιζόμενη στον επαγγελματισμό, στο κουράγιο και στο φιλότιμο των συναδέλφων μας.

Το χρονικό διάστημα των τελευταίων δέκα (10) ετών η Ελληνική Αστυνομία κλήθηκε να αντιμετωπίσει ιδιαιτέρως δύσκολες καταστάσεις εν μέσω οικονομικής κρίσης, κοινωνικού αναβρασμού που προκλήθηκε από το ασφυκτικό δημοσιονομικό περιβάλλον αλλά κυρίως ένεκα του μεταναστευτικού προβλήματος. Συνάδελφοι μας μετακινούνται όλα αυτά τα χρόνια με αποσπάσεις, μετακινήσεις και διαθέσεις για ενίσχυση υπηρεσιών και περιοχών που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα.

Διμοιρία Υποστήριξης Δ.Α. Σερρών. Οι συνάδελφοι μας που το χρονικό διάστημα των ετών 2011-2015 περνούσαν όλες τις ημέρες αργίας και γιορτών αλλά και πολλές ημέρες μέσα στο χρόνο στις Σκουριές Χαλκιδικής εργαζόμενοι για 12-16 ώρες με αυθημερόν επιστροφή, την περίοδο Αύγουστος 2015-Μάιος 2016 μετέβαιναν καθημερινά για λήψη μέτρων τάξης στην Ειδομένη Κιλκίς, το διάστημα Ιούλιος 2018-Ιανουάριος 2019 μετακινηθήκαν τέσσερις φορές στην Κέρκυρα για τα προβλήματα με το ΧΥΤΑ Λευκίμμης, τους τελευταίους έξι (6) μήνες μετακινήθηκαν τέσσερις (4) φορές για δεκαπέντε μέρες στον Έβρο. Ήταν από τις πρώτες διμοιρίες που έφτασαν στις Καστανιές Έβρου στις αρχές Μαρτίου απασχολούμενη επί δεκαημέρου στην πρώτη γραμμή αποτροπής εισόδου παράνομων μεταναστών στη Χώρα μας, βρισκόταν επί ένα τρίμηνο στη φύλαξη και περιφρούρηση της δομής μεταναστών στο Κλειδί Σιντικής Σερρών και κάθε χρόνο οι συνάδελφοι μας της διμοιρίας Υποστήριξης απασχολούνταν για πάνω από ένα (1) μήνα στα αγροτικά μπλόκα των Σερρών εργαζόμενοι καθημερινά για πολλές ώρες. Επίσης, πολλές φορές το χρόνο η διμοιρία Υποστήριξης μετακινείται στη Θεσσαλονίκη για την ενίσχυση των μέτρων τάξης σε εκδηλώσεις, διαμαρτυρίες, πορείες κτλ διανύοντας πεζή πολλά χιλιόμετρα.

Τα προαναφερθέντα γεγονότα επισημαίνονται για να τονίσουν το αυτονόητο, το προφανές και επιβεβλημένο: Τη στελέχωση και επάνδρωση της Διμοιρίας Υποστήριξης με προσωπικό που δύναται και προβλέπεται να μετέχει στη σύνθεση της, όπως άλλωστε ορίζουν όλες οι προαναφερθείσες σχετικές διαταγές.

Για το σκοπό αυτό, δράττοντας την ευκαιρία της επικείμενης αναδιάρθρωσης Διμοιρίας Υποστήριξης της Δ.Α. Σερρών και βασιζόμενοι στα όσα προβλέπονται στις ανωτέρω ρυθμιστικές διαταγές, ως Ένωση Αστυνομικών Υπάλληλων Σερρών προτείνουμε τα εξής:

1. Συμμετοχή πρωτίστως στη Διμοιρία Υποστήριξης των συναδέλφων μας που σαφώς δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και επιθυμούν να τη στελεχώσουν. Για το σκοπό αυτό οι Διοικητές των Υπηρεσιών οφείλουν να ρωτήσουν όσους ήδη μετέχουν στη Διμοιρία Υποστήριξης και να τους προτείνουν εφόσον επιθυμούν και εν συνεχεία να προβούν στις προτάσεις τους. Όλες οι σχετικές διαταγές για τη διάρθρωση των διμοιριών Υποστήριξης και ιδιαίτερα η ανωτέρω (6) σχετική η οποία εξεδόθη έπειτα από προγενέστερη καταγγελία της Ένωσης μας, σαφέστατα ορίζουν η στελέχωση των διμοιριών να γίνεται από τους νεώτερους και όσο το δυνατόν με λιγότερες οικογενειακές υποχρεώσεις, χωρίς να αναφέρεται πουθενά κανένας άλλος τρόπος επιλογής όπως π.χ. αν ο συνάδελφος είναι ανακριτικός η μη υπάλληλος.

2. Αναλογική συμμετοχή μελών στη Διμοιρία Υποστήριξης σύμφωνα με τη οργανική δύναμη εκάστοτε υπηρεσίας και ανάλογος αριθμός αναπληρωματικών μελών τους. Η κάθε υπηρεσία σύμφωνα με την οργανική της δύναμη θα διαθέτει ανάλογο αριθμό συναδέλφων για τη σύνθεση της 37μελούς Διμοιρίας Υποστήριξης και θα ορίσει και αριθμό αναπληρωματικών μελών σε περίπτωση μακρόχρονης απουσίας (π.χ. άδεια ανατροφής τέκνου, μακρά αναρρωτική άδεια κ.τ.λ.) ή απόσπασης του τακτικού μέλους εκτός της Δ.Α. Σερρών. Σε ενδεχόμενη απόσπαση εκτός της Δ.Α. Σερρών βασικού μέλους της Διμοιρίας Υποστήριξης, να αντικαθίστανται άμεσα από το αναπληρωματικό μέλος ο οποίος θα λαμβάνει και το σχετικό επίδομα. Υπήρξαν περίοδοι στο παρελθόν που από τα 37 μέλη της Διμοιρίας Υποστήριξης, παρόντα ήταν τα 22 με αποτέλεσμα να συμμετέχουν ακριβώς οι ίδιοι κάθε φορά που απαιτούνταν η συγκρότηση της.

3. Με ευθύνη των Υπηρεσιών τους, οι συνάδελφοι της ιδίας Υπηρεσίας που στελεχώνουν τη διμοιρία Υποστήριξης να μη λαμβάνουν προγραμματισμένες κανονικές άδειες τις ίδιες περιόδους και να μην τίθενται, όσο αυτό είναι εφικτό, στην ίδια βάρδια για να υπάρχει μια σχετική διαθεσιμότητα σε ξαφνική συγκρότηση της διμοιρίας σε έκτακτα γεγονότα.

4. Με μέριμνα και ευθύνη του Επιτελείου της Δ.Α. Σερρών να τηρείται σειρά, ισότητα και αναλογικότητα στον αριθμό συμμετοχών των συναδέλφων μας στη στελέχωση της Διμοιρίας Υποστήριξης και αυτό να επισημαίνεται στους Διοικητές των Υπηρεσιών.

5. Τήρηση του ωραρίου εργασίας ως προβλέπεται από το Π.Δ. 394/01. Δεν είναι επιτρεπτό συνάδελφος της διμοιρίας υποστήριξης να εκτελεί υπηρεσία 14-22 στη Θεσσαλονίκη, να φτάνει στις Σέρρες στις 24:00 και να τίθενται την επόμενη ημέρα σε πρωινή υπηρεσία 06-14. Σε όσους δεν γνωρίζουν ή ίσως το ξέχασαν, τους ενημερώνουμε και υπενθυμίζουμε ότι οι μετακινήσεις της Διμοιρίας Υποστήριξης δεν είναι ‘’εκδρομή αναψυχής’’. Οι διμοιρίες Υποστήριξης είναι εφάμιλλες, ισότιμες και αλληλοσυμπληρούμενες με τις Διμοιρίες των Διευθύνσεων Αστυνομικών Επιχειρήσεων και λαμβάνουν τα ίδια μέτρα, στα ίδια γεγονότα και στα ίδια επεισόδια διατρέχοντας τους ίδιους κινδύνους.

6. Έγκαιρη έκδοση των Διαταγών. Αναφορικά με τη συγκρότηση και μετακίνηση της Διμοιρίας Υποστήριξης θέλουμε να επισημάνουμε ακόμη μία φορά, αν και το έχουμε αναδείξει και τονίσει πολλάκις κατά το παρελθόν, την έγκαιρη ενημέρωση των Υπηρεσιών τους και κατ’επέκταση των συναδέλφων μας για γεγονότα γνωστά και όχι έκτακτα. Είναι ανεπίτρεπτο στα όρια του αντισυναδελφικού η Διμοιρία Υποστήριξης της Δ.Α. Σερρών να απασχολείται το προηγούμενο τριήμερο Παρασκευή, Σαββάτο και Κυριακή επί 12ωρου στη Θεσσαλονίκη στα μέτρα τάξης της Δ.Ε.Θ. κινούμενη αυθημερόν, να επιστρέφει Κυριακή στις 24:00 και να μαθαίνουν οι συνάδελφοι μας τη Δευτέρα το πρωί ότι η Διμοιρία θα συγκροτηθεί εκ νέου την Τρίτη για τον ποδοσφαιρικό αγώνα ΠΑΟΚ-ΜΠΕΝΦΙΚΑ, αγώνας που ήταν γνωστό προ μηνών πότε θα πραγματοποιηθεί. Ποτέ δεν κατανοήσαμε το λόγο άσκοπης ταλαιπωρίας του Αστυνομικού Προσωπικού για εκδηλώσεις και θεάματα που έχουν καθοριστεί και ανακοινωθεί προ πολλού.

Κύριε Υπουργέ,

Κύριε Άρχηγε,

Τα τελευταία πέντε (5) έτη η Ένωση μας έχει εκδώσει εννέα (9) ανακοινώσεις και πέντε (5) καταγγελίες αναφορικά με τη στελέχωση, συγκρότηση, σύνθεση και απασχόληση της Διμοιρίας Υποστήριξης αξιώνοντας το αυτονόητο: Την πίστη τήρηση των διαταγών που προβλέπουν τον τρόπο, τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις για το σκοπό αυτό. Άλλοτε εισακουστήκαμε, άλλοτε εν μέρει και άλλοτε τα έγγραφα μας βρέθηκαν στον κάλαθο των αχρήστων γιατί στηλιτεύαμε άσχημες και αντισυναδελφικές συμπεριφορές. Πιστεύουμε όμως ακράδαντα ότι είναι πλέον επίκαιρο και επιτακτικό όσο ποτέ η έκδοση μιας κανονιστικής-ρυθμιστικής διαταγής για τη δημιουργία-στελέχωση-σύνθεση των διμοιριών υποστήριξης βασιζόμενη στα σημερινά δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις μας, οι οποίες προέρχονται από την εμπειρία μας και την εμπειρία των συναδέλφων που απαρτίζουν τη Διμοιρία Υποστήριξης της Δ.Α. Σερρών.

Τέλος, ευελπιστούμε και αναμένουμε η επικείμενη αναδιοργάνωση της Διμοιρίας Υποστήριξης της Δ.Α. Σερρών να πραγματοποιηθεί ως ακριβώς προβλέπεται και ορίζεται από το σύνολο των ανωτέρω σχετικών, οφείλοντας να ομολογήσουμε ότι οι εκδοθείσες διαταγές από τη Δ.Α. Σερρών προς το σκοπό αυτό με την αναλογικότητα των συμμετοχών σύμφωνα με το έμψυχο δυναμικό εκάστοτε Υπηρεσίας αλλά και η πρόβλεψη αναπληρωματικών μελών για τη στελέχωση της μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Άλλωστε, οι κανονισμοί και οι διαταγές της Ελληνικής Αστυνομίας πρέπει να εφαρμόζονται από το προσωπικό όλων των βαθμών και όλων των βαθμίδων, καθώς καθορίζουν σε όλους δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

Αναστάσιος ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

6945905232

Η Γενική Γραμματέας

ΖΑΓΟΡΑ  Ελπίδα

6956545530

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis